用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 BB唔識講廣東話,有機會入讀心儀幼稚園嗎? ...
樓主: laog
go

BB唔識講廣東話,有機會入讀心儀幼稚園嗎? [複製鏈接]

回覆:laog 的帖子

樓主全部用繁體字,證明都好努力!

引用:建議樓主帶小朋友上廣東話playgroup+,+或請

原帖由 貝珠 於 15-10-30 發表
建議樓主帶小朋友上廣東話playgroup , 或請個中學生回家和小朋友玩,看書。我家中沒有英文語境,所以我在女 ...
請問你搵嘅學生多少錢一個鐘?我都有諗過搵,但擔心佢哋唔識點同小朋友講嘢,因為大人話同bb話完全兩碼事

我都覺得playgroup好有用, 小朋友既語言能力比我們想像中要強許多, don't worry.
唔建議你本人教小朋友講廣東話, 你講得唔好, 你小朋友跟著又講得唔好, 仲衰!

回覆:cindywy 的帖子

Cindywy,

從來不建議大人講BB話,什麼食mum mum , 果d不應該和小朋友說。另外,要找識得和小朋友相處, 識說故事的, 係看彩數。 我女兒要起碼一個月, 8 堂, 才可以接受老師, 真係要慢慢來

回覆 貝珠 的帖子

這個建議好好!多謝多謝!但是點可以搵到這樣的中學生呢?

回覆 Aphrodite 的帖子

咁犀利!我同BB要多努力!

回覆 gouf0083 的帖子

謝謝鼓勵!真希望能學好粵語啊!

回覆 Laitlok 的帖子

的確如此啊。看來還是要考慮pg,多花銀子了……

回覆:BB唔識講廣東話,有機會入讀心儀幼稚園嗎?

廣東話老師, 有冇香港朋友,叫佢地介紹,應該好容易找。我女的老師是美藉exchange student, 在中大讀書,在tuttorspotter 找的

引用:先生和我都是近年才來香港的,唔會講廣東話

原帖由 laog 於 15-10-28 發表
先生和我都是近年才來香港的,唔會講廣東話。我們很擔心BB無法通過幼稚園面試呀。请问有過经历或类似情形的 ...
樓主,我住呢度好多小朋友母語唔係廣東話(普,英,日,等等)都入到有學卷的幼稚園。 如蘇浙,你還可以揀英,普或粵語面試添。 所以唔好灰心。 加油!

引用:廣東話老師,+有冇香港朋友,叫佢地介紹,

廣東話老師, 有冇香港朋友,叫佢地介紹,應該好容易找。我女的老師是美藉exchange student, 在中大讀書, ...
可以pm你女的老師比我嗎?

引用:Cindywy,+ 從來不建議大人講BB話,什麼食m

Cindywy,

從來不建議大人講BB話,什麼食mum mum , 果d不應該和小朋友說。另外,要找識得和小朋友相處,  ...
no,唔係呢個意思。我從來唔會同囝囝講咁嘅bb話,我係指小朋友聽得明嘅簡單句式。譬如我老公英文夠好,但佢唔識同囝囝講英文,因為佢嗰哋都係business or formal English. 另外,做為母語嘅普通話或粵語,各位有冇覺得同幼兒及大人講話嘅語氣、句式其實都有唔同?

回覆 貝珠 的帖子

好野!我可以让先生问问他既同事,有唔好老师可以介绍俾我地。谢谢啦!

回覆 pandaforever 的帖子

唔该你哦!有大家的鼓励,我多少有了一些信心。此前真既好焦虑BB面试。

回覆 laog 的帖子

當然啦!好大部分大陸人都黎香港搶學位,搶奶粉,攞綜援!
香港䄲税人當然討厭啦!好正常姐!
黎香港生活一係學好廣東話,一係學好英文!
唔識既就國際學校!

回覆 cindywy 的帖子

Sorry, 可能誤會了你意思. 我都習慣了Business Eng, 日常生活的我唔識, 唯有問下外國回來的同事, 自己上網查之後才和女兒說. 外籍老師便沒有呢個問題, 日常用語一定識. 我又唔覺得和小朋友溝通要用特別語法, 當然要用positive 句子.

我相信樓主好正面地融入香港, 好努力用繁體字. 小朋友學語言好快, 頭一段時間會雞同鴨講, 冇問題架, 只要持之以恆, 上幾個月課就可見收成.

去上社區中心,社福機構的playgroup吧!多數用廣東話教的,又無壓力,又學到嘢。好多俾新移民的

小朋友似海綿,吸收得快過大人好多,尤其係語言。突然之間吓你一跳。

因為時間太晚,恕不能一一回複樓上各位熱心朋友的建議和鼓勵,但真既好多謝大家!
是吖,既然來佐香港,當然想要儘快融入這個環境,學好語言,熟悉這裏既生活。咁不止對BB好,對自己也好啊
‹ 上一主題|下一主題