用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仔仔剛升小一,家長適應好未?
go

仔仔剛升小一,家長適應好未? [複製鏈接]

mypineapple 發表於 15-9-9 13:51
最難過係睇功課。。。
遲啲默書,測驗,考試
下個禮拜默書了。

最慘係大女已經P3, 已經唔記得P1要同小朋友check書包, 佢自己執書包, 第一日返學就帶漏書。

mypineapple 發表於 15-9-13 22:23
我要默中文,番咗唔係好耐,點解咁快默書架
正式上咗堂一個禮拜半就默書了

所謂聽說讀寫, 第一次就默7句英文, 阿女係完全識讀出嚟, 問題係唔識串, 我覺得步伐太快了。

正式上堂一個禮拜, 唔見咗一本書一本作業, 做功課做一半漏一半, 執書包又執漏。真係估唔到平時咁醒目, 到頭來咁甩頭, 反而呆呆鈍鈍既家姐, 樣樣都做到妥妥當當。

叫佢溫默書, 識讀以為自己識咗, 預默唔識叫佢抄, 佢狂喊, 唔記得帶功課提佢, 好惡咁話自己明明執好咗, 做功課D字超醜, 計數隨便亂計....... 唉, 唔知要捱到幾時

不過, 佢會好乖咁要求上網聽中文書的普通話就是了。

MASAYA  郭靖vs黃蓉, 梗係郭靖穩打穩紮  發表於 15-9-14 09:06

MASAYA  郭靖vs黃蓉, 梗係郭靖穩打穩紮  發表於 2 小時前

如果到最後, 家姐好似郭靖咁好打就好了。
BTW, 佢數學好咗好多喎, 佢話今年位數學阿sir教得好清楚, 俾咗答案之後仲會解釋個答案點得嚟, 所以好明白。我真係堅信前兩年係俾位miss害慘咗。

mypineapple 發表於 15-9-14 09:10
我仔仔有時多功課會發忟𢛵, 字心寫得唔靚叫佢改都會有微言,我話功課係你既,你唔改無問題,老師到 ...
係呀, 少少哋功課佢就好合作咁做, 只要佢望到終點响邊。如果要佢抄好多好多次, 佢就會發颷發狂發ti騰了。

licpd 發表於 15-9-14 12:28
快的搵本關於coaching的書看看啦!你小女應是小精靈type 一切要有讚美開始 甘先可以manipulate到佢 ...
.............點解你馬上就知佢受軟唔受硬咁利害

licpd 發表於 15-9-14 13:10
家中都有一位吗!发起皮气上来唔系人甘笨!所谓一言九鼎的,做事没耐性,没恒心!他还是另一种型威武型的MI ...
吓, 做乜一模一樣既?

我家果位小姐, 只差無要話事, 無鬥心, 唔駛威武而已。一言九鼎 仲要係俾人鬧緊都仲夠膽頂。

mayyylai  仲要係俾人鬧緊都仲夠膽頂 -- 咁驚  發表於 15-9-16 12:32

MASAYA 發表於 15-9-21 10:44
話時話適應小學既定義係?
我覺得只要上堂聽得明老師講課,返屋企自己做功課,有默書測驗識得溫習,返學放 ...
話時話適應小學既定義係?
我覺得只要上堂聽得明老師講課,返屋企自己做功課,有默書測驗識得溫習返學放學可以自己準備好已經叫適應左,會唔會有人覺得成績好係適應既指標之一?

小一生可以做得好呢兩樣已經唔少嘢了。

MASAYA 發表於 15-9-21 13:00
識得溫只係個方法,唔包結果一定好,係咪簡單好多呢?
我讚成小一生知道自動自覺測考默前溫書, 唔理結果, 已經係好成功了。

大女自動自覺溫, 有時衰咗得6X唔會俾我鬧, 叫佢下次再努力, 駛唔駛媽媽幫。
至於細女........懶到條虫咁, 預默兩次都可以錯一模一樣既字, 有8X分都俾我鬧到狗血淋頭。

最憎人懶。

真係大鑊, 記錯咗阿女默書日期, 以為星期四, 點知噚日放工返去話已經默咗, 溫都未溫, 阿媽真係大矇

小時了了    發表於 15-9-22 14:45
silvertiny    發表於 15-9-22 10:42

cowboybaby 發表於 15-9-22 10:17
默書計考試分嗎?我地唔計的,所以都無乜所謂!
我哋計分架, 4次默書(平均分)45%+一次考默55%, 佔中文科10%。

小時了了 發表於 15-9-22 15:02
阿女間學校上學期考試一定係1月第二個星期四開始考. 我好記得幾年前阿女小一, 因為我第一次作為小學生家長 ...
你仲矇過我, 考試都唔記得。

S-Kwok 發表於 15-9-22 16:47
借機叫阿女以後自己安排,拋返嗰波比佢
其實以前係爸爸負責响月曆度貼上阿女個測考默範圍。因為今年有兩個, 月曆格仔唔夠大, 爸爸叫我一人print一張出嚟, 我唔得閑, 無print, 所以咪無月曆睇囉。

小一咁細個, 點都要提吓:阿女, 溫書喇。
‹ 上一主題|下一主題