用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 派了測驗卷,歷史新低
樓主: sasafan
go

派了測驗卷,歷史新低 [複製鏈接]

引用:p3,心情直插谷底! +

原帖由 sasafan 於 15-11-03 發表
p3,心情直插谷底!
測驗啫又唔駛太緊張,賽後檢討及多啲鼓勵小朋友。我覺得小三/小四係分界,小一/二只要家長貼身跟住要攞高分唔難,但小三起須要孩子思考,唔係死背就有用,留意下小四起好多同學仔成績會大執位,底子好同勤力嘅小朋友就會趕上。一次測驗差冇乜大不了,家長反應太大反而影響孩子,多啲鼓勵佢,小朋友自信才是最重要。

引用:Quote:YolandaTam+發表於+15-11-3+16:47+小

原帖由 hugub 於 15-11-04 發表
我中文都死左... 唔合格
好彩未係呈分,仲有成個學期,大把時間追

引用:回覆+little_yolky+的帖子 "中文跌20分,+

原帖由 cocokan2004 於 15-11-08 發表
回覆 little_yolky 的帖子

"中文跌20分, 英文跌10分, 大家想去跳樓"
我都覺得而家啲家長有時太緊張分數,尤其初小生無須過份緊張,所以小朋友壓力其實好多來自家長。

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-11-8+13:31+我

原帖由 little_yolky 於 15-11-10 發表
同意初小分數唔太需要過份緊張, 不過好似阿妹咁, 雖然測驗分數無乜問題, 但默書就永遠唔會自己讀, 果種咁既 ...
呀妹仲細比啲時間佢啦

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-11-08+發表

原帖由 sasafan 於 15-11-10 發表
我自問一向5系太緊張分數,但今次中文跌左好多好多,所以有d down,依家檢討加強弱項,不過小朋友5多配合:ig ...
測考升/跌實有,唔駛太擔心嘅,小朋友其實都唔想,多鼓勵,比啲信心佢,一齊賽後檢討,如閱讀理解弱,就做下補充,下年小四,課程好多時會深好多,要思考嘅問題會更多,所以好多時小四學生成績都會執位,底子好及勤力嘅同學都會跑出,部份學校亦會分精英班,大家都要開始努力,準備好應付升中呈分試。

‹ 上一主題|下一主題