用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙 vs 英華 vs 男拔
樓主: 劉七華
go

喇沙 vs 英華 vs 男拔   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

收你嗰間最好!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實呢3間學校都幾唔同,單單以成績比較會唔會太過片面呢?
仲有,比小學成績,定中學成績?咁又可能唔一樣

我敢講,只論成績,一定LS小學最差!如果唔係~嗰兩間直資要好好檢討下自己點揀仔!

LuLuKiuKiu    發表於 15-10-15 15:47
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

劉七華 發表於 15-10-14 18:43
恕我是一個無知c9,個人覺得英華仔好像拿了很多獎,報考人數又多,"好像"勁D!?

...
有好多人見到DB學費已經唔去報,或者覺得唔係屬於自己階層嘅,但YW就平民得多,自然報嘅人都會多d啦!

攞獎呢d嘢,好多時係睇家長投入幾多資源,多過學校俾咗幾多培訓

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

hoivy 發表於 15-10-14 19:57
若真如此,兩間直私不是檢討揀仔問題,是教仔問題,點解best in 不是best out. ...
其實點先係最好?真係只比成績?!
教好一個孩子,12年後,就只睇佢公開試成績?!

其實男拔幾十年以來,都唔係谷成績嘅學校,只係佢嘅自由學習文化吸引到一批鍾意讀書嘅尖子去讀,依家都有架!男拔IB成績都幾好呀!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

一間每級收180個派位生嘅學校,得嗰頂盡18個插班位,仲要預留學額俾留班,走嘅頂多每級小貓三兩隻,有幾換血呀?
以阿仔同屆轉校學生為例,有兩個有哂呢3間學校offer,但最終一個揀LS,一個揀DB
所以講換血,呢兩間學校咪一樣咁換血,有咩分別?!
當年DB小二插班有1x個,LS得4個咋!到底係邊個換血先!

至於話升中換走咗d,呢個正正係我問:到底比較中學定小學邊間叻d!但點講,小學成績LS一定係參差嘅,直資應份成績平均d,但到中學,LS係收唔少精英入去,但亦同時拖住小學嗰班band 2生,好難比較
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+劉七華+於+15-10-14+發表多謝

原帖由 frogbobo 於 15-10-15 發表
如果你真係出現呢個結果,記得上黎報喜!我好想知有冇人試過?

建議你去做評估睇下係咪資優,分分鐘發現入 ...
小一難D,但插班嘅有呢三個offer絕對唔出奇!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+15-10-15+發表以自

原帖由 Soundervolt 於 15-10-15 發表
呢個情況幾有趣,如哥哥正在讀緊LSPS而細佬去考DBSPD,唔通想試下自己係唔係時運高?如果揸住LSPS必收生嘅 ...
有次出賽同其他三兩位家長閒談,原來佢地覺得要俾細仔去下面試見識下,所以係有報—兩間玩下架!其中有位話有例子細佬去咗男拔,兩兄弟唔同學校!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

好乖,自動自覺!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

劉七華 發表於 15-10-22 21:38
又想問下這三間的學生會轉校嗎?為何?謝謝回覆!

我認識人由YW轉去LS,原因係有細佬跟尾/免費/鍾意LS多d
亦識人由LS轉去國際學校,原因係讀過,都係想讀國際學校多d

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實每個年代,每個校長都有自己嘅作風,在任校長的確收插班生收得比以往手緊,我仔小三呢屆,目前兩年共收咗10個插班生,如果校長唔退休,應該到畢業都係20個左右..
可惜,校長要退休喇...

akys  用家  發表於 15-10-26 11:19
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

TingTing 發表於 15-10-26 10:56
post of Principal ??? replace   Mrs. Ho ??????
聽過有家長話校長要退休,估唔到咁快登咗廣告,我都係早兩日先知~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

劉七華 發表於 15-11-1 22:22
咁有無LS去英華或DB呢?

有LS去DB,中學轉,咁耐聽過一個
DB出免學費一年想LS仔轉又聽過 (不過最終無轉)
LS仔應該唔會轉去YW,睇唔到任何好處,YW收得,佢留返响LS都一定過到馬路!

Soundervolt  妳仲咁有心機同佢玩?  發表於 15-11-3 00:20
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題