用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返N班……為了什麼?
go

返N班……為了什麼? [複製鏈接]

阿仔8月中開学至今,斷斷續續地請了病假6,7日,有發燒,有咳,有肚疴……心好痛……究竟我當初嘅決定是否錯了
知識……還是健康重要呢?

2    0    0    0

回覆:suslau2004 的帖子

请问你儿子入学前身体如何?

回覆:返N班……為了什麼?

系咪返學先開始病?未返學前系咪冇乜病過?

未返学前,身體ok, 偶然有些少病,一個星期左右就康復。

一般小朋友一返學就病。我個女PN班開學到3歲左右(8個月時間), 每2-3星期就病一次, 最嚴重係喺新年前年30晚發現中咗甲型流感兼肺炎, 全個新年到初五都係醫院過。但N班換來嘅係, 佢真係大個咗識咗學校setting 同規則, 如一班房就去攞snack box and 毛巾盒出來, 書包放書包架, 坐要坐自己位。去wee wee 自己抺pat pat 著褲褲。與同齡小朋友一齊玩。學自理同社交。呢個階段, 正直又係trouble two, 係要捱下!

引用:一般小朋友一返學就病。我個女PN班開學到3

原帖由 chumiguan 於 15-09-22 發表
一般小朋友一返學就病。我個女PN班開學到3歲左右(8個月時間), 每2-3星期就病一次, 最嚴重係喺新年前年30晚 ...
謝謝你的支持!只是看見他小小的身軀,從未這樣病完又病……成個謝晒……心有些難受。亦問問自己究竟應該繼續還是放棄!

suslau2004 發表於 15-9-22 19:12
阿仔8月中開学至今,斷斷續續地請了病假6,7日,有發燒,有咳,有肚疴……心好痛……究竟我當初嘅決定是否 ...
唔好担心啦, 小朋友向新環境, 就要適應吓新病菌,
我女幼時讀全日N制, 一年里中兩次手足口, 一次水痘,
其實每次小病都有点免疫增強, 所以佢由K1到整个小學階段
比其他同齡同學身體还好, 少請病假, 佢同學仲有時在測驗/考試
其間請病假, 都几影響成績架

全日N班好處係, 自己學會基础自理...
~著外套扣鈕,
~穿鞋穿襪,
~摺被(在幼兒園/在家都會做, 今年升中二都維持無變)
~ 離開坐位會拍埋椅子,
~ 不須要人餵食,
~  回到家, 食完飯都會自己將碗筷令入廚房(依家識洗米煮飯,幫手摺衫)

唔讀N班, K1時都要過呢關, 咬實牙關, 同小朋友一起跨過就好.

係呀, 唔係讀唔讀PN嘅問題, 而係小朋友必定會接觸新環境同一大班小朋友, 唔多唔少都會病吓. 我個小朋友八月開學, 足足成個月斷斷續續咁發燒, 咳, 有痰.....而家好番D.

病一次,身體又能抵禦多一種菌,都係必經階段。

你同你小朋友都加油呀!

回覆 suslau2004 的帖子

全日?可能焗住D菌...

回覆 suslau2004 的帖子

兩歲仲細,細路仔一齊玩又無咁注意徫生..大少少會好d

引用:阿仔8月中開学至今,斷斷續續地請了病假6,

原帖由 suslau2004 於 15-09-22 發表
阿仔8月中開学至今,斷斷續續地請了病假6,7日,有發燒,有咳,有肚疴……心好痛……究竟我當初嘅決定是否 ...
正如其他家長所說,返了學有些病痛在所難免。不過可考慮當發覺有些唔舒服時就請假休息,不要勉強返學,因為N班請多些假冇所謂,同埋病起來都冇咁嚴重。另外,若情況嚴重亦可報告給學校知道,看看在校的衛生上有甚麼要留意改善的地方,避免持續發生。

引用:阿仔8月中開学至今,斷斷續續地請了病假6,

原帖由 suslau2004 於 15-09-22 發表
帶口罩, 番學放學洗手, 番屋企洗手洗面換過啲衫, 番n真係好開心, 學多左好多野

其實我都坦心, 所以唔想佢太細讀n, 雖然話係鍛鍊體抗力, 但大d點都好d...

其實N 同PN 有什麼分別?
我唔係好識

我支持返N班, 不是為了學多啲野, 而是幫他建立社交圏子。我小朋友返N班也病多了好多, 但似乎這是必經階段, 直接上k1 也一樣的。
‹ 上一主題|下一主題