用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑阿仔專注力不足…
樓主: 03poshan03
go

[過動] 懷疑阿仔專注力不足…  

acupuncture will work really well with ADHD, however, lots of kids maybe scared of needles and try to run away. If the kids is not afraid of needles, it is worth awhile to do this kind of treatment.

jocelynqq 發表於 17-2-21 10:50
媽媽也可自行找一些治療給孩子.
請問可否分享多點?

可否pm醫生資料給我, thank you.

Gary_family 發表於 17-3-14 23:18
醫院唔會洩露,但問題係你申請紀律部隊時要申報/ declare, 就好似報有無案底咁,咁人哋未知囉! 有意隱瞞 ...
我並非要刻意隱瞞,若真的要申報,也會誠實,只不過醫生曾說,大部分的ADHD兒童成長至青少年時,會有機會痊癒,到時已不用再看醫生吃藥。以前見工,大公司或政府機構,都是問有沒有案底,我不知道紀律部隊要申報ADHD。看私家醫生每月要二千多元,我們經濟上可以負擔,既然現在政府開的藥是一樣的,也沒有想得太長遠,他將來會入哪一行,我情願將省了這些錢留待將來幫補一下,也許他想出國讀書或學些什麽用。

Gary_family 發表於 17-3-15 21:28
會問有否精神病記錄!記錄,即係好番都要填!

如果字眼是精神病記錄,我唔會填,ADHD並非精神病。

無錯!精神病和ADHD是完全兩回事,不可能看精神科醫生就代表是患精神病吧?私家醫生對我説他有很多病人是專業人士,包括律師、會計師、ibanker,就算長大後仍要繼續吃藥,只要有吃藥,便不會影嚮工作表現。

若考紀律部隊問有没有精神病紀錄,我也一定不會填。

bbpooh 發表於 16-5-25 10:47
回覆 bestwish 的帖子

醫生同我仔單獨傾左5-10分鐘就確診,但醫生其實是從幾方面考慮的:1. 家居和課外活 ...

metrochung 發表於 15-10-20 20:15
你想睇私家?有兩個醫生我都覺得幾好,一個係我睇個,一個我朋友睇過

...

可以pm 我醫生資料嗎?
排到政府睇,在短短15至20分鐘,問的問題圍繞在成績方面,完全冇做到評估,醫生講晒ADHD的症狀問你個小朋友係唔係咁,然後就問你想唔想食藥,我覺得這個醫生太求其去斷症,想找多個醫生去睇睇。

可以pm我嗎?

回覆 azraelho 的帖子

可以介紹給我嗎?謝謝

回覆 metrochung 的帖子

我都想要醫生資料, THANKS

metrochung 發表於 15-10-20 20:15
你想睇私家?有兩個醫生我都覺得幾好,一個係我睇個,一個我朋友睇過

...

Pls pm 醫生資料

可否pm醫生資料給我, thanks a lot

hit4 發表於 17-3-19 00:32
可以pm 我醫生資料嗎?
排到政府睇,在短短15至20分鐘,問的問題圍繞在成績方面,完全冇做到評估,醫生講 ...

你在邊間醫院看?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