用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 派了測驗卷,歷史新低
樓主: sasafan
go

派了測驗卷,歷史新低 [複製鏈接]

回覆 ptm 的帖子

是!大大獲!

回覆 MASAYA 的帖子

每間學校都有超前學生,你出份五年班的卷,佢一樣高分。所以睇平均表現重要d。

Jessy    發表於 15-11-4 00:21

Jane1983 發表於 15-11-3 18:28
回覆 MASAYA 的帖子

每間學校都有超前學生,你出份五年班的卷,佢一樣高分。所以睇平均表現重要d。
i mean聽佢話有人90分即係份卷唔深,會咁講即係除左最高分,其他人都冇存在感...

Jane1983  明白了,同意呀  發表於 15-11-3 19:08
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:sasafan+發表於+15-11-3+16:03+p3,

原帖由 little_yolky 於 15-11-03 發表
剛回另一帖, 見到你個新帖, 即刻入嚟同你相認。
噚日派中英考試卷, 全班, 無錯, 你無睇錯, 係全班創新低,  ...
份卷深定淺,應該睇全級平均分,半班唔合格,應該算深.
份卷再深D,總有人9x分

引用:Quote:sasafan+發表於+15-11-3+16:03+p3,

原帖由 little_yolky 於 15-11-03 發表
剛回另一帖, 見到你個新帖, 即刻入嚟同你相認。
噚日派中英考試卷, 全班, 無錯, 你無睇錯, 係全班創新低,  ...
今日我的心情仲係好差!唯有㷛劇麻醉

回覆:派了測驗卷,歷史新低

家長緊張,小孩都感到壓力。小學小許壓力有益。壓力太大,小心孩子身心健康。

女兒以前有幾位同學,測驗派卷8X分係會當場豪哭的。不知是自己要求高,定家長壓力。有日接觸到其家長,説孩子成績跌了,下年要遲工看管。我心諗原來壓力來自你。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:我初初見阿仔無科9字,仲有啲失望(今次好努

原帖由 IloveJJ 於 15-11-03 發表
我初初見阿仔無科9字,仲有啲失望(今次好努力平時溫架),點知原來咁多小三係咁,唔通小三係會咁既?睇嚟大家 ...
中文科分數真係跌好多

醒目開學勳章

小三 too..
英文跌20分,我都想喊
頭痛左成晚,食完藥都止唔到痛,唔知點幫佢。

回覆:sasafan 的帖子

小三,中數常力保不失,英文跌到邊緣,差幾分就唔合格!!不過今次係試驗性質,因為比一二年級時少温左好多時間,所以呢個成績我都接受。

RE: 派了測驗卷,歷史新低

我仔明天先開始測,你哋已派埋卷,睇到有d壓力㖭

little_yolky  睇完你可以用平常心去看待了。  發表於 15-11-4 08:39

shadeslayer 發表於 15-11-3 20:27
家長緊張,小孩都感到壓力。小學小許壓力有益。壓力太大,小心孩子身心健康。

女兒以前有幾位同學,測驗派 ...
响whatsapp群組入面, 個個阿媽呻到天到 lum埋, 但都話唔會鬧小朋友, 因為怕佢哋有壓力, 驚咗測驗云云, 仲會安慰小朋友添。點知阿女噚日同我講, 同學仔問佢有無俾阿媽鬧, 原來班同學仔個個俾阿媽省到立立靚, 阿女話得佢無俾阿媽鬧, 陰陰咀笑

無鬧佢, 佢自己已經知衰了, 下次一定會努力的, 其實份卷真係唔深, 其中起碼有10分係胡亂答題, 照抄字都抄錯被扣分的。以我既性格, 我對於自己忍得住無發火鬧佢感到無比自豪。

MASAYA 發表於 15-11-3 18:36
i mean聽佢話有人90分即係份卷唔深,會咁講即係除左最高分,其他人都冇存在感... ...
佢係全班第3個高分了, 但全級嚟講分數屬中間。問題重點係佢其中有最少10分係胡亂答題, 照抄字抄錯俾人扣分的, 小三仲要抄錯字, 簡直不能接受。以佢平時表現, 堅唔識答的係少於10分。最多分條閱讀理解錯咗大半, 佢EQ好高架, 佢話媽咪我另外兩篇閱讀理解啱晒喎。但係阿女, 另外兩篇少分D喎!

Yanamami  从來都唔覚你间愉快……  發表於 昨天 20:06

阿女好愉快喎, 佢話少功課, 考得唔好老師都無鬧人的。

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-11-3+18:36+i+mean

原帖由 little_yolky 於 15-11-04 發表
佢係全班第3個高分了, 但全級嚟講分數屬中間。問題重點係佢其中有最少10分係胡亂答題, 照抄字抄錯俾人扣分 ...
咁全级中间又唔算好差,不过其實卷深往往对有實力的同学有利,你阿女失手係有点可惜嘅~

longlokma 發表於 15-11-4 08:48
咁全级中间又唔算好差,不过其實卷深往往对有實力的同学有利,你阿女失手係有点可惜嘅~

...
我要開始做嘢了, 包括:
1. 唔可以只放任俾佢睇自己鍾意既書, 要PG家長指引, 睇下D短文, 或古詩, 唔可以剩係睇古典小說。
2. 佢鐘意做TSA卷由得佢做飽佢, 唔阻止佢。
3. 要佢最少一星期寫少少嘢, 例如週記, 或新學詞語/成語作句。唔可以鐘意寫就寫。
4. 持續同佢讀ORT。
5. 檢討賽果, 睇返測驗時錯响邊。

回覆 little_yolky 的帖子

省到立立靚 - 小朋友都分剷得同吾剷得ga,有d弱小心靈,吾好搞呀。

little_yolky  所以我唔會省大女的,細女响校車同同學仔講話媽咪係「怪獸家長」,俾家姐爆返俾我知。   發表於 15-11-4 09:06

little_yolky 發表於 15-11-4 08:54
我要開始做嘢了, 包括:
1. 唔可以只放任俾佢睇自己鍾意既書, 要PG家長指引, 睇下D短文, 或古詩, 唔可以剩 ...
記得妳之前講既野,其實係咪妳太過循序漸進?試下睇ORT以外既書啦,睇幾年鍾意都變唔鍾意啦...

little_yolky  好彩阿女仲低B,仲鐘意ORT啲magic key,覺得好得意,佢份人唔怕悶架。  發表於 15-11-4 09:00
little_yolky  最新買咗Rainbow Magic young reader版,响The Book People買,真係平到唔信。  發表於 15-11-4 08:59
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

longlokma 發表於 15-11-4 08:48

...
我可以接受佢體育剛剛合格。

我可以接受佢數學低於平均。
我可以接受佢英文處於平均。
但係我接受唔到佢中文得平均咁低呀!!!!!!!!!

不過, 佢自己知道衰, 下次應該會改善了。因為佢唔係睇唔切速度問題, 係大矇問題, 佢D同學仔大鑊好多。
‹ 上一主題|下一主題