用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救恩取消參加TSA
樓主: AgapePa
go

救恩取消參加TSA [複製鏈接]

引用:TSA其實好淺,質素高的學校唔會針对TSA狂操

原帖由 longlokma 於 15-10-31 發表
TSA其實好淺,質素高的學校唔會針对TSA狂操,質素低的就算冇左TSA也會改操另一堆題型模式,例如PreS1, 所以 ...
同意!份圈真係幾淺下,我認識好多小朋友嘅學校都冇額外操練去應付TSA. 要操嘅學校得兩種,1/ 逢有公開考試恐懼症、2/學術程度低於應有標準。

siden    發表於 15-10-31 11:44
王家爸爸    發表於 15-10-31 09:38

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-10-31+發

原帖由 AgapePa 於 15-10-31 發表
昨天報紙登份TSA 數學題,只是小一程度,咁都話深,阿女學校出得仲刁鑽,連潤年都要考.
http://hk.apple.ne ...
蘋果嘅新聞有價值嗎?為反而反嘅報紙

回覆:救恩取消參加TSA

TSA原意喺教育局想睇下各間學校嘅實際學術水平。學校之間當然喺學術水平有高低之分,但如果學校只想透過操練TSA去提升評核分數而冇喺本身實質學術能力提升水平去面對TSA,學校本身只係掩耳盜鈴。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-10-31+發

原帖由 ahlok0109 於 15-10-31 發表
冇人會提社會嘅真實情況。學校水準有高低,學生能力自然會有高低,但係個個都只諗讀一流學校,咁三流學校點 ...
首先我唔係幫教育局講說話,TSA原意係想評估各學校教育水平,如果有學校喺學術上滯後,學校可以用評估得來嘅數據去作改善,有關詳情可參考http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/pdf/tsa_hkeaa_leaflet_preview_chi.pdf,若果係三流學校都應該要知到有實際有乜野不足之處去作改善。我覺得學生唔應該操練TSA,應該如實學術能力去面對TSA.學校要操TSA只係為學校跑數,苦了學生們。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-10-31+20:14+

原帖由 MASAYA 於 15-10-31 發表
如果TSA唔達標, 教局係幫手, 學校仲會操TSA? 會操TSA好難唔想像係教局會為難TSA唔達標既學校 ...
就好似老細同你做assessment,話想睇下有乜野幫下你手。但你可能會諗份assessment未必真係用嚟幫自己,會唔會用嚟對自己開刀呢?當自知業績炆水,所以有理冇理狂谷下屬跑數達標,證明自己冇問題。老實講,教育局呢個朶喺好多人心目中太信唔過。

引用:都看到! 他亦有提到EDB俾學校壓力!學校

原帖由 ANChan59 於 15-11-02 發表
都看到!
乜生活喺呢個世界係唔能夠有壓力嘅咩?

ANChan59  Did I say anything wrong ???  I just stated what Mr Tsang said in AM730.  發表於 15-11-2 13:01

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-11-2+10:41+我

原帖由 MASAYA 於 15-11-02 發表
同意你講法,其實我唔係贊成取消TSA,不過都唔反對,只係反對操練TSA,但如果件事變左質無可能唔檢討
就算 ...
Agree! 理性見解。

回覆:ANChan59 的帖子

Oh sorry!我睇錯咗,以為梁校長。因為佢話EDB俾壓力佢,因為佢間學校喺TSA唔達標。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-10-31+發表T

原帖由 under_the_tree 於 15-11-02 發表
同意。跟本是學校的問題。

但仲有唔少是非不分,全無邏輯思考嘅人只一味將矛頭指向TSA,而忽略係因為有啲唔達標嘅學校為咗需要喺制度上過骨,而將學生擺上枱去死操應付TSA期望令學校達標,呢啲學校先至係問題所在,而唔係制度。

引用:回覆+little_yolky+的帖子 little_yolky+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-04 發表
回覆 little_yolky 的帖子

little_yolky 其實我唔明點解叫5毛,你明唔明5毛名稱既由來呀
講開5毛,隔離有個回覆仲好笑,搬Michael Sandel嘅「What money can't buy」出嚟。MS嘅原意係講Theory of Justice.即係話如果窮人去眼醫生,但有錢人之後嚟俾多啲錢要睇先,咁就係違反"Theory of Justice",呢樣嘢就係公義唔可以用錢去衡量,that's what money can't buy!但學校用咗公帑去為人民提供教育,教育局係好應該為tax payer監察、善用同優化資源去對市民提供優質教學有乜唔妥?跟What money can't buy有乜關係?

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-11-03+發

原帖由 IloveJJ 於 15-11-04 發表
我都覺得係。根本而家係深既學校唔駛操,淺既學校因為唔達水準而操,咁淺既學校個賣點係淺呀嘛! ...
TSA嘅原意係希望所得數據去令所有學校有持續進步,而唔係想將所有學校立即要達標,例如一個小朋友考試考第尾,如果佢可以下次考尾五都已經OK而唔係要佢立即考十名內。而且TSA唔達標又唔會被殺校或cut資源。唔明白點解啲提供淺程度嘅學校要去操學生去對付TSA。(我只解釋TSA原意,並無支持或反對立場)

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-11-4+14:22+T

原帖由 little_yolky 於 15-11-04 發表
估計又係班無經培訓既「高官」做多餘嘢。之前曾主席咪話佢間學校以前都試過唔達標, 都被壓力既。梁校長都話 ...
呢點好難講,就好似有啲老師向成績欠理想嘅家長講:「學校已盡咗力幫你囝仔,但佢嘅成績仲係改善唔到,升中時應該上唔到中學部喎,我想提醒下你身為家長要諗一諗辦法。」妳會覺得學校係叫家長諗辦法去改善小明成績或係勸退?有時候同一句說話,大家理解都會唔同,所以好難講教育局當時向梁校長講嘅說話係乜野意思。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-11-4+14:23+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-04 發表
終於明白啦!校長都只係打份工,間學校唔係屬於佢嘅,如果教育局攞份TSA report同嗰間學校嘅辦學團體對學校指指點點,遭殃喺會係校長,所以身為校長就千方百計希望要達標!

‹ 上一主題|下一主題