用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好奇一問:點解要教快?
樓主: kayomama
go

好奇一問:點解要教快? [複製鏈接]

引用:再好奇d係點解有d父母會私下教快過已教快的

原帖由 MrBeast 於 15-12-12 發表
再好奇d係點解有d父母會私下教快過已教快的學校課程(唔計孩子資質高自己領悟到個d) ...
咁可能係孩子資質欠佳,父母要教定学校未教嘅,怕佢上課时聽唔明

sheffield    發表於 15-12-17 15:43
jc2009    發表於 15-12-17 14:45

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-12-12+發表

原帖由 ANChan59 於 15-12-12 發表
同 pre reading 有乜分別呢
有老師唔建議學生pre reading, 尤其是有一定能力的學生,因為當上堂全班一起教時,怕佢地会覺得闷

sheffield  我不讚成的…  發表於 15-12-17 15:45

回覆:好奇一問:點解要教快?

有能力的孩子其實唔会等学校教,而是自動向外求,直、私小學最多教快一年半載的課程,亦根本滿足唔到这類孩子,所以学校教快唔会配合到真正有自學能力的孩子的需要,但就會影響到大部份能力一般或稍遜的學生的學習興趣

引用:看咗不少回覆,好多人誤會咗+pre+reading+=

原帖由 ANChan59 於 15-12-12 發表
看咗不少回覆,好多人誤會咗 pre reading = pre teaching.
其實小学課程真係冇乜野需要pre reading, 因為每課篇幅同內容都太小,叫孩子pre reading 其實即係pre teaching(有學習困难的除外)~

所以我認為pre reading呢个方式係中学課程上運用較為有意義

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-12-13+08:42+

原帖由 Yanamami 於 15-12-13 發表

所以教快与否,根本係相对~等同程度高既所謂谷校,学生能 ...

你說的是理想情況,可惜事實上演变出来的並非如此。如我之前所講,真正叻的学生,就算学校比常規課程教快一年半載(其實不是相对的,是以教局指标作比較)对佢地根本無意思,一样係淺,所以佢地可以選擇跳级或校外自學去满足需要。但对於其他正常資質的孩子呢?唔通要佢留级去配合学校教快?

或者你会話咁佢應該轉校嘛,但,依家好多学校都追捧教快教深,可以選擇轉的有幾多?而且咁公平咩?家長想有能力的孩子在校學深d學快d,点解自己唔申請孩子跳級?學校亦然,要栽培高學習能力的孩子,可以安排他們跳级,相信呢d直、私小學家長定必欣然接受,畢竟有高學習能力的只是屬於少數~~~     

但現在情況係要大多數正常資質的孩子去配合越来越多的学校追趕教快教深课程,有需要吗?公平嗎?

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-12-13+09:46+

原帖由 Yanamami 於 15-12-13 發表
事實上学校教深—年对大部份同学是否just right呢?  佢地當中有幾多要補習去追趕呢?大家心中有數~

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-12-13+發表

原帖由 miffyumiffy 於 15-12-13 發表
選校之前, 唔係攪清楚間學校程度先選擇入讀架咩? 明知教得深又要揀, 入到去讀得辛苦, 錯配, 可以怪邊 ...
揀嘅係家長,讀嘅係孩子~   有幾多家長以考入呢d學校而自豪,ek有目共睹啦

引用:課程超前d,就吾到自學行得遠的小朋友,有d

原帖由 Jane1983 於 15-12-13 發表
課程超前d,就吾到自學行得遠的小朋友,有d真係超4,5年。

但就搞死跟吾到果批…… ...
exactly what I mean

Jane1983    發表於 15-12-13 15:10
‹ 上一主題|下一主題