用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 6月四號ge媽媽...你地知道結果未呀~~~
go

6月四號ge媽媽...你地知道結果未呀~~~ [複製鏈接]

Re: 等緊6月四號ge媽媽...請進...

大小不梁...
我都係72網架..而家準備緊profile...50,50...希望抽到first choice 啦..

我選天官...

我都有選潮陽係好前位置,因為佢未轉全日制,所以吾係首選lor~~

小寶:點叫行貨呀??學校話通常出信都收wor∼∼.我都叫左學校早d出俾我,吾使到時等.佢上次話要2至3日先出到架..我6月7日考final exam.如果早d做好個profile,咁我可以多d時間讀書啦.希望學校體諒我啦,早d出俾我啦.

bobo,
   我都有想報元朗區架,吾知你話個間係未我想報個間呢?我係72區,所以先選同區先lor~~我會吾理佢,直接當日去問佢有無form.我都知學校d行政係吾會咁快話你知.我寧願行多一次.但我相信某程度d學校係會拉關係.即係你係某校畢業會多d機會咁.老實講,小朋友表現如果係一小時可以俾你知道晒,我地做阿媽都好易啦..希望到時吾使一路拿住自己的書溫習,一路排隊報名啦...我6月7日考final exam 呀...慘!!
話時話,小寶的信真係幾廢wor~~有成績表都知小朋友係邊度讀書同是否好成績啦,使咩你封信wor!!

話時話,如果我係小一張表度無填個間學校,咁報個時吾俾影印本佢睇得嗎??我一間元朗小學都無選,吾知可以報元朗d小學嗎??

昨天終於收到推薦信啦,但係佢無寫抬頭wor~~封信分4points.第一係話我個女呢度讀緊,第二係操行,第3係學校對我個女的評價,例如成績好,樂於助人同時常表演等,都好大段下架,最後課外活動.會吾會大家封信都係咁寫呢?有無作用呢?
我已買了幾個20頁folder啦,不過聽聞天水圍官小係吾收profile..係吾係呀??有無家長知天水圍區點樣叩門最好呀?

咁的話其實封信作用真係吾大wor~~但我見校長寫我個女d性格真係講到佢係學校的表現wor~不過都係要間學校的校長信佢吾係寫行貨先得架.我成日問佢拿小童軍同交安隊d証明,佢都吾俾,話封信未寫左啦....我都會放係個file度,因為有d媽咪話如果學校吾收profile 都收呢封信,咁都係有著數姐.

大小不梁,
    嘩!!!有無攪錯呀..咁叫推薦信??有成績表都show到啦,使咩要佢wor~~
    咁我都算幸福啦,封信係英文打的,剛剛一版.有d字我都吾識解tim.希望封信真係幫到我啦,我報左天水圍官立小學..最吾好彩就係我個女係元朗讀書,如果同區就好d啦...

大小不梁,
   嘩你排咁後呀,咁如果你個小朋友入到,我個女一定入到啦..我決定派第2志願都要叩天官....一於攞完結果後..如果吾得就去啦,費事打電話去問.面對面你慌佢話吾知幾幾派表咩.

第二志願獅子會何德心小學..我個女就好鐘意啦.佢話校服又靚,間學校又粉紅色..已叩天官門啦..佢收左profilio wor~~

大小不梁,
     咁我同你的第一同第二志願都一樣wor~~. congulation 你bingo 左..我吾係吾鐘意何德心,佢係最近我屋企的學校,聽你地講今年重有10個位入天主教崇德tim..上緊位,樓下一家人d小朋友又讀緊.佢地d文化水平同教仔法都同我一樣.我只係驚升中派位吾派到英中.話晒天官有聯繫幾間英中.叩門又吾知得吾得...又吾知再報吾報多幾間..其實我打左3,4封信架.而家只係叩天官.明天我又大考,心都煩埋...我4號去叩門時,都吾係好多人.見有個家長填form重快過我,我課外活動個行都吾夠位填tim~~唉,發晒惡夢呀昨晚...夢見我俾少左資料佢...明天都吾知點去考試..

我都只係報左天官...有無媽咪有叩天官的經驗呀??可否教下我..我昨晚先考完試,今日交final project,所以都無咩時間再叩其他門啦.已經註冊左,但又未有結果,係未買左書同做校服先呀....如果吾讀未浪費lor??
‹ 上一主題|下一主題