用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent / Maryknoll
樓主: PPPLee
go

St Paul Convent / Maryknoll   [複製鏈接]

PPPLee 發表於 15-11-23 10:12
如果揀Maryknoll... 要諗諗怎樣說服女女,她很希望 可以和幼稚園同學仔升SPC小學。
我住TKO, 都有校車去SPC ...
咁又SPCS岩D喎

點計都係SPCS直升中學穩陣D ~~~

引用:如果揀Maryknoll...+要諗諗怎樣說服女女,

原帖由 PPPLee 於 15-11-23 發表
如果揀Maryknoll... 要諗諗怎樣說服女女,她很希望 可以和幼稚園同學仔升SPC小學。
我住TKO, 都有校車去SPC ...
如果學費不成問題,返學路程又差唔多,兩間學校又唔係真係好大分別,就揀阿女讀得開心嗰間。講到惠及孫女,太遠吧!生仔點算?如果個鍾意spc又讀得好,我唔會為慳學費而轉。當然,若錢係考慮就另當別論。

回覆:PhilC 的帖子

I will pick St. Paul convent. 女讀得開心啲,直升百分比同啲,又差不多時間。

mcl203 發表於 15-11-23 11:15
咁又SPCS岩D喎

點計都係SPCS直升中學穩陣D ~~~
SPCS真係100%直上?

兩者雖則同級, 不過以入U率計, 其實SPCS又真係高過MCS一截既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mcl203+發表於+15-11-23+11:15+咁又S

原帖由 hkpapa852 於 15-11-23 發表
SPCS真係100%直上?

兩者雖則同級, 不過以入U率計, 其實SPCS又真係高過MCS一截既 ...
真係唔知喎,應該好高好高啦,捱到P6應該夠力頂埋上中學瓜

mcl203 發表於 15-11-23 11:49
真係唔知喎,應該好高好高啦,捱到P6應該夠力頂埋上中學瓜

...
SPCS (PS) 專攻中英文, 數學好似唔係點谷, 對女仔嚟講係好事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:PPPLee+發表於+15-11-23+10:12+如果

原帖由 小曳人 於 15-11-23 發表
有朋友講過,MCS band 1率約90% (或尾10%同學仔都仲有人入到band 1中學)至於直升%就唔多清楚,但同學們睇成 ...
若果MCS有90% B1, B1a都未必抽得中,要出局

引用:Quote:mcl203+發表於+15-11-23+11:49+真係

SPCS (PS) 專攻中英文, 數學好似唔係點谷, 對女仔嚟講係好事
學校谷唔谷都補補補, no problem

引用:Quote:PPPLee+發表於+15-11-23+09:48+St+Pa

我比較孤寒, 所以有同級免費既, 一定揀免費
Agree 200%

如果車程差不多, $$也不是有問題, 跟隨女兒意願吧

Can't think too far away.  Many things, incl. school internal policies, can change in 5-6 years.

hkpapa852 發表於 15-11-23 11:51
應係家長在外面補補補補補補, 先追到考試要求.

醒目開學勳章 貢獻勳章

mcl203 發表於 15-11-23 11:52
若果MCS有90% B1, B1a都未必抽得中,要出局

佢地自己會知自己係邊個組別,學校會用ABC分咗,好似話C嘅一定唔會上到中學,A係一定入到我嘅資料來源係講:C嘅學生都派到Band 1英文女校
當然,birth rate低,有機會其實係執死雞入都唔定

恐龍家

小曳人 發表於 15-11-23 12:10
佢地自己會知自己係邊個組別,學校會用ABC分咗,好似話C嘅一定唔會上到中學,A係一定入到我嘅資料來源係講 ...
C既可能都係B2呢 ~~~

回覆:mcl203 的帖子

Both are good.. make decision as soon as possible.

回覆:St Paul Convent / Maryknoll

MCS,學生環境好,學生好乖。樓上有人話老師打電話講中文問題,我估個小朋友的中文應該真係好差,老師先會咁早打去講

回覆:St Paul Convent / Maryknoll

SPC DSE and整體成績比MCS 好。

SPC 90% 升中,但MCS全級只有頭99人穏上MCS, 雖然到最後也有75%小學生被收回。

但SPC每班42人,MCS 每班32人左右。

Between the 2,

I myself like MCS.

siden 發表於 15-11-23 12:16
SPC DSE and整體成績比MCS 好。

SPC 90% 升中,但MCS全級只有頭99人穏上MCS, 雖然到最後也有75%小學生被收 ...

SPC自己選人入, 再加幾年既出出入入, 入得都係上上成績. 所以唔可咁比較.

SPC家長一般好進取, MCS應該無咁勁.

SPCS

lkf_leung 發表於 15-11-23 10:53
有朋友個女今年MCS小一,她说學校好嚴, 佢開學只有兩個月,老師就打比我朋友,要求她跟一跟她女兒中文,我 ...
正面看, 老師有經驗, 能盡早發現可改善之處, 好過到時測驗成績唔理想, 拖低個平均分, 仲慘.
‹ 上一主題|下一主題