用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨網派位
go

跨網派位 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-12-9 14:16
轉網其實要睇本身學校既學術水平先可以估計有冇機會影響banding
咁九龍城網學校水平麻麻, 轉返入大埔係咪死緊?

hkpapa852 發表於 15-12-9 15:53
大埔小學水平我唔清楚, 所以唔識估
咁都係老老實實攞咗個聯繫位就算, 唔好咁冒險

hkpapa852 發表於 15-12-9 16:02
唔駛咁悲, 成績好咪有更多選擇囉! 再唔係聖羅撒同撒聖家都可能偷到雞!
我係怪獸家長......驚佢讀得辛苦丫嘛, 聽講中學好多嘢做, 跨區仲要挑戰升呢讀英中, 怕佢辛苦, 好可憐架

小時了了 發表於 15-12-9 17:37
好奇一問, 您家住大埔跨區去九龍讀小學, 甘願女兒讀中中? 咁跨區讀小學為咩呢? 好奇問咋
...

功課少呀

另外, 如果小朋友最後係B1, 九龍城B1選擇多過大埔, 如果B2, 直接入聯繫, 我諗大埔的B2好過佢間聯繫既都唔多, 所以進可攻, 退可守。

lovebb2 發表於 15-12-9 17:32
培道入U率好低,三思
係呀, 入U率真係唔高, 而且理科偏弱, 不過, 新校長係理科出身, 希望有改善。

如果阿女最後真係B2水平, 咁入培道都唔錯, B2入返B2, 程度啱啱好, 不過, 要跨區出去讀, 我怕佢辛苦啫

Yanamami 發表於 15-12-10 09:26
做人只会越大越辛苦,第日做野好彩就朝九晚五番五曰,唔好彩就番多半曰加ot, 点都唔会舒服得去边,再做埋豆 ...
咁唯有日日祈禱, 求天父賜佢平安好日子。

可能我個人簡單又粗神經, 我又唔覺得越大越辛苦喎, 順順利利, 平平安安, 無得大魚大肉, 但有瓦遮頭咪得囉。C6成日教佢哋比上不足比下有餘既道理 (雖然咁樣搞到佢哋讀書無鬥心), 知足常樂, 幾好丫。

Yanamami  家下有瓦遮头唔易吖~除非你已為佢地準備埋~  發表於 15-12-10 09:40

小時了了 發表於 15-12-10 09:22
進可攻, 退可守! 明晒!

唉! 我依家就為阿女升中選校煩緊. 前排曾有一絲念頭搬去沙田然後出年小六轉地址大 ...
我無得搬咋(因為間屋係C6既), 你有得搬, 搬去大埔都好D丫, B1位係多過B1生的。仲有間直資羅定邦係邊緣人揀。沙田B1學校都多好多, 北區真係.............走得就走啦, 唔通想搏鄧顯咩。聽HKpapa講(佢講完一輪數據唔知佢講乜), 如果女女係B1頭至中, 唔係邊緣人, 其實轉區都係唔會跌band的。

hkpapa852 發表於 15-12-10 09:46
回覆 little_yolky 的帖子

其實培道既入U率, 以B2學校嚟計算高.
我當年都好多有錢同學仔的, 所以.........不過, 以中一大部份收B2同學仔嚟計, 我覺得成績可以交貨了。

如果你留意到, 最好5科22分或以上的百份比, 只有十幾個巴仙, 我估計, 入到八大的百份比真係高極有限, 除非佢哋用九真策略, 一個mark一個, 老師幫同學tailor made咁去選科, 如果唔係, 同學盲中中咁, 真係好難入。

hkpapa852  請問有冇上年同前年既校務報告? 校網搵唔到  發表於 15-12-10 09:59

Yanamami 發表於 15-12-10 09:42
禁你第日会唔会見阿女成日要ot或経常要出trip辛苦而叫佢唔好做/轉工,甚至去旅行? ...
吓??? 我後生時每週工時係7X小時的, 連續半年一週七日, 只有年卅晚放假因為要煮團年飯, 我做得好enjoy喎。

我到依家都唔明白點解有家長會請假去旅行的, 所以我一定唔會咁做。

不過, 我見阿女日日做TSA練習, 我有同佢講, 不如家長日我同老師講, 叫佢唔好俾咁多TSA啦

Yanamami  家下有瓦遮头唔易吖~除非你已為佢地準備埋~  發表於 18 分鐘前

天父會為佢哋安排的, 唔駛擔心。

hkpapa852  請問有冇上年同前年既校務報告? 校網搵唔到  發表於 1 分鐘前

無啊, 佢哋只放前一年的。不過, 年年百份比差不多就是了, 好穩定, 唔似小學個升中百份比咁浮動。

IloveJJ 發表於 15-12-10 10:16
搭下嘴:你女唔係數弱咩?咁點解你想佢讀理科?
佢今年轉咗個老師, 數學躍升咗20分呀!原來唔係佢數弱, 係老師教得唔好咋, 今年係科主任教佢, 我忍唔住好想送張聖誕咭多謝佢。

我無諗住阿女讀理科, 佢鐘意歷史。只係聯繫中學理科一直較弱而已, 聯繫中學科中文同歷史好強的。

IloveJJ 發表於 15-12-10 10:19
我都贊成搬!我仔升小一,我由西貢重災區逃到中西區,就係為咗個b1比率。雖然我成日話唔一定要佢b1,但我又 ...
唔好話無運, 有運都唔想搏啦。我女女試過一個代幣禁咗500張coupon出嚟, 你話佢有無運丫。

我就因為大埔區小學一般谷得行, 功課多所以至大逃亡。其實除咗屋企附近果間功課永遠做唔完既小學外, 其他學校坐校車都係遲15-20分鐘上車而已。

IloveJJ 發表於 15-12-10 10:44
我自己既諗法係,我唔會剩係睇個分數,我仔都試過100分!我覺得初小既數,要谷,一定可以有成績。但一個人數 ...
拿, 所以做功課要全面呢, 咁依家點算? 有無plan B。

講返原來你大細囝, 同我大細囝係一模一樣。係架, 大女數感好弱架, 不過, 今年個老師解釋得清楚, 佢咪識囉。佢又唔會唔小心做卷的, 份卷又無tricky, 所以分數真係代表一切架, 當人人9X, 你得7X, 係咪好絕望呢。今個學期三次測驗成績都好穩定, 好多同學錯既題目佢都啱咗了, 科主任真係科主任, 果然唔一樣既。

小時了了 發表於 15-12-10 10:31
當我朝朝見住一車一車跨境大型60座位旅遊巴士, 車上坐滿單/雙非學童, 我女啲學位俾佢地........超無奈呀! ...
搏體藝得唔得? 你女女應該係最後一屆學童少既年份了。不過, 收咗就無得玩其他了。

IloveJJ 發表於 15-12-10 11:03
Plan b做咩?為科數?無架,呢兩年都實行緊,但考得好唔好,都要睇佢狀態。我個意思話唔係睇分數,係講如果 ...
plan B 搵第二間中學呀。
‹ 上一主題|下一主題