用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 東華學院醫療科學出路如何?
go

東華學院醫療科學出路如何? [複製鏈接]

東華學院醫療科學(Bachelor of Science) 内分為五個專業:
Forensic Science 法庭科學
Radiation Therapy 放射治療學
Veterinary Health Studies 動物健康學
Medical Laboratory Science 醫療化驗科學
Basic Medical Sciences 基礎醫療科學

請問呢五科出路如何?畢業生係咪一畢業已經擁有專業認証?
我見其他U都無Forensic Science呢一科,畢業生是否好似CSI咁做法証工作?
如否,又係乜嘢學科要咁多學費去讀?
學院巳有第一屆畢業生,唔知有咩路向呢?

2    0    0    0

回覆:東華學院醫療科學出路如何?

以上5個主修+職業治療師,評審中,未認可及申請緊個專業資格。。。Forensic science其他本地u好似有,自己找找,畢業生做工作算是如警察是法証嗎?如是就是,如不是就不是。東華出名是護士,可入番東華/老人院做。第一屆畢業生,估多出國進修/報大學/考理工如職業冶療/物理冶療等。。。

碧加 發表於 15-12-11 11:54
東華學院醫療科學(Bachelor of Science) 内分為五個專業:
Radiation Therapy  ...
我只認識一位東華的畢業生.宜家系某政府醫院做緊護士.

我有個fd之前係度讀health studies,戈陣好似叫中東書院,不過後來收生不足執左笠,搞到我fd無書讀

東華學院始終係新學校,
年資冇咁長,未必好^_^

碧加 發表於 15-12-11 11:54
Radiation Therapy  ...
其實讀醫科,一定要讀大學 or 外國uni先有認授性

王家爸爸  醫療科學係BSc,醫科係MBBS,好唔同。  發表於 16-1-28 09:22

宙斯之子 發表於 16-1-27 23:53
其實讀醫科,一定要讀大學 or 外國uni先有認授性
如果要讀醫科,一定要讀本地大學,外國大學返來好麻煩。
‹ 上一主題|下一主題