用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

... [複製鏈接]

睡王子 發表於 15-12-13 19:52
除左學費方面,青年會中學$12,500中一至中六
李兆基書院$21,900(中一至中三)及$32,850(中四至中六),
印象中兩間好似差唔多咁。
到底青年會中學、李兆基書院,有乜野分別呀?

您有無做功課 例如有無實地考察校舍(1間新,1間舊)?有無去聽簡介會? 李兆基書院有得睇上堂您又有無去睇?網友都叫您去呢兩間學校討論區睇下您有無去睇呢.... 如果您有做以上嘅野, 您自己大致可以知道有乜野分別

中學交流呢兩間Link俾您睇睇

天水圍中華基督教青年會中學交流區

天水圍李兆基書院交流區

Remarks: 有一點提提您, 兩間的高中課程有好大不同及彈性, 呢點您要自己認真思考喇.

李兆基書院:New Senior Secondary Curriculum S4-S6
http://hlc.edu.hk/index.php/2012-08-08-08-48-33/senior-forms

青年會中學 New Senior Secondary Curriculum S4-S6
http://www3.cymcass.edu.hk/wp-content/uploads/2013/09/NSS_Booklet2015_16-English_version.pdf

1) 我都係頭先 click 入去高中課程度睇先至知有一間有中文教授高中課程 (如生物,經濟,地理,歷史, 健康管理與社會關懷,,資訊及通訊科技, 視覺藝術), 另一間是全英的. 見微知著,高中課程有機會用中文教授高中課程選修科的, 呢間嘅學術水平...... 令人無限聯想, 可以係好, 亦可以係差, 您自行判斷喇 (P.S1. 福建中學今年簡介會, 校長亦曾提過福建中學亦會開一啲用中文教授高中課程選修科的, 而福中係我及有唔少B1尾B2頭家長覺得唔錯嘅中學)(P.S2.九龍塘間香島中學都有中文教授高中課程選修科的, 呢間係出名 B1 中學)
2) 一間高中課程 fix 死晒套餐(例如文科中史及西史竟然唔可以一齊修讀), 另一間有彈性好多好多.

3) 另外, banding 兩間唔一樣, 有少少分別的, 呢點唔同人有唔同理解及體會, 您自行決定邊間係邊個 banding .

就咁以上簡略講就有分別啦

LoveChild 發表於 15-12-16 15:06
有小小唔明, 我見有D分析話青中同李中都係1C-2A, 不是嗎?

有小小唔明, 我見有D分析話青中同李中都係1C-2A, 不是嗎? -----我係第3點咪講咗囉, "呢點唔同人有唔同理解及體會, 您自行決定邊間係邊個 banding"

中學 banding爭辯帖
培僑 B1b - B2  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3178839&extra=page%3D3&page=3

福建中學與港同 banding爭辯 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3192777&extra=page%3D2&page=1

見其他網友因為 banding 爭吵, 我有我心目中 banding, 免生事端, 您自行判斷學校 banding 就是了.

1間會中文授課的直資, 1間全英文授課的直資. 都係個句, 中文授課都有B1 如培正, 金文泰, 九龍塘香島, 掹車邊的有福建中學, 但係個間直資學術水平係咪好似呢幾間咁? 我唔知, 因小女只係小五, 亦無識人係個度讀, 純粹呢兩年為小女升中選校不斷做資料搜查, 見到呢一個事實, 實話實說咋, 無個人評價架. 又例如荔枝角有間直資全英授課 (DSE 通識都係用英文), 都有唔少網友話個間 B2b-c. 所以 banding 都係個句自行評論罷

回覆 睡王子 的帖子

2014年中學文憑試成績統計

青年會中學
http://www.cymcass.edu.hk/

• 在全部14個應考科目中,共有9個科目「2級百分率」超越全港水平。
  • 物理科、數學延伸 (單元二)、資訊與通訊科技科、視覺藝術科「4級百分率」超越全港水平。
  • 物理科、數學延伸 (單元二)、視覺藝術科「2級百分率」達 100 %。
  • 考獲升讀大學入學要求#學生人數達51人 (約30 %)。
  • 考獲中學文憑試整體達標率*學生人數達103人 (約60 %)。
  • 學生最佳5科@成績為29分。[5*5*5*5*5]

李兆基書院
http://hlc.edu.hk/HLC_data/doc/school_profile/annual_school_plan/14-15/AnnualSchoolReport1415_FinancialSummary1314.pdf
Number of candidates: 98
Total no of 5**: 5 (0.8%)
Total no of 5* or above: 36 (5.6%)
Total no of 5 or above: 88 (13.6%)
Total no of 4 or above: 282 (43.6%)
Total grade points of 22 or above: 25.5%
% of 3322+2: 65.3%

P.S. 資深網友教路睇聯招入U率才比較準少少睇到學校的學術, 但呢兩間都無呢方面資料, 咁只可比較 DSE 成績.

