用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 全職父母, 點跟功課?
go

全職父母, 點跟功課? [複製鏈接]

仔仔升左小學, 功課多, Dictation , exam .....
全職父母, , 唔夠時間...點跟工課 ?搵補習班? 請俾指教

7    0    0    0

引用:仔仔升左小學,+功課多,+Dictation+,+exam+.

原帖由 Jumama24 於 15-11-18 發表
仔仔升左小學, 功課多, Dictation , exam .....
全職父母, , 唔夠時間...點跟工課 ?搵補習班? 請俾指教
最重要先訓練佢自己自動自覺去做功課及溫習串字,到你放工後便可馬上對功課及幫佢默書

小一功課點都要稍為跟一跟,怕佢成日欠功課有太多錯敗感。溫默書方面可以試下用手機app讓佢自己試默,用開有個Android的「自助默書」。可以試下

回覆:michk 的帖子

「自助默書」點用架?

cowboybaby 發表於 15-11-18 13:52
「自助默書」點用架?
你錄低左默書內容,用佢播返出黎,可以自己設定repeat幾多次,同相隔幾耐
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:仔仔升左小學,+功課多,+Dictation+,+exam+.

一年班需要跟,跟得來需要放。跟功課……一定欠交,欠帶不可成習慣。默,測必須將習慣温習要陪養,要把讀書責任放在其身(其實任何学習)。當孩子有錯敗感,必須企在他的立場,一起面對……。其實還有很多很多的。

由小一開始, 就算係讀默, 我都要佢地自己背默出嚟, 我講明我唔會同佢讀默, 自己背默就可以自己搞掂.
功課我都要求我收工返去要做好晒, 小錯咪等老師改完返嚟改正囉, 錯得多代表未明, 咁先會跟一跟再教一次. 小一時會執字體, 唔靚要重寫.
測驗考試都係叫佢地自己搵, 某啲科會有買坊間練習, 自己溫好書就做練習.

回覆:MASAYA 的帖子

有d咁好玩嘅野

謝謝!

放學他自己完成功課,之後沖涼,溫默書,我收工回到家約1915、煮飯七點九食,我食完對功課,他食完練琴,琴完改正功課,試默少少,每日少少甘默,之後自由。冇默書時間就做下街外練習,睇圖書

回覆:全職父母, 點跟功課?

我要求做齊功課執好書包,唔會改功課,測驗默書就係週末準備。

小一, 我要佢於我放工前做晒, 溫習都係自己溫。我放工只睇下做齊未, 完全唔睇有無錯, 除非佢主動問我點做, 否則我唔教。鍇咗老師會教點改正。執書包一向自己睇住時間表執, 試過幾次欠交, 係必經階段, 我會提下佢要執齊, 但唔會落手執。

默書好容易,叫佢對住 tablet 錄音, 錄完自己默返, 自己可以按 pause。默完打開課文對下, 自己找錯處, 搵到自己圈自己錯, 再改正。如果 weekend 溫, 我會睇下,幫手圈下。

引用:小一,+我要佢於我放工前做晒,+溫習都係自己

我起初都叫阿女背左默書內容,但發覺老師是從課文中,自行再組句子而讀默,所以之後無再叫佢背,因為背左都無用,反而會錯添。

回覆:Jumama24 的帖子

補習社

其實我好羨慕全職父母,可以多啲時間睇細路,我每晚七時才回家,趕頭趕命先完成兩個細路才搞掂功課和默書工程。我每日早出晚歸,忙碌完已經到十一點,累透了!

小朋友高小時應該要自己完成到功課和溫習

回覆 karen55407 的帖子

我 完 全 明 白 你 處 境,  自己 都 係gum,  幸好 有 好 老 細,  可以 準時 收 工,  忙 完 小朋友 家 務,  到 了11ish,  再online  做 公 司 工作,  每晚忙 到 嘔

marble2004 發表於 15-11-22 21:35
回覆 karen55407 的帖子

我 完 全 明 白 你 處 境,  自己 都 係gum,  幸好 有 好 老 細,  可以 準時 收  ...
Me too!

我是在職媽媽, 老公長期不在港, 家中有工人姐姐. 女兒從幼稚園開始, 我便要她養成放學回家吃點東西便做功課的習慣.

小一至小六, 她都保持這個習慣, 我下班回家吃過飯, 便替她檢查功課及溫書. 老師一般一週前已給出默書或測驗範圍, 每天溫一部份, 自然不會有太大的壓力.
只是考試前及期間比較辛苦, 須投放更多時間溫習.

PS. 我有一個好老闆, 我不用OT, 每天大約7時便到家, 時間比較充裕.

JessicaElla 發表於 15-11-26 15:20
我是在職媽媽, 老公長期不在港, 家中有工人姐姐. 女兒從幼稚園開始, 我便要她養成放學回家吃點東西便做功課 ...
我哋學校學期初已派晒一個學期測默範圍。無奈阿女早兩星期溫都仲係唔識, 唉

我都唔駛跟功課, 都係7:00前到家, 但係家姐又想我陪佢伴讀, 阿妹又要幫手溫默書, 8:30一定要上到床, 真係劈開我兩截至夠用。
‹ 上一主題|下一主題