用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求指教2013年8月男b應否重讀N班
go

求指教2013年8月男b應否重讀N班 [複製鏈接]

2013年8月尾,男b,今年10月開始返N班,仲未識講爸爸、媽媽,但識講數目字(英文number),唱A-Z,指令聽得明但唔肯做,返左一個月學剛剛學識揸匙,之前我係屋企教唔肯學揸。
我想俾呀仔重讀N班,等他打好些基礎,幼稚園老師意見就話應該照上K1。
請大家俾意見。謝謝!
   1    0    0    0

回覆:求指教2013年8月男b應否重讀N班

其實無需要repeat老師都説可以升。8月b不能做超大b。每人發展都不同,無須太擔心。如果你覺得他有發展遲緩,可以去尋求專業人士協助

8月冇理由 REPEAT 喎, 老師都話 OK 應上啦

每個人發展唔同,媽媽唔使過份擔心,小朋友學野好快,可能2、3個月就會學多好多野,加油!

回覆:xfile2014hk 的帖子

8月B repeat的話,將來升小一會無咗適齡分的。

我仔都係8月底出世, 佢都係講野方面慢d, 但返左兩個月N班開始講多左野, 其實你仔仔都好叻啦, 識a-z, 又number, 佢地返學會慢慢有進步架啦, 唔使擔心, 而且k1學d野同n差不多, 我覺得無必要重讀n班囉

謝謝大家意見!

回覆:xfile2014hk 的帖子

剛兩歲已識數字、英文字母應該無發展遲緩,唔叫爸爸媽媽是否只是因為爸媽相處時間較少?實在唔放心可以評估再決定,但如果8月repeat升小會失去適齡分數。

引用:剛兩歲已識數字、英文字母應該無發展遲緩,

原帖由 plmelody 於 15-11-09 發表
剛兩歲已識數字、英文字母應該無發展遲緩,唔叫爸爸媽媽是否只是因為爸媽相處時間較少?實在唔放心可以評估 ...
咁想問9月b會唔會適齡分數?

8月B 唔會REPEAT
‹ 上一主題|下一主題