另外, 有網友提過辦學理念及教師有無愛心等, 兩間都真係幾唔同, 亦值得去深入了解睇下邊間適合您女多啲呀.

LoveChild 發表於 15-12-16 15:06
有小小唔明, 我見有D分析話青中同李中都係1C-2A, 不是嗎?

"李兆基....有25.8%學生升讀Local Bachelor Degree, 呢個只係B2A水平" ----- 如果李兆基被評為B2A水平
".....明顯睇得出兩校有至少20%差別."----- 青年會較李兆基至少20%差別, 即係 XX 水平了

睡王子 發表於 15-12-19 14:59
青年會中學、李兆基書院,我覺得2間學校最大的分別係佢地的「學生來源」。

我就會留意 2間學校最大的分別係:
1)一間高中課程時好多科係中文授課,一間初中至高中課程全是英文授課;
2)一間高中時選修科有 350 組合供同學選擇,另一間的選擇卻非常的

A) 如果小女係 B 1 料 要我俾錢卻是中文授課及考 DSE我諗我未必會考慮(但係學校質素係咪有中中如培正,九龍塘香島等 B1 中學我唔知呀)但係如果小女係 B 2 - 3 料咁我係會俾錢讀呢間的。(選科組合超多及學校老師 F1時願意花時間家訪,呢點可以睇到間學校好有 heart ),呢點可以睇到間學校好有心去關心學生及其家庭,對B2-3生來說,一間有愛心又以學生為依歸的中學,咁嘅學校氣氛,學生學壞機會低,呢點好重要

B )另一方面如果間直資學校高中科程選科係咁少選擇(可能仲少選擇過一啲官津校),要我俾錢原來仲差過一啲官津校嘅選科選擇,呢間我可以好肯定唔會叫女去會考及讀!(學費仲係要貴過另一間!)

hkpapa852 發表於 15-12-19 17:33
以DSE成績計, 中華基督教青年會中學只達B3A-B2C水平, 又值唔值得俾錢去讀呢個水平既學校呢?
...

唔好意思啊 hkpapa852, 我諗您嘅意思漏咗幾個字---係如果小朋友係 B1料而要俾錢去考及讀間直資中學只達B3A-B2C水平, 又值唔值得俾錢去讀呢個水平既學校呢?  

老老實實,身為家長的我,如果小女係B2-B3料,我心一定更加會選直資,因為校風應該比較好,學校有心辦校,關愛學生,以學生為依歸等等,呢啲對小朋友及家長更為重要,因為B2-B3家長最為擔心大抽獎入咗唔知咩野中學而學壞,反而有愛心有要求的直資中學學壞機會無咁高,呢點對家長來說非常非常重要的,因為B2B3生家長,我諗都會抱好大期望仔女奪取幾多個5**掛!

以下帖可以睇到B2B3生家長的內心的睇法。所以B1生與B2-B3生選中學的睇法及標準,我個人認為係不一樣。B1生選校可能會著眼DSE及入U率, B2-B3我個人會極度關注學校關愛學生程度,成績無B1生要求咁高喇。

林大輝中學可以嗎?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3194046&fromuid=1539350

B2-B3家長心聲:
"我囡都係成績麻麻,但操行 A. 想搵直資,我都知培基、培僑、基崇好,可惜我囡成績無可能收佢... 表都唔駛填....
真係有苦自己知 X 2
搵林大輝,只係啱佢既 level⋯⋯ 唉,...梗係想校風好啲啦⋯⋯"

"你要求係咩先?不要人云亦..............,成績佢不嬲都唔係好,佢媽只要佢唔學壞,.........唔係個個都讀到書,要搵一間係合適自己仔女的學校,只要唔好學壞。......."

睡王子 發表於 15-12-28 20:26
星島日報:青年會中學明年轉直資提升教學質素

星島日報:青年會中學明年轉直資提升教學質素 ------ 剛入內看,好似顯示是2007年的新聞?

其實,您是否心儀青年會中學?您有沒有花時間看看這link 的帖天水圍中華基督教青年會中學交流區?裏面好似有網友談及小學與中學現在已脫龍,仲好似好慶幸及滿意脫龍安排!

真心的,唔該做下功課,睇咗中學交流呢兩間網友的討論區了解先。

中學交流呢兩間Link俾您睇睇

天水圍中華基督教青年會中學交流區
天水圍李兆基書院交流區

vincher    發表於 15-12-29 22:53
‹ 上一主題|下一主題