用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 自知資優的好與壞
go

自知資優的好與壞 [複製鏈接]

小朋友知道自己系資優 有無咩 好 / 壞 之處呢 ?

同埋 有咩後遺症 / 正面影響 呢?

多謝大家分享 !
   0    0    0    0

回覆:準媽咪 的帖子

我個仔11歲,做評估時8歲,他那時已知自己是gifted & talented; 在家無特別講,在學校老師也不會標籤他們,只是有時數學堂會分開上,但也是一組的,所以無乜特別。

平常心吧,每人都有長短,資優生也要克服自己的缺點。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我選擇講,因為就算你唔講,佢地都會覺得自己諗嘅嘢唔同其他人,既然唔可能強迫佢地做普通人(亦唔想啦~),我會話佢知人人都唔同,大家強項弱點亦會唔同,諗嘢方法亦唔會一樣,而呢d唔一樣係正常不過嘅嘢,其實IQ score越高,佢地會越覺得自己唔同其他人,我寧願先做好自我形象先,接受自己與及他人嘅不同!
當然,唔駛成日講,係當佢因為呢d唔一致所引起嘅不快時,我會教佢接受,並正面面對。
恐龍家

都系, 其實都好難 "當秘密", 大大下佢一定發覺到 !
幼稚園 時校長 已對小兒 另眼相看, 當時 小兒都必定已察覺到

我只系諗, 第時點 處理佢心理, 睇怕都系見招拆招吧 ?!

回覆 準媽咪 的帖子

孩子幾多年班? 其實家長自己睇資優生好特別,不過大大,學校師長就不一定。有學生數學語文好、有學生邏輯理解力強、也有學生音樂、體育,藝術表現特出,不要太上心於'資優'二字。

回覆 Radiomama 的帖子

十分讚同............理智的說法

回覆 Radiomama 的帖子

嗯 ! 同時亦要佢明白 并接受

‹ 上一主題|下一主題