用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢會出了offer
樓主: alovea
go

禮賢會出了offer   [複製鏈接]

alovea 發表於 15-11-8 10:38
我比較膚淺...
覺得校舍真係有少許舊...又細就真...
但聽聞老師有愛心..

是愛心爆棚果隻...

但奇怪, 點解今年咁早咁多媽媽DECLARE 話有位唔註冊?

神校都未出OFFER 喎?!

Snoopyboy 發表於 15-11-8 14:46
佢點會顧及人的感受?!
間間都有份,仲要係好有運喎!?
有d second in 如SFA 都係厚住面皮考又話得咗!

咁又唔好咁講...

我睇咁多POST... 其實有OFFER 既都係熟口熟面果幾個...

我唔覺得佢唔顧人感受, 佢言語上絕對感覺唔到挑釁性, 相信只係言者無心, 聽者有意...

其實不只這個敏感時候, 在面試期間, 不少媽媽都係睇校舍環境(可能第一次去學校, 因老公報名之類), 還有睇下個名氣...

有D 收左, 聽到GROUP 內多人放棄, 佢本來話鍾意又跟著人放棄... 過後又去報名同級數甚至差D 既學校.... 例子聽唔少....

平常心... 唔好敏感... 家長都心靈咁脆弱, 孩子只會更脆弱.

bee_eed  相信只係言者無心, 聽者有意...
同意  發表於 15-11-9 12:13

cdleep 發表於 15-11-8 14:10
我既心聲。曾經接觸一位家長,佢既口德,我真係大開眼界。當時佢知道我一間offer都冇,已佢有3,4間。其中 ...

唔好意思, 點解聽你覆述果段, 我聽唔到有太大問題?!

無謂咁敏感... 家長心靈脆弱, 孩子更脆弱...

論壇言論除非挑釁性, 太敏感只會讓人不敢分享發言.

有人鼓勵大家有消息上來報喜, 讓大家知道情況...

而家有人報得多又會被人話曬命....

真係唔易撈...

bee_eed    發表於 15-11-9 12:13

DD仔 發表於 15-11-9 10:08
觀乎那家長其他的言論,她未必是大言不慚那種,只是太過直率,把禮賢作為最後back up的原因說了出來。 相比CKY ...

泡EK 咁耐... 包括而家話來話去既家長都係3年前考K熟口熟面果堆....

有關言論家長, 我覺得根本無特別意思.... 無謂太敏感...

我反而不太明白大家這麼早會放棄KRS 位, 因為可以抽獎的私校, 而家放左榜既, 應該KRS 係ONE OF THE BEST...

另一原因係不少人已經放棄抽獎夢, 要左直資....

今年好似有些不同, 家長心不定, 不少以前不算特別受歡迎的直資也很多人報名... 例如:朋友話LMC 今年有3000+ 人報名, 顯示家長今年積極左, 又怕左....

回覆 Snoopyboy 的帖子

",眼見孩子在interview 過程中長大,亦感到欣慰!作為家長,如何跟自己的孩子在考小一的過程長大,一起進步,一起經歷失敗,確實是一個增進感情和對大家了解的一個里程碑。"

以上也我是這兩年考小的思考... 當時有問我要增補些什麼, 我覺得無論結果如何, 所學到的要終身受用...

記得得過某家長的分享會, 他說考小過程讓孩子更成長, 而父母也在過程中更了解孩子... 這個我相當認同...

在這幾個月來, 你突然發覺, 家長一直嘮叨不斷無效的教導, 突然間孩子在生活中也做出來了...

不只如此, 老師們對孩子的欣賞, 竟然超過了常待在孩子身邊的父母, 原來孩子有這麼多專業老師肯定的優點, 而作為父母的我們往往都忽略過去....

回覆:boyboobee 的帖子

港島區?

回覆 布希亞 的帖子

插句咀, 點解你而家又講統計學?!

你唔係唔信統計學咩?

布希亞  統計學本身的詳細分析會根據輸入不同而產生不確定,但是統計上全部出現和全部不出現的機率本身很低這個比較   發表於 15-11-10 12:38

hippoo 發表於 15-11-10 17:10
KRS 小一會收幾多街外人?

‹ 上一主題|下一主題