用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent / Maryknoll
樓主: PPPLee
go

St Paul Convent / Maryknoll   [複製鏈接]

purplechung 發表於 15-12-31 11:32
大女今年是MCS P6, 我暫時未知道點分小朋友成績是 B1A/B/C, 因為學校是用 Grouping計:
Group A: 1-85 (名 ...

按照呢個排位分類, 幾可肯定Group A 和 Group B 應該一定屬於B1生.

至於Group B- 同 Group C 係咪呢? 咁要睇吓日後有冇更多資料可以參考.

如果Group B- 都全入, 只有 Group C 係有人入到或間中少有人入到, 咁可以肯定 Group B- 都係B1, Group C係B2.

但如果經常都有 Group B- 學生唔入到而全部Group A 同 Group B 都入晒, 咁應該可以肯定 Group B-  都係B2了. 因為直屬位99個, 由 Group A 至 Group B- 得110人, 叩除自行收咗/考咗其它學校/去咗國際學校, 應該足夠收晒. 如果咁都收唔晒, 除咗係B2, 真係諗唔到係乜理由.

如果B1生係去到 Group B- , 即係有110/150=73.33%, 真係好利害了!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:purplechung+發表於+15-12-31+12:38+

原帖由 wanchaipapa 於 15-12-31 發表
入到去九成係運氣,一成係超高學術力叩門
其實不完全靠運氣,第一,當然睇自行高唔高分,第二,大抽獎敢去抽呢兩間,尤其是天神,通常有私小位響手,否則抽唔到,好大機會去寶校

hkpapa852 發表於 15-12-31 14:27
按照呢個排位分類, 幾可肯定Group A 和 Group B 應該一定屬於B1生.

至於Group B- 同 Group C 係咪呢? 咁 ...

我覺得吾好理B1 or B2 盡左力就得, 有時小朋友都控制吾到, 好多因素影響出來的成績, 吾好比太大壓力自己及小朋友.
我地講到有少少離題, 希望樓主吾好介意
St Paul Convent / Maryknoll 兩間都係好學校, 揀邊間都一樣啦!

引用:+本帖最後由+purplechung+於+15-12-31+15:1

原帖由 purplechung 於 15-12-31 發表
其實我一早都係咁講⋯⋯其實揀邊間都幾乎係無得輸,我就會揀間唔使俾學費。就算兩間學校的程度有差距,個差距大概都唔值幾萬蚊一年吧,更何況未必有差距。

hppa  yes  發表於 15-12-31 15:54
hkpapa852  幾萬一年只係基本消費  發表於 15-12-31 15:50

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-31+14:27+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-31 發表
以我所知,由現正中二朋友所說grade b- 仲係band 1

唔明點解冇人信中學收唔哂所有band 1 生

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2306539&extra=&page=3

Please read #52

siden 發表於 15-12-31 16:19
以我所知,由現正中二朋友所說grade b- 仲係band 1

唔明點解冇人信中學收唔哂所有band 1 生
如果 Group B- 係B1, 計埋都只有110人, 直屬位99個+少量自行收生+少量街外抽獎位入+部份B1生不選直升, 理論上一定夠收.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-31+14:27+

要睇埋C係派边級Banding中學,就準DD ~~~

hkpapa852 發表於 15-12-31 12:02
有冇試過Group C有人入得番中學部呢? 同埋有冇試過Group B有人抽唔入中學部呢? ...

我女當年升中有此情況, 有老友話翌年都有。

當年仍是大班, 即約175人, 中學承諾收校內排名首128人(Group A至B-)

派位結果公布當日, 校長話, 今年出現有128名內的同學派唔到中學, 我依稀記得好似話考10X, 但唔緊要,校方會發信俾家長到中學部註冊。

之後, 各人取派位證。我們幾個家長吹水, 話唔知有無Group C派到中學部, 有位家長話有, 我哋問佢點知, 佢話我女咪係Group C。

當年, 又係有網友爭論MCSPS有幾多Band 1學生, 有網友估, 會唔會派返中學部個位Group C同學是幸運的Band 2 生? 但又點解釋校內考10X個位同學的Banding?

舊事重提, 只係想反映:
1.MCSPS同學仔Band 1比例都幾高, 但唔敢講實際有幾高。
2. 校內Grouping 是按校內成績排名, 沒有教育局的調整數。原來經調整後, 可能出現幾大差距。
3.無意盲目護校, 只希望大家了解學校更多。
4.這些年, 在其他直資、私立學校優先揀收生的情況下, 官津學校要維持好成績,  相當不容易。希望有興趣入讀MCS中小學部的學生和家長能有更多資訊協助他們作決定。

祝大家新年進步! 孩子學業猛進!

