用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 需要作資優評估嗎?
go

需要作資優評估嗎? [複製鏈接]

女兒就讀3年級, 自小說話能力已很強, 耳仔靈敏, 聽講發音奇準, 音樂係邊個音一聽就知, 所有課外活動老師都話佢係FAST LEARNER, 學野快過人好多.
但返學就慘了, 無心機做功課, 經常欠帶課本及功課, 中文默書經常因筆畫問題而很低分.

經常要我聽佢講, 跟佢意思做, 同佢講做完功課就去玩, 佢就因唔想做而唔做, 仲話點解一定要而家做, 我遲D做都做得晒, 做乜一定要而家, 我同佢解釋完一輪都係唔肯做. 日日為佐默書同做功課而起爭執.

但我真係覺得佢幾聰明, 轉數就幼稚園開始老師已話佢轉數超快.

做唔做TEST 好呢?

0    0    0    0

學校社工有冇畀意見?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:jb-bb 的帖子

咁佢除了音準,仲有咩嘢叻?例如數學?喜歡大量閱讀?轉數快有咩具體例子?要視乎佢係哪方面的資優。

做唔做都得,隨你罷了,俾錢啫
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

你應該認考慮給囡囡讀些少功課的小學,以免因做功課問題連她失去學習動力。

做左可能更幫到你去幫小朋友。

鍾意玩左先做功課,其實好正常,9成細路都係咁諗。
‹ 上一主題|下一主題