用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中, 英文默書扣分
go

中, 英文默書扣分 [複製鏈接]

亞仔學校中文默書錯/漏字扣3分一個,
但英文默書錯/漏字扣5分一個,
其實點解英文扣得多分過中文?

課外讀默
中文
會默一些課文內容, 再加課外,
課外每字扣1分, 上限10分,
我覺得尚算合理

但小四開始有英文課外讀默,
則默全課外, 每字扣5分, 冇上限,
即最worst 錯20個字就會0分
好恐佈

仲要默書是計平日的平均分

你們學校是不是這樣?

0    0    0    0

會, 筆劃唔夠長, 或寫得太短都扣分
背默少成句, 連錯字扣到得反0分,
唯有叫小朋友下次努力, 以后默字時注意筆劃/筆型
平日默書唔計平時分, 考試至計分

MashiMaro 發表於 15-9-15 15:52
亞仔學校中文默書錯/漏字扣3分一個,
但英文默書錯/漏字扣5分一個,
其實點解英文扣得多分過中文?
我哋讀默中英都係扣3分, 課外讀默都係3分一個。

我哋都計分, 但默書只佔全科英文既10%, 而每學期4默1考默, 4默佔默書10%內的45%, 所以每次默書就算100分, 都只係佔英文科分數既4.5分, 咁又無理由次次零蛋啫。

Yanamami  痛苦~~  發表於 15-9-15 19:02

TwinWong 發表於 15-9-15 16:19
會, 筆劃唔夠長, 或寫得太短都扣分
背默少成句, 連錯字扣到得反0分,
唯有叫小朋友下次努力, 以后默字時注意 ...
我好記得有一次中學默書, 背默一課古詩, 我全篇識晒, 背漏4句, 每句5字, 攞零蛋。

TwinWong   好陰公  發表於 15-9-15 17:18

little_yolky 發表於 15-9-15 17:12
我好記得有一次中學默書, 背默一課古詩, 我全篇識晒, 背漏4句, 每句5字, 攞零蛋。 ...
咁妳手術完美,但漏左部電話係病患體內,都拎零蛋

little_yolky    發表於 15-9-16 08:30
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

其實默書扣分都幾特別,唔係識加分,係用100 底分來扣。

Anniemun 發表於 15-9-15 18:21
其實默書扣分都幾特別,唔係識加分,係用100 底分來扣。
默課本係扣分制,默課外生字就加分制,所以而家默書可以高過100分
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我地默書唔計落成績表,扣幾多分都無所謂~~低小中英劃一錯字扣5分,標點1分。高小錯字扣3分,標點扣1分。

回覆:MashiMaro 的帖子

‹ 上一主題|下一主題