用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我個囡似唔似係過度活躍?
go

[過動] 我個囡似唔似係過度活躍? [複製鏈接]

我好想知我個囡係咪有adhd,但佢得十個月未可以check,有冇媽媽可以俾d意見?

我囡自一個月大開始就好難入睡又瞓好少覺,兩三個月時瞓8-10個鐘,慢慢大d就好d,衣家大約11-12個鐘!
從3個月開始就一定要人抱住周圍走俾佢睇野,一停低就發脾氣,4個月已經成日要企,5個月一定要坐,唔肯瞓,8個月已扶住行,基本上除左瞓覺係冇一刻可以停落黎!不停坐低起身、爬高爬低、跳、攪呢樣嗰樣、蹼黎蹼去!
從來坐bb車都唔可以停車,一停就喊(衣家好少少,2分鐘都ok!),5個月識坐後就唔會喺bb車瞓著,從來唔肯埃住坐,一定要自己坐到直一直周圍望野!
去餐廳坐bb櫈最多只有十分鐘安靜(期間要不停俾新野玩),之後就會開始扭計!
用hipseat揹住坐巴士都會想起身然後不停周圍攪野!
除左揹住佢行街之外,基本上係全日non-stop!三秒鐘既靜止都冇!

每次去餐廳見到其他bb都肯坐bb櫈或坐bb車上安安靜靜,最少抱住坐喺度都肯靜落黎,或者玩一陣靜一陣,但我個囡完全唔得,每秒鐘都要有野occupy佢先得咁!

咁樣似唔似係有adhd?

0    0    0    0

醒目開學勳章

我仔確診adhd, 嬰兒時好乖!

回覆:我個囡似唔似係過度活躍?

真係好擔心,但仲要等幾年先可以診斷!

引用:我仔確診adhd,+嬰兒時好乖!

原帖由 COE1205 於 15-09-14 發表
我仔確診adhd, 嬰兒時好乖!
聽講唔係所有adhd既小朋友都會喺嬰兒期發展出病徵既

cookingellie 發表於 15-9-13 19:21
我好想知我個囡係咪有adhd,但佢得十個月未可以check,有冇媽媽可以俾d意見?

我囡自一個月大開始就好難入 ...
呀仔小時有邊緣都好難搞,好彩上到中學斷尾,小學上堂仲走嚟走去。我唔覺得檢查有太大幫助。所以先從食物著手,奶粉?不要食加工嘢,朱古力和糖等,刺激腦的東西不要吃。

cookingellie 發表於 15-9-13 19:21

我囡自一個月大開始就好難入 ...
有無帶囡囡返健康院見姑娘或醫生?BB就算有ADHD,未返學前都影响不大。反而要留意下她的社交發展,例如眼神接觸,囡囡和妳的關係是否親密,和妳是否能夠溝通得到之類之類。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:Quote:cookingellie+發表於+15-9-13+19:21+

原帖由 noel2010 於 15-09-14 發表
呀仔小時有邊緣都好難搞,好彩上到中學斷尾,小學上堂仲走嚟走去。我唔覺得檢查有太大幫助。所以先從食物著 ...
仲食緊人奶,有時俾bb餅佢食,可以嗎?

引用:Quote:cookingellie+發表於+15-9-13+19:21+

原帖由 lillymarie 於 15-09-15 發表
有無帶囡囡返健康院見姑娘或醫生?BB就算有ADHD,未返學前都影响不大。反而要留意下她的社交發展,例如眼神 ...
我係ftm,囡囡淨係痴我,十個月未識講野,但會模仿大人動作,有眼神交流

回覆 cookingellie 的帖子

一歲講野都叫做早,十個月未識講野好正常。會揮手拜拜嗎?肚子餓會怎樣表達呢?
for every one criticism, three positives must be given.

引用:回覆+cookingellie+的帖子 一歲講野都叫做

一歲講野都叫做早,十個月未識講野好正常。會揮手拜拜嗎?肚子餓會怎樣表達呢? ...
識揮手bye bye、拍手掌、交波波俾媽媽、kiss,但從見過佢表達肚餓(初生時另計)
有adhd既bb唔識做嗎?

引用:回覆+cookingellie+的帖子 一歲講野都叫做

一歲講野都叫做早,十個月未識講野好正常。會揮手拜拜嗎?肚子餓會怎樣表達呢? ...
識揮手bye bye、拍手掌、交波波俾媽媽、kiss,但從未見過佢表達肚餓(初生時另計) 有adhd既bb唔識做嗎?

cookingellie 發表於 15-9-15 17:41
識揮手bye bye、拍手掌、交波波俾媽媽、kiss,但從未見過佢表達肚餓(初生時另計) 有adhd既bb唔識做嗎?

...
你囡囡做得好好呀!表達需要都係社交重要技巧呀!BB現在仲好細個,聽落是好活潑,但唔一定是ADHD,有十分之九機會不是。有眼神接觸呢點已是好事。這階段反而要留意社交發展。

引用:Quote:cookingellie+發表於+15-9-15+17:41+

你囡囡做得好好呀!表達需要都係社交重要技巧呀!BB現在仲好細個,聽落是好活潑,但唔一定是ADHD,有十分之 ...
多謝你!聽你咁講都安心啲!

cookingellie 發表於 15-9-15 12:56
仲食緊人奶,有時俾bb餅佢食,可以嗎?
很正常,不必太過擔心。

回覆:cookingellie 的帖子

媽媽~其實你唔使擔心~你女女情況同我仔仔好似~甚至我仔仔比你女女仲訓得小~未夠一個月已經早上唔肯訓~晚上要抱住訓~放低就醒同哭~10個月就識得行而且係小跑~成日無時停~家下1歲9個月~聽話好多~我發覺當小朋友慢慢長大~識得野越多就會越來越乖同識得聽指令~

我囡囡都係咁,同你一樣,而家17個月大,我都好擔心
‹ 上一主題|下一主題