用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!

簽名被屏蔽

各位,
  呢輪我好忙,下午仲要帶仔仔看精神科覆診,遲d 上來再搵你地,

stellacl

我都有朋友個女讀緊新校果間,但口評不是不好而是對於有學習障礙學童係比較難跟到進度,新校老師是少理呢類學生,(可能真要應付多d成績出來比人睇,所以係照顧我地呢類學生都會無咁好,除非你的仔女問題很少吧)這位媽咪的感想都是好辛苦去幫個女適應呢?所以去舊校可能都是好事,始終係接納上及經驗都好d.
:wink:
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

簽名被屏蔽

stella

我剛都是去ymt精神科見dr.你講的循例開家長小組我點解唔知ga,無我份喎!

朋友個女只是有學者障礙而已,媽咪話支援都不是這樣好,若我仔入去,跟得仲辛苦,同埋會有其他家長唔鍾意我地呢類型ga 仔,因為話騷擾佢地仔女上堂,所以仔仔都不是太受歡迎,聽了之後我都唔敢揀,因為之前我都諗住跨區,後來已取消這念頭了.

不過,我又唔明,我都聽過新校做融合支援都有不錯口碑,但現在又好似兩回事
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

1. 咁有效 我諗我都要搵d食吓...

2. 隨緣罷...賽翁失馬,焉知非福? 賽翁得馬,焉知非禍?

stellacl 寫道:
1...仔仔自從食了一個月的DHA以後, 情緒真的好像改善了很多...
2...都係你講得對, 越係叫自己唔好諗, 點知越諗越複雜...

Hi Dr.T

小兒係過度活躍症,現中一原本已有轉機已停藥,學校有又再投訴,又要再次食番藥
救命呀, 幾時好番 好頭痛呀

簽名被屏蔽

Hi stellacl,

還記得我嗎? 以前你介紹我仔仔參加明愛社交, o個度唔收呀, 有D失望. 依家返緊油麻地社交(十堂), 好過無啦!
都知道你為孩子升學感到壓力, 在此祝你仔仔一切順利,ok!

Hi joey媽,

我仔仔以前同你仔仔一間學校o架 (THT).你仲話個I位可能係你仔仔轉校所以我用o左, 機會都好大. 你記唔記得我呀? 見到你好努力為仔仔升學而勞碌, 小心身体呀. 我仔會重讀一年, 所以今年9月先至揀校. 祝你搵到一間心儀
o既學校.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

1. 當年我教特殊學校時d同事都專登俾晒d A仔我...因為我似佢地卦???

2. 同你咁熟,幾時都無所謂...不如你pm話我知你想大約幾時見(最好weekdays)-因為其實我都未通知秘書小姐...佢一定以為個老闆係傻嘅,成日唔收錢做野

1...不過唔知點解仔仔上次o係你度做評估會甘合作 ?!!
2...如果落實, 煩請通知我可以怎樣做...萬分感激!!!

stella,
I came accross two children (look very able and normal) with special need apply your targeted subsidised school (old one) in first round. Seems your choice is a good one.

Agnes,
Yaumeti social class is very famous. The class is good.

Dr T,
I took omega 3 capsules for more than one year. Skin of the face improve a lot. But seems no help on emotion. Try it.

Dr. T,

咁你咪好似佢o地咁無乜眼神接觸同集中力弱, 會唔會教教o下教番轉頭o架

[quote]
Dr.T 寫道:
1. 當年我教特殊學校時d同事都專登俾晒d A仔我...因為我似佢地卦???

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

各位媽咪/爹地

昨日收到幼稚園的通告提醒,六月四日放榜,六月七日或八日要到所派小學註冊.我打定輸數好可能要去心儀的小學求情,但請問求情應該係註冊前要去,抑或可以先到被派小學註冊,之後再求情都可以呢??     
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

簽名被屏蔽

stellacl

thanks a lot !
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

yes, it is very true that parents may not know what should be asked.  The "after-sale" service will definitely be useful.

Dr.T 寫道:
其實我一直想改變一下現時"行內"一般一次過測試的服務模式,因為家長實在有很多問題未必進行測試當日能夠問到,而再約時間見多我一次並不是一般人可以負擔的事情...所以我希望能夠延長"售後服務"...測試後一年內可約時間見多一次了解進度.

[quote]
1.   是的...就是那一間...不過9個月前向你提及的那一間, 唔通你仲記得 ?
2.  最起碼而家要準備一封仔仔既詳細資料, 六四後要交比校長同老師, 等佢地可以對仔仔有初步認識和作出相應的安排...
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題