用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 哪裏check哪方面資優??
go

哪裏check哪方面資優?? [複製鏈接]

哪裏check哪方面資優??

小兒己證實是資優兒童,但我想知道他是哪方面資優(我知道有幾種的),請問可於哪裏check? $$又如何? thx..  

Re: 哪裏check哪方面資優??

不明白.

如果不知道令郎是哪方面資優, 又如何能"證實"他是資優兒童呢?

shirley531 寫道:
小兒己證實是資優兒童,但我想知道他是哪方面資優(我知道有幾種的),請問可於哪裏check? $$又如何? thx..  

資優可分為數理邏輯, 語言文字, 音樂, 視覺空間, 身體運動, 人際關係等. 小兒已做了韋氏評估, IQ為135, 屬資優兒童.但我唔知是哪類資優.

shirley:

咁據你平日既觀察, 你覺得他和一般小朋友有什麼分別?
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

www 寫道:

不明白.

如果不知道令郎是哪方面資優, 又如何能"證實"他是資優兒童呢?

[quote]
[/quote]

這是從兩個不同的 approach 去評定資優兒童,一個是韋氏的 IQ 分數評量,另一個是 Howard Gardner 提出的多元智能論,把智能分為九個範疇去評量,而一般的 IQ test 似乎只用韋氏,我亦有興趣想知道那裏有提供多元智能的 IQ 評估。

Hi

'When' (how old?) should a kid be taken to do the 'test'?

Maxwell

5至15歲小朋友可做韋氏 IQ test,若在其他年歲做所得結果會較不準確。

Hellomummy 寫道:
shirley:

個衰仔平日嘅表現,一D都唔似資優,可能我未發現啦。點算?!

這是從兩個不同的 approach 去評定資優兒童,一個是韋氏的 IQ 分數評量,另一個是 Howard Gardner 提出的多元智能論,把智能分為九個範疇去評量,而一般的 IQ test 似乎只用韋氏,我亦有興趣想知道那裏有提供多元智能的 IQ 評估。

yeah...yeah... me too.

應該找已在香港註冊的心理學家.

「香港心理學會」註冊心理學家名錄:
http://www.hkps.org.hk/dir.html

1. 問題是不是所有「香港心理學會」註冊心理學家都是合資格做智能/心理測驗的-他們的準則比較奇怪,一些據我所知並非專業訓練出身的"心理學家"也在名單之內.

2. 並非所有合資格專業心理學家都是「香港心理學會」會員-我本人是英國心理學會註冊的(當然你可以在該會的註冊名單上找到我的名字),種種原因我選擇不當「香港心理學會」會員

故此單憑"香港心理學會註冊心理學家名錄"來判斷某人是否合資格心理學家並非完全準確...最好都是直接向你希望尋求服務的"心理學家"查詢他/她所屬專業學會的名稱及其專業資格

viewer 寫道:
「香港心理學會」註冊心理學家名錄:
http://www.hkps.org.hk/dir.html

想起李麗姍...而家係人都承認 li 位港產既
世界冠軍一定係身體律動領域中既資優兒 lah...
但韋氏既神祕130定律就無法check倒..
都係黎根醒D...救番一粒滄海遺珠..
資優可分為數理邏輯, 語言文字, 音樂, 視覺空間, 身體運動, 人際關係等. 小兒已做了韋氏評估, IQ為135, 屬資優兒童.但我唔知是哪類資優.

Shirley....

你用到衰仔來形容你的寶貝孩子...更出到鞭 tim... :
可想像佢係個種高創造力的資優小朋友....
呢種小朋友既特性係成日做D莫名其妙既野...
書又唔好好地去讀...東攪西攪...不過有時又
幾有另類的想法....
你乜都唔使做 ga.....幫佢地探索個世界 lah...
[quote]
Hellomummy 寫道:
shirley:

個衰仔平日嘅表現,一D都唔似資優,可能我未發現啦。點算?! [/quote]

Yes... 他的行為我實在難以理解。總之...我覺得正常人係唔會咁做架!有時我會唸,到底係佢唔正常定我唔正常????????

Shirley531...

妳能理解他的行為當然好 lah..
不理解又有甚麼大礙呢?
妳又能否理解他為甚麼有一個與大多數人
不一樣的腦袋?
輕鬆些..... :
Yes... 他的行為我實在難以理解。總之...我覺得正常人係唔會咁做架!有時我會唸,到底係佢唔正常定我唔正常????????

siu_wing_wing 寫道:
Shirley531...

妳能理解他的行為當然好 lah..
不理解又有甚麼大礙呢?
妳又能否理解他為甚麼有一個與大多數人
不一樣的腦袋?
輕鬆些..... :

我都知,但日日都嘔九両血,遲早吐血身亡!   

其實我真係好困惑, 學校話我個女係talent,開學時搵兩個老師去評估佢, 佢己5歲, 學校冇叫我地去做xx測試, 但我覺得除了英文home reader 好好, 她現讀level 15 (老師話佢應高d,但因要佢完全明白每個字的hidden meaning,所以降低她的level去15),她沒有什麼特別,而且好多野都比其他同年小朋友差, 以前三歲d評估都話佢遲緩.

對資優和遲緩的介定很困惑.
‹ 上一主題|下一主題