用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK KINDERGARTEN的評價
樓主: MSWONG1001
go

YORK KINDERGARTEN的評價 [複製鏈接]

回覆:YORK KINDERGARTEN的評價

阿女4年前讀York Pn,語境好,老師有愛心!阿女就好開心,但我覺得紀律就一般!

York是行國際化,外面國際學校也是紀律一般但happy school,要紀律好搵傳統學校,只可以講冇一間幼稚園係完美,除非你自己開

引用:好想問下雜費係幾多? 我見York+K1學費都係

原帖由 Karenlai1101 於 15-11-07 發表
好想問下雜費係幾多?
我見York K1學費都係五千幾,點解咁多人話貴呢?依家私幼通常都係呢D價架啦

...
茶點$400幾/月,雜費好似$2000幾/半年,書就另計。到k2仲有cambridge班,$5000幾/3個月。不過以上既都可以唔買。學費16/17年應該$6000幾啦,不過本地班就平幾百。

佢係算貴,但係小朋友真係學到野又讀得好開心。

引用:Quote:原帖由+Karenlai1101+於+15-11-07+發

原帖由 belgiumchoco 於 15-11-08 發表
茶點$400幾/月,雜費好似$2000幾/半年,書就另計。到k2仲有cambridge班,$5000幾/3個月。不過以上既都可以 ...
其實係咪真係啲人講到咁commercial?

你所說的commercial定義是什麼?學費貴?週街都咁貴,咩都係錢?你有權自由選擇唔報,你情我願

其實私幼價黎講都唔係天價姐,唔知點解D人講到天價咁 -.- 我見維記一個月都七,八千學費,末計雜費,但冇人話維記天價
請問校車點差法呀?等我心中可以有個底,唔該!
我女係細B,仲要被動型,被人打,推,扯,搶嘢都冇反應,都有少少擔心呢間學校會唔會照顧到佢,始終佢地一班咁多人

引用:你所說的commercial定義是什麼?學費貴?週

原帖由 mebb622 於 15-11-08 發表
你所說的commercial定義是什麼?學費貴?週街都咁貴,咩都係錢?你有權自由選擇唔報,你情我願

...
我就係想了解間學校先問下係點,知就唔會問啦,我好鐘意呢間學校,但啲人話學費貴之餘(我覺得價錢合理),仲有好多野要比錢,但又唔講係咩要比錢。講真5300蚊學費學到咁好英文我又唔覺貴。好似之前有人話細到連個花盆仔都要問家長拎返錢,所以好想用家會講下啲收費

我都想知

Pn 除咗學費,雜費書簿及校服,再冇其他費用要交,課外嘅野自行選擇報唔報

我係用家,2歲小朋友返學好開心,放學又會話你知上堂唱咩歌食咩茶點,英文進步得好快,一句完整句子講得出,簡單英文對答無問題,班主任幾好,有問必答,一分錢到分貨,私幼價錢黎講又唔係貴,commercial咩,我一啲都唔覺,行政係亂啲,但無影響小朋友

引用:我係用家,2歲小朋友返學好開心,放學又會

原帖由 Madambarbie 於 15-11-09 發表
我係用家,2歲小朋友返學好開心,放學又會話你知上堂唱咩歌食咩茶點,英文進步得好快,一句完整句子講得出 ...
請問係咪好多大6人讀呀?我最後個日in有超過一半人講普通話

回覆:Yang81 的帖子

有但唔多,一班都係幾個,啲大陸人家長都無咩野

引用:Quote:原帖由+belgiumchoco+於+15-11-08+發

原帖由 maggie_fan 於 15-11-08 發表
其實係咪真係啲人講到咁commercial?
收費大致上係咁,咁你自己睇係唔係commercial,人人定義唔同

引用:其實私幼價黎講都唔係天價姐,唔知點解D人

原帖由 Karenlai1101 於 15-11-08 發表
其實私幼價黎講都唔係天價姐,唔知點解D人講到天價咁 -.- 我見維記一個月都七,八千學費,末計雜費,但冇人 ...
住何文田或者九龍城都可能要1個鐘車程,住遠d係會個幾鐘,仲要返學遲到,放學校車比原定時間遲半個鐘以上都未必會通知你。開學頭1、2個月車程可能會長達個半至2個鐘。投訴都未必有用。不過呢d講運氣,唔係架架車都差。

同埋佢唔會有街車/保母車,只得校車,你唔滿意校車就只可以自己接送。

除左校車同學費雜費外,其他都好好既

引用:Quote:原帖由+Madambarbie+於+15-11-09+發

原帖由 Yang81 於 15-11-09 發表
好少,有都係有教養既,唔係平時自由行見到果d

引用:Quote:原帖由+Yang81+於+15-11-09+發表請問

原帖由 belgiumchoco 於 15-11-09 發表
好少,有都係有教養既,唔係平時自由行見到果d
我仔面試果日,個b6睇得出係好無教養,佢個仔應該有5,6歲,唔明點解仲in k1...係會場不停大聲講野,入到課室等面試果陣又爭人玩具,扯到失重心成個玩具車埋我囝塊面到,最重要係佢阿媽覺得無問題

引用:Pn+除咗學費,雜費書簿及校服,再冇其他費

原帖由 mebb622 於 15-11-08 發表
Pn 除咗學費,雜費書簿及校服,再冇其他費用要交,課外嘅野自行選擇報唔報

...
咁好正常,間間都係收呢啲。我就係唔明點解啲人話好commercial...反而我囝好活躍,周圍走,啲人話呢間紀律一般,我就即刻覺得啱我心水要我個囝讀果啲坐係到唔比郁只會迫傻佢。我想問5間分校係咪都大同有outdoor playgorund?因為我地in果間聽講係國際班,我囝好鐘意。但本地收左我地,唔知到時個校舍係咪差好遠

引用:Quote:原帖由+mebb622+於+15-11-08+發表Pn+

原帖由 maggie_fan 於 15-11-09 發表
咁好正常,間間都係收呢啲。我就係唔明點解啲人話好commercial...反而我囝好活躍,周圍走,啲人話呢間紀律 ...
應該間間都有outdoor playground, 呢樣係佢既優點。

York小朋友雖然活躍, 但不代表紀律差, 因為老師有方法令他們坐定定上堂, 上堂時全部都乖乖

至於你話校巴, 因為九龍塘區既交通問題, 有時真係會大塞車, 姨姨未必有時間逐一回電話, 但我自己坐咗4年校巴, 除咗一個姨姨表現不太積極之外, 其他全部好好, 好錫小朋友

另外你話花盆仔, 係參與的一人一花計劃, 係雜費表上可以選擇買或不買, 如果不買你可自己帶個花盆回校一樣可以, 不過只係十幾蚊, 你自己出去買都要啦!所以我買埋

引用:Quote:原帖由+Madambarbie+於+15-11-09+發

原帖由 Yang81 於 15-11-09 發表
可以卑到咁貴學費的大陸人家長,應該質素都唔低吧

‹ 上一主題|下一主題