用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行分配學位
go

自行分配學位 [複製鏈接]

請問自行分配學位收咗(因為有姊喺度讀),但想去第二間心儀嘅學校叩門,可以嗎?
因為如果一開始自行分配選心儀學校,我只有十分,真心求教,謝謝
   2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問自行分配學位收咗(因為有姊喺度讀),

原帖由 joe0307 於 15-09-13 發表
請問自行分配學位收咗(因為有姊喺度讀),但想去第二間心儀嘅學校叩門,可以嗎?
因為如果一開始自行分配 ...
可以的,放心。六月放榜後可以叩

我都有樓主擔心既問題, 哥哥經已畢業, 唔想妹妹入哥哥果間, 但只有10分, 唔知點算好.

6月叩門會唔會無誠意? 因為自行同大抽獎都無報.

回覆:joe0307 的帖子

我也是同樣得10分,姐姐已畢業,世襲生又多,第一輪實入吾到,不如試另一間心儀的學校等大抽獎,吾得再叩門。

回覆 yingsumyee 的帖子

我舊年都係咁嘅情況,家姐已畢業,但係細妹最後都入唔返,連叩門都冇用,心灰。
但係如果你自行都唔揀舊校?學校好差架?因為你哋來年出生率咁高,我驚學校話你哋冇誠意咁就大件事,不過,呢件事真係要同你哋另一半詳細傾傾。

醒目開學勳章

引用:我都有樓主擔心既問題,+哥哥經已畢業,+唔想

原帖由 IwanBB 於 15-09-14 發表
我都有樓主擔心既問題, 哥哥經已畢業, 唔想妹妹入哥哥果間, 但只有10分, 唔知點算好.

6月叩門會唔會無誠意 ...
你可以打去心儀學校問,

上年我鍾意果間,講明叩門係111,

但自行我係另一間先有分,

我都打去心儀果間問,佢話我呢種情況,

係會比我叩門,不過間間唔同,

你最好問清楚

kk80400 發表於 15-9-14 14:31
你可以打去心儀學校問,

上年我鍾意果間,講明叩門係111,
係咪先查詢心儀小學, 自行報哥哥/姐姐果間, 跟住6月向心儀小學叩門?

你叩門成功嗎?

醒目開學勳章

IwanBB 發表於 15-9-14 15:20
係咪先查詢心儀小學, 自行報哥哥/姐姐果間, 跟住6月向心儀小學叩門?

你叩門成功嗎?
係, 你先查詢咗心儀小學, 再自行報哥哥果間, 跟住6月向心儀小學叩門
完全冇錯

最後我係冇去成叩, 因為當時已經好忙, 又要畢業, 又要表演, 又要參加比賽,

冇大假比我去玩叩門遊戲

多謝咁多位嘅意見,我最後決定,先報姐姐讀緊嗰間,之後六月再去心儀學校叩門。其實家姐嗰間都唔差,但心儀嗰間比較適合細囡,而且校園環境比較好!

mayyylai 發表於 15-9-14 11:12
回覆 yingsumyee 的帖子

我舊年都係咁嘅情況,家姐已畢業,但係細妹最後都入唔返,連叩門都冇用,心灰。:t ...
其實如果照報心儀學校,如果唔得,再返返去姐姐舊校叩門,收返機會大唔大!

回覆 joe0307 的帖子

我怕學校會問:點解自行一定入姐姐嗰間而又唔揀。
到最後,佢有權唔收細妹喎!

當然純粹個人意見

想問:家姐係度讀緊定已畢業?

回覆 mayyylai 的帖子

大囡現在讀緊三年班,但我生左三個,仲有個細佬,所以諗住二女轉好D學校,所以好煩惱!因為揀其他學校得十分,所以唯有揀返家姐嗰間,六月再去叩門,如果讀咗覺得唔適合,下年再去心儀學校插班!

咁我明點解妳咁煩,但係今年報讀人數超多,妳敢唔敢博? 我嘅建議係自行揀家姐嗰間,到 6 月大抽奬後再叩心儀學校,起碼有一間係手,唔使愁,否則派得唔好就大件事,妳都知大抽奬係唔輪到我哋話事,個 number 係點冇人知,所以買個保險好啲

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+joe0307+於+15-9-17+12:47+編

原帖由 joe0307 於 15-09-17 發表

回覆 mayyylai 的帖子
都要睇下姐姐果間熱唔熱門,如果係2線學校,我覺得值得博下,反而跌落大抽獎,咪用乙1入返去囉,不過真係好睇姐姐係乜小學

回覆 kk80400 的帖子

用乙1入返去,即係咩意思?我唔係好明!可以解釋下嗎?謝謝

醒目開學勳章

joe0307 發表於 15-9-17 13:11
回覆 kk80400 的帖子

用乙1入返去,即係咩意思?我唔係好明!可以解釋下嗎?謝謝 ...
自行心儀學校(以下稱為A), 而姐姐間學校為B學校,
你自行填A學校, 真係唔好彩入唔到,

甘到你大抽獎其間, 有甲乙部份比你填, 你咪係乙1填返B學校囉

不過都要睇姐姐間B學校係唔係熱門學校

引用:Quote:joe0307+發表於+15-9-17+13:11+回覆+

原帖由 kk80400 於 15-09-17 發表
自行心儀學校(以下稱為A), 而姐姐間學校為B學校,
你自行填A學校, 真係唔好彩入唔到,
如果係咁,點解抽獎唔揀返心儀A校?都係靠number 抽獎。

回返樓主,梗係自行入姐姐,跟手呢本操fit細囡六月叩心儀最穩陣喇。你自行唔填姐姐校,叩門時真係好大機會唔so你,今年人數咁高,到時真係喊都無謂。。。除非姐姐嗰間係寶校,入到都喊三聲喇,咁就全搏心儀

mayyylai  贊同  發表於 15-9-17 14:43

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kk80400+於+15-09-17+發表自

原帖由 sbux 於 15-09-17 發表
如果係咁,點解抽獎唔揀返心儀A校?都係靠number 抽獎。

回返樓主,梗係自行入姐姐,跟手呢本操fit細囡六 ...
我估樓主唔鍾意姐姐間學校,應該都係次熱,所以我叫佢博博,如果唔好彩自行唔得,咪大抽獎先返去家姐果間,如果樓主想大抽獎都博埋都得,只係怕唔好彩入到寶校,到時要叩門返姐姐學校

樓主,星期一交表,好好利用呢 3 日諗清楚,外人幫唔到妳,大家純粹比意見。 希望妳順順利利!

謹記:一子錯,滿盤皆茖索

joe0307  謝謝你的溫馨提示  發表於 15-9-18 08:25
‹ 上一主題|下一主題