用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 石硤尾聖方濟各英文小學vs聖嘉勒小學
go

石硤尾聖方濟各英文小學vs聖嘉勒小學 [複製鏈接]

請問聖方濟各英文小學勁d定聖嘉勒?我聽講聖方d學科深d,係一間好叻既學校,但我先生又覺得地區環境差,聖嘉勒雖然係英小,又係女校,但會否吾夠聖方叻?
   2    0    0    0

thomasisa 發表於 15-9-17 13:37
請問聖方濟各英文小學勁d定聖嘉勒?我聽講聖方d學科深d,係一間好叻既學校,但我先生又覺得地區環境差,聖 ...

St clare

請問聖方濟各英文小學勁d定聖嘉勒?我聽講聖方d學科深d,係一間好叻既學校,但我先生又覺得地區環境差,聖 ...

如果聖芳濟各係男校, 可能無而家咁叻...

論升中派位....應係 SFA稍勝
但一間無直屬中學...一間有直屬中學....又唔可以直接比較

http://scps.edu.hk/system/tool/announcements/content.php?charset=iso-8859-1&netroom_id=1&tool_id=105&channel=campus&parent_id=1732

回覆:石硤尾聖方濟各英文小學vs聖嘉勒小學

玩完小一遊戲,真係唔想六年後再玩。兩間都係好學校,但有得揀當然揀有中學既小學。我知道今年有些SFA升小二既同學插入有直屬中學既小學。

我一直都把小一報名事項交由我先生,但我今日問佢聖方濟幾時有通知面試,佢竟然話地區差無交表,請問我可否之後等註冊時再扣門申請可以嗎?

回覆:thomasisa 的帖子

唔使煩,老公幫你㨂埋

回覆 karen55407 的帖子

太過份了佢

都無計㗎!鬼叫個女佢有份咩?其實你都交得盤生意比佢,就由得佢發揮啦!

引用:我一直都把小一報名事項交由我先生,但我今

原帖由 thomasisa 於 15-09-17 發表
我一直都把小一報名事項交由我先生,但我今日問佢聖方濟幾時有通知面試,佢竟然話地區差無交表,請 ...
I got the same comments from my husband too.

Given mine is a daughter, a safe environment is very important.

besides St Clares 其實都好夠叻。。中學成績唔失禮。

中學在魔星嶺,空氣一流

剛上sf校網睇。原來十九號先截止,佢又呃我,我即刻去報名,謝謝大家

thomasisa 發表於 15-9-17 14:34
我一直都把小一報名事項交由我先生,但我今日問佢聖方濟幾時有通知面試,佢竟然話地區差無交表,請 ...
你老公家底應該幾好, 從小到大都住豪宅. 如果唔係真係諗唔到點解可以話"地區差"而唔報SFA

retriever  實事求事, 深水涉確係收入水平全港倒數幾區, 是否因區窮而不選是另一回事...   發表於 15-9-17 17:04
retriever  實事求事, 深水涉確係收入水平全港倒數幾區, 是否因區窮而不選是另一回事...   發表於 15-9-17 17:04
comemon999    發表於 15-9-17 16:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

睇相佬

回覆:石硤尾聖方濟各英文小學vs聖嘉勒小學

其實SFA既地區都唔係差,我唯一覺得對面有個地盤起緊野,好鬼大塵。

comemon999  還多蚊  發表於 15-9-17 16:56

真係截止了
拔萃係佐敦,佐敦都吾係好好地區啦,,,真係吾知佢點諗?
我都想住豪宅

MrBeast  唔係富翁但可能係choi翁  發表於 15-9-17 16:28

回覆 picture 的帖子

見面你咁講舒服d,,,否則我會很難過,無了一個機會

hkpapa852 發表於 15-9-17 15:25
你老公家底應該幾好, 從小到大都住豪宅. 如果唔係真係諗唔到點解可以話"地區差"而唔報SFA
...
講真個site 又真不太吸引,但香港其實e加邊有差地區ga

karen55407  將軍澳都麻麻地,比較雜  發表於 15-9-17 16:28

只是一間學校,其實也不用失望。一間學校成積亮麗,又不代表自己小朋友也能做到。我不只聽過一個家長用地點好壞去選校。想講的是DGS地點跟SFA差很遠(純地產角度)!覺士道加木球會vs深水涉!

MrBeast 發表於 15-9-17 16:20
講真個site 又真不太吸引,但香港其實e加邊有差地區ga
九龍城舊區環境都唔見得好過SFA週邊幾多.... TT都係係SFA過D之嘛

MrBeast  Temple sts a touirst attraction, good for eng.  發表於 15-9-17 17:21
KikiDaddy  DGS is not too far away from Temple Street.  發表於 15-9-17 16:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓主如果吾係讀邊間都無所謂,甘今日開始要睇緊d。

間學校的地區好吾好,無也所謂,反正返學放學坐校車,小朋友都吾會係附近行。反而會睇離屋企遠吾遠。

MrBeast  Agree (for ps)  發表於 15-9-17 16:46
‹ 上一主題|下一主題