用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 BB唔識講廣東話,有機會入讀心儀幼稚園嗎? ...
樓主: laog
go

BB唔識講廣東話,有機會入讀心儀幼稚園嗎? [複製鏈接]

其實N班interview對語言要求不是很高,一般玩玩具,聽懂簡單的指令即可。上學之後,小朋友學廣東話就很快了。

我個女國語母語,粵語及英語都識聽,面試本地幼稚園老師粵語問阿女睇心情用三語其中一種答老師都識聽,唔覺有輸蝕

不過如果唔讀國際學校/私校,香港主流學流學習環境真係好差,唔識粵語會被歧視被欺凌影響學習興趣,對小孩發展不利。大陸其實中文數學水平冠絕全球,英文亦進步神速,睇前境都係留番響大陸讀啦

回覆 ChocoMilk33 的帖子

是吖,國際學校太貴了,目前沒有考慮過。還是想讀主流學校。

我也想過讓BB回國唸書,但那樣就要夫妻分居,而且時間長久,也不是好辦法。

回覆:BB唔識講廣東話,有機會入讀心儀幼稚園嗎?

York 不太難考,你可試試

放心,bb學得快,分分鐘快過樓主

認真講, 香港對用非廣東話或英文的小朋友是很不利. 我的小朋友主要是聽講英文, 對廣東話聽明但反應差. 返左普通N班有改善. 但老師打黎報告進度時都反映佢唔多識聽, 又唔同人玩,可能家中講英文為主.

我想講我個情況都畀老師提點, 其他語言唔知點算. 而我今年考左一間英普幼稚園, 面試只用英文問, 完全無問PTH. 我都好d, 我地本身都識KTH, 屋企轉channel 就得. 但樓主就辛苦,  貴子女亦未來好辛苦.

在香港, 識PTH 是好事, 但母語是PTH, 仲要無第二語言就條路難行.

所以你一係問邊間真用PTH 考, 一係全家學好KTH, 一係為子女著想去原居地上學.

引用:我個女國語母語,粵語及英語都識聽,面試本

原帖由 hippogod 於 15-10-29 發表
我個女國語母語,粵語及英語都識聽,面試本地幼稚園老師粵語問阿女睇心情用三語其中一種答老師都識聽,唔覺 ...
全世界都知,香港、新加坡、日本在亞洲地區來說,教育水平比較高及公平!不否認大陸有好學校,但不平均。
在香港學廣東話,去外國也要學英文,好正常吧!不要動輒說歧視!

引用:認真講,+香港對用非廣東話或英文的小朋友是

原帖由 大埔之友 於 15-10-30 發表
認真講, 香港對用非廣東話或英文的小朋友是很不利. 我的小朋友主要是聽講英文, 對廣東話聽明但反應差. 返左 ...
我女學校要選普英或者粵英,家庭語言係廣東話,可以建議我應該點選嗎?

引用:Quote:原帖由+大埔之友+於+15-10-30+發表認

原帖由 力爭上游 於 15-10-30 發表
我女學校要選普英或者粵英,家庭語言係廣東話,可以建議我應該點選嗎?

...
視乎你之後 target咩小學!

回覆 happyhealthy 的帖子

唔該晒

回覆 大埔之友 的帖子

謝謝你這麽詳細都回複!我們也在考慮回國唸書,但因為我先生剛工作,再resettle 對他和整個家庭未來發展都不利。即便回國,也只得我一個人帶BB
回去。目前除去PTH,我同BB講英文多,同時我也開始學習粵語。希望多少能幫到將來多面試。唉,真是好難辦。

回覆 小王子J 的帖子

是的。為子女擇校真既好繁瑣,方方面面都要考慮到。要考慮小學啣接,還要考慮費用、居住環境、工作是否便利等等。

回覆 小王子J 的帖子

不過説真的,我都好擔心BB因為雙親大陸的背景同埋唔識講粵語,將來返學受到歧視或排斥吖。不管怎麼說,眼下香港的確有一部分人不歡迎大陸人。

回覆 SYWu215 的帖子

謝謝鼓勵!我相信他返學後學習粵語肯定快過我,但粵語是入學敲門磚,現在他還完全不懂

引用:Quote:原帖由+hippogod+於+15-10-29+發表我

原帖由 小王子J 於 15-10-30 發表
全世界都知,香港、新加坡、日本在亞洲地區來說,教育水平比較高及公平!不否認大陸有好學校,但不平均。
...
Agree.  在香港,唔講好廣東話,反過來說香港人歧視。瘋了!

小王子J 發表於 15-10-30 09:14
...

某經濟強國的人未必咁諗呢

引用:Quote:小王子J+發表於+15-10-30+09:14+全世

原帖由 hippogod 於 15-10-30 發表
某經濟強國的人未必咁諗呢
你都幾'多重身份'喎

hippogod  可能係你認知錯誤
國語 =/= 普通話
講國語既唔一定係來自羅湖河以北  發表於 15-10-30 14:51

建議樓主帶小朋友上廣東話playgroup , 或請個中學生回家和小朋友玩,看書。我家中沒有英文語境,所以我在女兒兩歲前,一星期上兩天英文playgroup , 兩歲開始,找exchange student 回家和她說故事,玩。現在兩歲三個月,可以用英文説完整句子

引用:回覆+SYWu215+的帖子 謝謝鼓勵!我相信他

原帖由 laog 於 15-10-30 發表
回覆 SYWu215 的帖子

謝謝鼓勵!我相信他返學後學習粵語肯定快過我,但粵語是入學敲門磚,現在他還完全不 ...
未試唔駛咁悲觀。我有啲朋友都係同你情況類似,BB都幾個offer

‹ 上一主題|下一主題