用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教天神嘉諾撒家長
樓主: wtyedu
go

請教天神嘉諾撒家長 [複製鏈接]

純路過,口多多搭口。。。

選天神要有心理準備:

1. 没有週末,星期六日留家溫書做功課。

2. 10:30後睡係常態。

3. 每日放學做功課温書吃飯,孩子沒有太多休息時問。

4. 教得深,教得快,考得深。

5. 粗心大意必死。

6. 沒有長假,要用來温書,追進度。

7. 老師有愛心,關心學生,包括成績不學的學生。

8. 小校,小班,老師認識每一位學生。

9. 校細,無設備。

10. 父母其中一人要陪太子讀書。不適合要雙職長OT家長。

11. 學生要一年比一年努力,因為每年都有外校頂尖學生轉入,最差的學生轉走。12. 重德育及宗教。

13. 可能應响親子關係,因為真係辛苦過返工。

1.  唔係喎。。。唔少天神妹妹星期六排哂隊返樂器班、興趣班,仲去埋主日學播!

2.  中。。。但只限星期六。

3.  何謂多?何謂少?抖半個鐘至做功課夠未?

4.  入得黎應該預左卦!世上邊有免費午餐架?

5.  我都好想知有邊間學校可以造就到粗心大意的狀元才。

6.  過完聖誕、新年、復活節再補充。

7.  有問題嗎?

8.  有問題嗎?

9.  好大「問題」,校園無「星」。。。

10.  我都好想知有邊間學校的家長可以翹埋雙手等「食」。

11.  有邊間學校唔想收「外校頂尖學生」?問題係收唔收到之嘛!

12.  有問題嗎?

13.  勁多星期六家長會。。。不過,有問題嗎?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

近呢兩年都好似有人在呢d選校時間係度放脫龍流料。  

俾番d正能量先。。。

小一上課一百天影片!

https://www.youtube.com/channel/UCsC2wZFgKynOXfckaGl69ZQ

stockmike 發表於 15-12-10 08:53

可能係手段一種,學期初出份深卷,等多人唔合格,家長自然自行谷谷驚餐死,以保持該年學校成績,老師亦可在 ...

測驗卷在十一月十八日開始逐一咁派發。如果真係「有一半同學中英數測驗不合格」
咁震撼,相信不出兩日,成個紅磡區的補習社都收哂風啦!依家要成三個星期至流出
,堅定流大家心中有數。

再者呢條帖至少有兩位聲稱係HA小三的家長係度,呢d流言蜚語,在呢度根本係完
全無生存的空間!

熱切期待「第一身敍述天神脫龍事件」出現。。。  

hkpapa852  我買定花生留名等睇真相嫁, 唔好令我失望喎!   發表於 15-12-24 12:30

@綿羊仔 發表於 16-1-5 10:10

我想問下, 音樂堂係咪要自行學一種樂器架??

好似四年級開始要考樂器。

‹ 上一主題|下一主題