用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友咩年月份出世,有几多offer
go

小朋友咩年月份出世,有几多offer [複製鏈接]

想做個統計,因為我覺得interview只係大仔大女嘅遊戲
   1    0    0    0

回覆:小朋友咩年月份出世,有几多offer

識人舊年超大B12月零offer;另一細B11月有幾個offer,兩個同是一間K
所以大細B不是最直接的關係,都要睇小朋友本身同學校選人

引用:細仔未必少offer+而大仔又未必有優勢!學校

原帖由 Boopoo 於 15-10-05 發表
細仔未必少offer 而大仔又未必有優勢!學校喜歡文靜不善於表達的大仔還是表達力強,唔怕羞的細仔呢?視乎學 ...
同意!學校偏向自信主動不怕羞型,即使細仔如果呢類型都唔會輸,如果大仔但怕羞不主動,幾叻都無人知,在interview 這個遊戲裡,成幾千人,能令老師留下印象的就只有主動不怕羞贏先

引用:名校鍾意收大仔咩?我仔1月大B,當初考8間K1,

回覆:B.B.BaBa 的帖子

He must be very smart!

回覆:B.B.BaBa 的帖子

好利害!

十月細b,三年前考一直二私,全數第一輪正取。

細仔未必少offer 而大仔又未必有優勢!學校喜歡文靜不善於表達的大仔還是表達力強,唔怕羞的細仔呢?視乎學校喜愛要邊類型學生吧

回覆 hunterhk 的帖子

呢個統計幾攪笑...

報多報少人人唔同.

係計都係計成功率.

回覆:booklice 的帖子

成績Do 唔錯。

9月仔,文靜細聲型,考3間,有1offer,其他未知

回覆:hoihoima 的帖子

10月細仔2年前考18間,1間offer (是3月才interview,佢大咗D,亦已身經百戰),1間waiting 後有offer,另1間waiting 同兩間2nd in. 其餘1st in 止步。
6月女,今年已有offer,其餘到目前為止全入2nd round,不想集郵,所以都沒有再in。功德圓滿!

TKO_NANA 發表於 15-10-4 09:31
回覆 hoihoima 的帖子

早3年無論考小學同之前考幼稚園應該也比較容易吧,上年開始已經難考,今年更甚,唉 ...

我仔嘅小學,3年前3千幾人報名,一啲都唔覺得容易。舊年就增加至4千幾人,難上加難

要提高offer機會,除咗最重要睇小朋友臨場表現之外,仲要睇1.父母職業,2.住址,3.會否捐獻,信不信由你

名校鍾意收大仔咩?我仔1月大B,當初考8間K1,得1個2線offer wo

Teresa 發表於 15-10-4 15:34
係咩?唔覺! 我個2月仔, 報4間只得1間有offer.

小朋友差幾個月,已經可以有分別!呢個係不爭嘅事實。如果唔係都唔會咁多名幼同名小偏向收大B!你試想像一下,你個如果係12月仔,可能連嗰一個offer都冇呢!

引用:Quote:hunterhk+發表於+15-9-30+23:39+想做

原帖由 ajfamily 於 15-10-01 發表
大仔大女和超大仔女一定有著數,你可想像大過其他小朋友咁多,學嘢都多人幾個月,但眼見學校亦不會全揀大仔 ...
係咩?唔覺! 我個2月仔, 報4間只得1間有offer.

8月女,有2offers,3間second interview,1間reject,其他未考或未有result。

大女
考10間直私 有7間 offer.
叩門叩3間津小有2間offer.

大仔1月 in8間8間收
細仔12月 in 5間1間waiting, 1間收

‹ 上一主題|下一主題