用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <中場休息 : 攪下笑> 問仔/女支持香港隊定中國隊... ...
樓主: retriever
go

<中場休息 : 攪下笑> 問仔/女支持香港隊定中國隊... [複製鏈接]

真係慘不忍睹...

CY 昨晚被問支持邊隊, 佢話: 馬尼拉睇唔到球賽! (答非所問)

去到馬尼拉, 記者再問: 馬尼拉睇唔到球賽, 咁你究竟支持邊隊呢?

繼續唔答.....

今朝心血來潮, 問小朋友支持邊隊...

答: 支持中國隊.

問: 點解?

答: 因為中國係國家,香港只係一個城市,國家大過城市,所以支持中國隊.

真心(私心) 覺得小朋友仲答得好過CY....

你小朋友又會點答?

0    0    0    0

iedummy 發表於 15-11-18 13:02
都係話支持中國隊.....

點解?

相信CY 去考小面試, 一定捧蛋!

回覆 vinik 的帖子

點解?
呢個至係重點...

b16a 發表於 15-11-18 15:17
回歸後嘅國民教育都算成功了,再過多十幾年後,小朋友長大後都說自已是中國人不會說自已是香港人了........ ...

嗯...

不如咁講, 話分兩頭, 希望媽媽們唔好跟風迷戀"普教中"

廣州經驗, 10幾年後廣東話幾乎廢左.

回覆 Hillkymama 的帖子

唔知大家有無發覺, 細個廣東話唸唐詩係押韻的... 但係用普通話好多係唔押韻...

廣東話係古語, 唔係北方強人口中所謂既"方言"

千祈唔好"莽自誹薄"

Hillkymama  Yeah! Give me five!  發表於 15-11-18 16:19

Snoopyboy 發表於 15-11-18 16:06
同意

樓主如果在自由廣場post 同一篇文,相信會有不同立場的言論&#128680;&#128680;⚠️⚠️

自由講場有咩人先?

唔好誤會...

而家講緊考小面試既口才姐... 所以好貼題架...

AND, 只答支持邊隊係唔夠分既(媽媽們都唔滿意啦), 好似CY 咁一句都唔講, 當然WAY OUT 啦

布希亞 發表於 15-11-18 16:23
小朋友當然說,香港人當然支持香港隊,反問我為甚麼要支持中國隊不支持香港隊,我話兩隊都支持,小朋友說, ...

喂, 唔好一竹打哂香港人, 係CY 姐... 其實都唔知佢係咪香港人...
‹ 上一主題|下一主題