用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點揀好?
樓主: dawnhu
go

點揀好? [複製鏈接]

manning2014 發表於 15-10-30 11:01
回覆 dawnhu 的帖子

咁咪系囉,其實我想引導你自己諗下你為乜送個仔去外國讀書?你自己都搭左自己。去外國 ...
吓! 你又誤會咗我喇! "外國highschool程度比香港中六比較淺....." 呢個講法只是針對你叫我在香港讀完中六先過去呢個做法。這是我朋友的經驗,分享給我知。  

我想孩子去外國的目的是想佢哋廣濶視野,學多啲書本以外的事物。

王家爸爸 發表於 15-10-30 11:45
唔知你點界定大學排名高低。但係老實講,可以提供讀一年foundation加3年大學呢個組合既大學,排名唔會太高 ...
我今年申請Lancaster foundation ,大學排名高,多香港大陸學生,這點對我來說不是重點,呀仔已在英三年。由於不足17, 要1/16 才可開學。我放棄這offer, 日前Lancaster 收生部致電叫呀仔可即時開學,我推了,但奇怪是否收生不足,這時間仍offer 比我。另Surrey 排名亦高,但要9月入U時足18歲,這點亦不符合。所以入top U foundation 就是年齡限制。

回覆 dawnhu 的帖子

May I ask, is your son taking express. A levels?  3 A levels to be completed in one year is very demanding.
‹ 上一主題|下一主題