用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望有經驗之家長分享~如何分別幼稚園子女是否受谷.... ...
樓主: HK-MAN
go

希望有經驗之家長分享~如何分別幼稚園子女是否受谷.... [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 15-9-2 12:37
我相信真係好多父母放工後同子女一齊做功課...
我K1陪佢做功課,順道教佢讀題目。
K2我叫佢放學食完午飯自己做,做到比個人chop chop佢,話集齊幾多個chop chop可以請佢食雪糕之類,之後佢就自動自覺,但當然我要每曰記得比chop chop佢。<-呢個獎勵方法係佢一位好有愛心的K1老師教的。

其實除了極端的例子,可能大部份小孩都有可能適應到谷的學校,一些小朋友可能會很喜歡某一老師而非常喜歡做該課的功課和練習,又或是受同學影響而喜歡背誦課文。如果家長心儀谷的學校,或者讓小孩試下先?

LL222 發表於 15-9-3 15:36
我K1陪佢做功課,順道教佢讀題目。
K2我叫佢放學食完午飯自己做,做到比個人chop chop佢,話集齊幾多個chop ...

K1已經要做功課睇題目阿女果時只係做連線咋……

回覆 Yanamami 的帖子

連線都有題目,如請把下列黑點連上直線

karen55407 發表於 15-9-3 23:51
回覆 Yanamami 的帖子

連線都有題目,如請把下列黑點連上直線
冇錯,老師都叫家長做之前跟孩子讀一讀題目.

del,貼錯
‹ 上一主題|下一主題