用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD 瑪麗醫院評估幾日
go

[過動] ADHD 瑪麗醫院評估幾日 [複製鏈接]

去完瑪麗醫院, 醫生話幫阿仔輪候一個評估, 阿仔要喺果到好似返學咁幾日, 咁d專家(應該有幾個)就會喺果時評估佢。

請問有無人試過? 可否分享。謝。

0    0    0    0

回覆:ADHD 瑪麗醫院評估幾日

我係油麻地睇精神科,K3時有小一預備班,返10次,CP會觀察學生上課情況,完咗10堂之後,有幾個小朋友已建意要食藥,有些只需繼續跟進。唔知瑪麗嘅做法是否類似。

引用:我係油麻地睇精神科,K3時有小一預備班,返

原帖由 wan_sosin 於 15-10-15 發表
我係油麻地睇精神科,K3時有小一預備班,返10次,CP會觀察學生上課情況,完咗10堂之後,有幾個小朋友已建意 ...
thanks. 想請問係暑假定平日去上課?

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-10-15+發表

原帖由 sarachk 於 15-10-15 發表
thanks. 想請問係暑假定平日去上課?
平日,4月至6月返早上,所以返唔到學,不過我同幼稚園講到,暫時返下午班,解決到。

引用:Quote:原帖由+sarachk+於+15-10-15+發表tha

平日,4月至6月返早上,所以返唔到學,不過我同幼稚園講到,暫時返下午班,解決到。

...
我嘅返全日小學, 又有大考, 可能將來去唔到。

唔該晒。

係唔係有幾個專家評估?  可唔可以睇份報告?
其實阿仔已開始用药, 但我好想確認係唔係仲有其他問題。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-10-15+發表

原帖由 sarachk 於 15-10-15 發表
我嘅返全日小學, 又有大考, 可能將來去唔到。

唔該晒。
如果可以,值得去架,CP會觀察到小朋友多d地方,亦會建意教導方法,一星期一日,睇下瑪麗幾多堂先啦,幼稚園嘅嘢,自己教都得。
會有報告,不過唔會咁快出到,但完咗即會比返意見家長。
有幾多個CP,唔肯定,我見都係兩個。

引用:Quote:原帖由+sarachk+於+15-10-15+發表我

如果可以,值得去架,CP會觀察到小朋友多d地方,亦會建意教導方法,一星期一日,睇下瑪麗幾多堂先啦,幼稚 ...
好多謝你嘅分享

wan_sosin  加油!  發表於 15-10-16 00:04
‹ 上一主題|下一主題