MC1128 發表於 15-12-31 18:32
我女當年升中有此情況, 有老友話翌年都有。

當年仍是大班, 即約175人, 中學承諾收校內排名首128人(Group  ...
以平均分計既級排名同以標準分計既呈分排名名次不同係好正常,除非出現部份科目有極端表現既情況,否則不太可能相差太遠。而且如只有B-係唔入,我會認為B-其實係B1/B2邊緣人

引用:Quote:MC1128+發表於+15-12-31+18:32+我女

以平均分計既級排名同以標準分計既呈分排名名次不同係好正常,除非出現部份科目有極端表現既情況,否則不太 ...
C入了,不是C先係邊緣人嗎?

hkpapa852 發表於 15-12-31 18:46
以平均分計既級排名同以標準分計既呈分排名名次不同係好正常,除非出現部份科目有極端表現既情況,否則不太 ...

個邊緣到底有幾大?

校內考10X同考128名外, 其實已差咗廿幾個名次

我傾向相信, Group C 個位同學先係邊緣人, 但佢個派位號碼好過考10X個位

hkpapa852 發表於 15-12-31 18:46
當年是大班

校內考10X名, 是Group B

MC1128 發表於 15-12-31 19:19
個邊緣到底有幾大?

校內考10X同考128名外, 其實已差咗廿幾個名次

若果 128名外 同 考10X名....前者可以直升.....理應2位學生係同Banding
當然....係同Banding既排位先後.....考10X名 個位同學先會大機會係邊緣人

又如之前假設....排No. 1 與 Group C係同Banding....機會率上 No. 1都有機會係抽輸
所以....我估...Group C 同 Group A 至 Group ??....係唔同 Banding

當然....機會率上....係絕對有機會係 Group A 至 C 都係同 Banding
Group A 至 128名外係順利全抽中...只有 10X名號碼唔靚而抽輸

但如你所提....相同情況第二年都係....機會率順順利利全排住入中學會变成 ??~~~

MC1128 發表於 15-12-31 19:20
當年是大班

校內考10X名, 是Group B

如果10X係Group B, 即係Group B- 係10X以後(111開始?)至128以前, 即係~20人左右.

我會更肯定, 只有Group A 和 Group B 頭至中個堆先肯定係教育局定出嚟既B1學生. Group B尾和Group B-大多數學生, 係B2學生.

點解?

1. 如果Group A - Group C全部係B1, 理論上, Group A和Group B人數有多達110人, 比Group B-和Group C總和還要多, 透過直屬位而抽唔入既機會應該也較高吧! 咁點解從來無出現Group A 或 Group B頭/中既學生升唔番上中學? 只有Group B尾, Group B-同Group C學生升唔番上中學?

2. 級名次10X係Group B, 即係Group B尾近Group B-頭(111開始係Group B-), 因排名和Group B-頭相差不遠, 所以轉化為呈分排名後, 排得後過部份Group B-頭學生亦不出其. 所以實該名10X既學生, 呈分排名後變咗做屬於B2, 要同Group B-和夠膽搏直屬位既Group C學生(B2學生)一齊抽, 不過抽輸咗.....

3. 學校既B1學生比例至少每兩年都會有少許改變, 所以根本無可能每年用同一個名次/百份比而準確估計到學生既Banding. 所以只用級名次去估計banding係灾必準確. 而且, 只用以各科成績平均分排既級名次去估計Banding, 同實際以標準分計算既呈分排名, 會有一定既誤差.

根據大家提供既資料, 呢個係我既分析, 當然未必一定係事實, 自行判斷是否值得相信了!

簽名被屏蔽

hkpapa852 發表於 16-1-2 19:27
如果10X係Group B, 即係Group B- 係10X以後(111開始?)至128以前, 即係~20人左右.

我會更肯定, 只有Group A ...
佩服你諗得咁詳盡
雖然我唔信,不過唔緊要。

因為我冇呢個榮幸成為佢學生。

Group A 的學生中英數常是否都要要Grouping I?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

hkpapa852 發表於 16-1-2 19:27

我會更肯定, 只有Group  ...

有很多因素我哋不清楚, 只能估計

但如按你所估計, 咁, 中學部Band 2都肯承諾收番, 對家長學生來說, 絕對是好事。又, 如果收咗咁多Band 2, Pre -s1 可以考得咁好, 只能話, 班Band 2 同學好值得收番。

成件事之中, 我最大發現係, 校內排名, 的確同最後教育局的名次第有差距。所以, 好多時家長用校內名次估計Banding , 真係可能出事。最慘是非戰之罪, 不是學生差,  我相信, 大家其實更願意相信校內排名才是同學的真正實力

問過老師,他話係根據呈分的計法而分出係邊個group 的。

DabyHou 發表於 16-1-3 14:41
問過老師,他話係根據呈分的計法而分出係邊個group 的。
係按X9, X6的方法, 但學校無教育局的調整數
‹ 上一主題|下一主題