用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?
樓主: frankie_frankie
go

St Cat面試經驗極差,大家有同感嗎?   [複製鏈接]

引用:好同情那位家長的遭遇,+亦覺得學校有改善的

原帖由 cyndiwong 於 15-11-09 發表
好同情那位家長的遭遇, 亦覺得學校有改善的空間, 但作為一個SC家長, 不是die hard fans, 但不認同老師沒有 ...
多謝分享。我小朋友上年in 感覺好差,校舍舊,老師又冇引導同耐性。今年小朋友再in,感覺又唔同,好鍾意。過去一年好爭扎報唔報,身邊的朋友用家讚好。今次考唔考到都好,起碼我已經比咗機會自己個小朋友。

引用:我有幾個朋友小朋友都讀緊佢,佢地直頭要用

原帖由 dbchu 於 15-11-09 發表
我有幾個朋友小朋友都讀緊佢,佢地直頭要用"唔掂"黎形容佢D英文,好多家長迫住去補,結果咪成就到依間學校 ...
我反而識好多冇外補,屋企又冇英文語境,都講到好好。

引用:我並不是St.Cat的家長,只不過我都係教育界

原帖由 天悅 於 15-11-10 發表
我並不是St.Cat的家長,只不過我都係教育界工作,明白到每一間學校,都會有人不滿意。其實我面試時只顧著寫 ...
同意,通常話老師冇耐性個d都係自己小朋友表現唔理想嘅家長。我上年都係一份子,簡直唔鍾意呢間學校。但之後又做research,同朋友推介,咁再試多次。今年大b身份考,答到曬,我又即時覺得d老師好nice。所以,我覺得有時係家長期望老師引導,氹自己小朋友,希望可表現好d。如果老師唔氹,唔引導,小朋友發揮唔到,家長就話老師黑面,冇耐性。

引用:Quote:bvlswsp+發表於+15-11-10+10:35+校方

原帖由 puichingforsure 於 15-11-10 發表
某小一名校面試題目:

請選擇那項是對的---
我個次group in lego,有小朋友又扭又搶玩具又用Lego掟人,個家長要走,放棄唔in,個老師都係叫佢係自己份application form 上簽名證明放棄,我見唔到佢拎咩give up form出來。其實唔係親身見,大家冇謂作推測。

‹ 上一主題|下一主題