用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SC的offer, 可信性高嗎?
樓主: Cutekillq
go

SC的offer, 可信性高嗎?   [複製鏈接]

mama1010 發表於 15-11-25 18:38
其實呢d data係俾sc家長reference, 唔明點解唔係讀sc 既家長甘緊張又話做假又話低莊,d comment甘偏激既,  ...
咁邊個公開呢D資料出來先?公開得出來就預咗有人會challenge。

引用:其實呢d+data係俾sc家長reference,+唔明點

其實,SC提供升小數字真的是對「非家長」不太有意義的,真的只是供校內家長參考!!不論是88個或是21個,家長不繼續努力,這些數字也不會落到自己頭上(^.-)考進了選擇了SC的家長,在考幼稚園階段就已經開始「發力」送孩子入「名幼」,在用心「裝備」孩子了2、3年後,當然一定有人「成果豐碩」⋯當然也有家長志不在私校直資,只為了找尋學術與活動教學兼備的幼稚園!! 以前我不知道課程是否深淺得宜,不過,這一屆的SC真的為小學面試修改了課程進度與內容,在KV的家長眼中,SC的中文課程居然和KV「不相上下」的「有難度」(還好,SC抄寫1x個字比起KV30次,算是輕鬆多了⋯不然我也會有疑問為什麼我要選SC⋯不就希望它輕鬆快樂一點嗎>.<)  目前為止,在考小學之中,我認為最大的好處就是,「名幼」的成績單還是很有「認證性」的! 在2nd-in 或 3rd-in都會有些優勢!!! 話說回來,如果小朋友在1st-in就搶人玩具或顏色筆,或沒有禮貌及基本學術認知,就算「名幼」畢業都「回天乏術」沒得救⋯ 不過沒禮貌沒學術的孩子,這樣的成績單,就算是名幼,小學校長看到評語後,也沒有機會再更進一步啦! 結論是,無論名幼與否,自己小孩要教好⋯禮貌、態度再加上學術能力⋯名幼只是「錦上添花」啦! 如果問我,是否還是會選名幼⋯答案是肯定的!因為小朋友「近朱者赤」有好的同學,就有好的影響!!有努力的家長朋友,就可以一起分享、解難⋯一起進步!!

bb2911  Agree. And Happy to know that Chinese comparable to KV.  發表於 15-11-25 19:58
aka722    發表於 15-11-25 19:06

引用:Quote:原帖由+mama1010+於+15-11-25+發表其

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-11-25+發表根本就

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-11-25+發表我真係

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+15-11-25+發表

原帖由 SoLM 於 15-11-25 發表
你究竟明唔明個表?這些數據結果很有問題!Gold in but rubbish out? 其實SC咁勁,有冇家長識data analysis ...
為何咁勞氣?我只回應它的資料從何而來,佢點樣data processing, 點樣present,我無深究。

咁可能真係改左或我記錯。k2學校簡介會都冇講數據係最後選擇定offers。而且呢個都係人傳出來,唔知真確不過我只可以講我識個d同學仔就算得崇小,禮賢offer(好真係冇人冇offer),全部都叩到地區一線學校,這是千真萬確,有新舊油天,有紅馬綠馬

引用:其實,SC提供升小數字真的是對「非家長」不

引用:Quote:原帖由+tianyingmama+於+15-11-25+發

我只係對事,點解冇人覺得咁嘅數據有問題?
你的具體分析是怎樣?
願聞其詳。

回覆 fruitfulsnoopy 的帖子

可能佢話考個d,我個年我個班冇咩人考音小,包括我自己

tianyingmama 發表於 15-11-25 18:53
其實,SC提供升小數字真的是對「非家長」不太有意義的,真的只是供校內家長參考!!不論是88個或是21個,家 ...
SC近年確實為小學面試修改了課程進度與內容, 不過和另一些較比較熱門的幼稚園相比, 算輕鬆了。:)

tianyingmama 發表於 15-11-25 18:53
其實,SC提供升小數字真的是對「非家長」不太有意義的,真的只是供校內家長參考!!不論是88個或是21個,家 ...

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-11-25+發表我只係

引用:回覆+fruitfulsnoopy+的帖子 可能佢話考個

引用:SC教學宗旨,+唔係為考小學;+如果一心只係為

原帖由 hkpapa852 於 15-11-25 發表
SC教學宗旨, 唔係為考小學; 如果一心只係為考小學, 唔應該諗SC, 應該諗KV或者LH. ...
Agreed

其實此些數字非官方黑白字公佈給公衆,用到學校"做假,低庄"似乎另有所指,我身為sc家長,從來只會對此類數字歸為"參考",花盡力氣破解之責只好留給有心有力之士,笑一笑吧。

另題外話,一線如張祝珊已回歸面試,sfa會改?

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+02413124+於+15-11-25+發表回

頭先先有家長話佢嗰班有20個offers
其實你最質疑都係SPCC有21個offer 俾咗SC, given 你唔相信SC 有好多有關係人士, 你話如果係舊生就唔駛去九龍讀私校 (I can't get this logic though), 可唔可以係舊生住九龍? 可唔可以係考到先再搬? 可唔可以真係過海返學? (喺香港跨境都得, 過海有幾奇?!)俾我個女考到我都叫佢過海啦, 唔通搬去港島南區? 600+個小朋友入面, 要揾10+個舊生唔難!  數據是學校K3家長會公佈的, 家長抄低咗然後流傳出嚟, raw data 是家長自願性提供, 學校無核實, 資料完全係俾SC家長做reference, 數字係有offer數目, 無論係first offer or 之後收call, 所以會重覆, 一個小朋友可以有多個offer!

tianyingmama    發表於 15-11-25 20:46

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-11-25+發表頭先先

‹ 上一主題|下一主題