用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 望賜教:高小是否冇之前咁谷?
go

望賜教:高小是否冇之前咁谷? [複製鏈接]

之前聽過去兩年太谷有些學生轉校,今年學校P1 及而家P2/3/4有否比之前改善,沒之前咁谷呢?😅😅 想看看用家開學至今嘅睇法!🙏🏻🙏🏻🙏🏻

2    0    0    0

回覆:heihei2007-1 的帖子

我不嬲觉得五太谷。。😅相对好多津校d continue assessment..果d先惨。。當然好睇小朋友自己。。

今年呢到好靜,無咩投訴,我諗客觀來睇都算係有改善……

有改善,校方似乎都很重視家長的意見。

每個家長把尺不同,有人覺得谷亦有人覺得輕鬆。個人意見係唔好expect高小係輕鬆,雖然今年好似冇咁多功課,但其實也挺忙的。

同意, 有人英測拎到9X分, 卻有人得4X分, 你會拎邊個家長數據好? 你又認為你孩子會拎到咩分?

你自己最了解自己孩子, 認為佢得O既, 米GO A HEAD~

一個算出名O既學校, 總不會又淺, 又少功課, 又5成上返中學.......

今時今日O既香港, 有邊間學校會咁筍?

回覆:feiji 的帖子

Good!  Thx so much

回覆:望賜教:高小是否冇之前咁谷?

謝謝各位!明白亦同意每個家長都有不同的尺,只是之前爬post見到轉校長之後似乎突然谷了很多,似乎有家長有反映,今年唔知有冇改變,想了解一下而已!🙏🏻🙏🏻🙏🏻

The workload is less but the content of the homework, tests and exams are not easy.

引用:The+workload+is+less+but+the+content+of+

原帖由 bonniepatricia 於 15-12-13 發表
The workload is less but the content of the homework, tests and exams are not easy.
對呀,尤其士中文句子做句幾困難架,是考平時小朋友自身累積的功力多過從課堂堂獲得知識。如果小朋友不喜歡寫字,最後入了只是苦了孩子和父母,呢d嘢interview 老師是不知小朋友的。收了未必代表小朋友合適學校,如果父母甚至不喜歡下下篤促小朋友,真要想想是不是合適。

抄寫功課明顯減少左,老師都明言係校長指示。只係少左抄寫練習,功課或測考學生要用到大量詞語造句時,學生自己有幾深印象可以用得返出來呢?

我贊成少抄寫的,正正因為少抄寫和少功課,我每晚仍可以和小朋友看一至兩本書,維持培養得不易嘅閱讀習慣。我覺得多閱讀先係對寫作和語文有長遠幫助。

引用:我贊成少抄寫的,正正因為少抄寫和少功課,

原帖由 cyhh 於 15-12-15 發表
我贊成少抄寫的,正正因為少抄寫和少功課,我每晚仍可以和小朋友看一至兩本書,維持培養得不易嘅閱讀習慣。 ...
請問小朋友幾年級?每天用幾長時間做功課?

引用:Quote:原帖由+cyhh+於+15-12-15+發表我贊成

原帖由 bbjanbb 於 15-12-15 發表
請問小朋友幾年級?每天用幾長時間做功課?
小朋友只係一年級,每日功課一小時內已做完了,因為學校都做左部分。當然明白去到高年級會有機會用更長的時間去完成功課,但目前的量是少的,不過質來講係唔淺。

引用:Quote:原帖由+bbjanbb+於+15-12-15+發表請

原帖由 cyhh 於 15-12-15 發表
小朋友只係一年級,每日功課一小時內已做完了,因為學校都做左部分。當然明白去到高年級會有機會用更長的時 ...
多謝你解答,小朋友正讀高幼,所以關心功課量
似乎高小功課係重質不重量

引用:Quote:原帖由+cyhh+於+15-12-15+發表小朋友

原帖由 bbjanbb 於 15-12-16 發表
多謝你解答,小朋友正讀高幼,所以關心功課量
似乎高小功課係重質不重量

...
我小朋友都係高幼上,我覺得可做嘅係同佢多睇書,令佢唔好怕字之餘,理解、認字都好d。畢竟開學個幾月就測驗,每間小學都係,我地唔會讀卷,認得多d字佢信心都大d

引用:Quote:原帖由+bbjanbb+於+15-12-16+發表多

原帖由 cyhh 於 15-12-16 發表
我小朋友都係高幼上,我覺得可做嘅係同佢多睇書,令佢唔好怕字之餘,理解、認字都好d。畢竟開學個幾月就測 ...
請教,你認為高幼上高小銜接到嗎? 高幼英文程度可以應付小一?謝謝!

引用:Quote:原帖由+cyhh+於+15-12-16+發表我小朋

原帖由 gouf0083 於 15-12-20 發表
請教,你認為高幼上高小銜接到嗎? 高幼英文程度可以應付小一?謝謝!

...
因為小一上學期好多係k3嘅revision,涵接上是可的,例如數學都係教數柱體、錐體之類,記憶中k3有教小小。但最大不同是k3老師會讀工作紙,而小一嘅測驗考試係自己睇卷,而且開學不足2個月已經要測驗,所以係要確保佢喺無讀卷嘅情況下都做到。但現在還有時間,睇多d課外書會幫到手😊

引用:Quote:原帖由+gouf0083+於+15-12-20+發表請

原帖由 cyhh 於 15-12-20 發表
因為小一上學期好多係k3嘅revision,涵接上是可的,例如數學都係教數柱體、錐體之類,記憶中k3有教小小。但 ...
謝謝!

引用:Quote:原帖由+gouf0083+於+15-12-20+發表請

原帖由 cyhh 於 15-12-20 發表
因為小一上學期好多係k3嘅revision,涵接上是可的,例如數學都係教數柱體、錐體之類,記憶中k3有教小小。但 ...
請問英文小一教什麼?
聽說數學教科書有中英文版,一齊教嗎?其他科目有中英文版嗎?謝謝!

‹ 上一主題|下一主題