用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!

Bandband, kmwun , joey媽, Stella ,

乜你o地咁早就齊集響度呀? 我仲以為你o地仲係學校度觀課添.

定啦! 除o左joey媽媽個仔我未見過, 其餘你o地o既仔仔我都見過哂, 個個都醒醒目目, 至少唔會好似我個仔咁, 停o左落o黎就好似跳"求雨舞"咁樣, 舉手踏地o丫

哈! 哈! Joey媽媽, 終於引到你出o黎回應我啦!
我知你o地settle down所有開學o既o野以後, 一定會有一次盛大o既gathering. 到時分享o下你o地o既入學心得, 小朋友又可以玩o下. 出年輪到我叫救命

鬼整o囉, 我成日以為你o地去太古城學流冰添, 好!等我星期日過o黎搵你o地! (我響隔離住o架o乍!)

衰鬼(Joey媽媽),我今朝見到Kmwun叫我過o黎見o下你個仔, 我先知你o地響西九龍o乍!

joey媽媽 寫道:
[quote]
AGNESNG 寫道:
鬼整o囉, 我成日以為你o地去太古城學流冰添, 好!等我星期日過o黎搵你o地! (我響隔離住o架o乍!)
[size=x-small]咁你當初又唔JOIN我地 [/quote]

Yes! Madam !

Boss出晒memo : Office hour上網即炒

joey媽媽 寫道:
AGNESNG 寫道:
衰鬼(Joey媽媽),我今朝見到Kmwun叫我過o黎見o下你個仔, 我先知你o地響西九龍o乍!

[size=x-small]所以呢?你要多d上來同我地傾計,知下我地新消息,我之前留言有講ga

Joey媽媽,
一見如故, 好似識o左好耐咁, 一於下次再傾過!

ALAL,
我諗過啦! 下次比我張沙龍 過你, 唔好次次見到我都話唔認得我呀

Kmwun,
我諗過la,叫浩賢著淨色無死.一於係咁啦! (你明我講乜??呀 )

bandband,
你上次去"漁民"之前, 驚帶個仔出o黎唔乖, 其實同你形容好似係兩個人o向. 你o個個係碎料o乍! 我o個件鍾意"與牆共舞" 又Like舉手舉腳, 咪仲失禮. :-|

bandband,

你D公仔好攪笑! (Lunch Time now, talk you later!)

Agnes

Stella,

咁你仔仔間學校又幾好喎!

以我所知就係啦! 只不過"TICK"o左學校就有$10,000/year.o既所謂資源及教統局會待小朋友開學校會有一次極度簡單的評估.

我都會"tick" 但都會揀以前沒有參與融合教育的學校.

Joeymama, Kmwun, Bandband & ALAL

囝囝上完溜冰堂未呀? 仲有幾多呀?

Bandband,

一星期上3次, 每次個半鐘, 咁激! (勁!)

試o下先o羅! 一見唔對路就好收油la. (你醒o架啦

kmwun,

Pls check PM! Thanks!

AGNESNG

hinhinmummy, you so lovely!

hinhinmummy 寫道:
joey媽

呵呵, 無辦法, 玩得msn多, 慣左多呵呵呢兩個字, 因為呵呵係代表笑哈哈圖案, 呵呵

我頭先食完飯, 好倦, 諗住'唉一唉'.....點知一'唉'之下, 訓著左..... 跟住比軒軒係甘thomas,thomas, 叫聲左, 原來佢想玩thomas的web site games, but daddy又吾識開, so, 佢好嬲甘係甘叫thomas.

如果吾是, 我諗我連牙都無刷就訓著lur

Thank you your update information. (Perfect)

stellacl 寫道:
ALAL

多謝你的提醒, 其實為了向各位媽咪澄清小學支援/資源的事情, 昨天我已致電教統局特殊教育組 & 融合教育組查詢詳情, 準備今天再向各位解釋一下.

heilok, 為免誤人子弟, 我希望最後再澄清一次以下 :

1.  現時教統局以金錢支助的形式去支援小學接受了有特殊教育需要的學生, 簡稱 全校參與 照顧學生的不同學習需要 ---
  click here  -->  [ 全校參與」照顧學生的不同學習需要, 當中參加了這計劃的學校就只有240間 (即是可以向教統局取得金錢上的資源, 例如情況較差的自閉症小朋友2萬, 較輕的1萬, 發展遲緩的1萬, 教統局的特殊教育組會自行決定) -- click here -->「新資助模式」試行計劃學校名單 2005/06

2.  融合教育組的職員特別強調, 其實除了上述240間小學是取得金錢上的資源以外, 全港另外有四百多間小學現正取得教統局以不同形式的"額外" 資源/支援去幫助各自小學的有需要學生 (全港有676間小學, 除了以上240間以外, 這四百多間幾乎是其餘全部小學), 例如是學校聘請額外的輔導老師而由教統局支付, 等等......
***所以實際上家長們不必擔心各學校可以向教統局取得什麼支源去援助自己有特殊學習需要的小朋友, 只要在申請表上有填上編號, 教統局一定會在小朋友開學以前, 與學校跟進 (並會在得到家長同意後把小朋友的評估資料交給該小學), 並提供不同形式的支援給小朋友***

3.  另外一種支助模式就是 「全校參與」模式的融合教育, 是最初教統局實施的計劃 --
click here -->「全校參與」模式的融合教育 , 參與此計劃的學校名單有 -->
click here『 全校參與』模式的融合教育學校名單, 這計劃當中, 教統局會提供額外的人力和津貼給這些小學, 但融合教育組的職員說這計劃將會慢慢改變成以上新的津貼支助模式.

4.  由於政府的政策會經常變動, 所以各位有疑問的家長可以致電以下電話查詢當時的政策狀況.  最重要是查詢你們希望選擇的學校對我們的小朋友的接納程度, 希望大家都能為自己小朋友選擇到一間適合的學校 !

教統局融合教育組, 電話 : 24377265
九龍 : 巴富街特殊教育服務中心, 電話 : 2760 6101
新界 : 下葵涌特殊教育服務中心, 電話 : 23076251
‹ 上一主題|下一主題