用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問,有無後悔揀咗太happy嘅幼稚園?
樓主: 加德利奧
go

請問,有無後悔揀咗太happy嘅幼稚園? [複製鏈接]

又唔可以話後悔, 可rewind的話唔會再揀。但其實太深/谷的都未必好。

回覆 IloveJJ 的帖子

兩種都讀過,始終都係覺得kg打好基礎上小一接得好些,若大抽獎唔夠運,名幼叩門亦有advantage。不過如果自小有培養好閱讀興趣,我也相信happy kg 也有很好效果,只是當初我太天真全部依賴kg.

karen55407 發表於 15-12-12 17:39
如果家長沒有跟進小朋友進度,只靠幼稚園的話,讀名幼也無用。
既然要跟,有得揀的話何不揀間課程proven 但又不至於谷的kg

jaklynn 發表於 15-12-16 18:57
totally agree!! 呢幾個月搵N班,不停爬文,個結論係,呢個年代,唔係只係做小朋友辛苦,連做家長既都係冇 ...
Difference is kg 幫手谷咁d,家長就唔洗咁辛苦去諗點谷

小兔咕 發表於 15-12-16 19:37
靈糧堂考直私都0k,雖然不是非常一綫。津校聽D前輩話頭半年辛苦D。其實谷既如果不努力都係食大半年老本。 ...
因為好嘅開始係成功嘅一半? 其實一些坊間話谷的kg 都係k2下學期 / k3先開始谷
‹ 上一主題|下一主題