用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望有經驗之家長分享~如何分別幼稚園子女是否受谷.... ...
go

希望有經驗之家長分享~如何分別幼稚園子女是否受谷.... [複製鏈接]

希望有經驗之家長分享~如何分別幼稚園子女是否受谷.,按情況去選小學.

小女今年k2,一向沒有催谷,好喜歡上學.,老師都覺得她上堂專心及相當服從及合作.,閒時在家就相當活躍,乜都玩一餐(包括自行攞copy book 出黎寫字).
   0    0    0    0

回覆:希望有經驗之家長分享~如何分別幼稚園子女是否受谷....

我本來以為我囡受谷,因為佢能坐定聽書,記性也Ok,也肯自動做功課. 點知剛上 K3, 每天中英數 功課各一。返下午班,有時到九、十點 ,沒有大人督促 都未做哂。今年就知佢唔谷得!如果真係要谷,可能要天天自己跟功課和溫書,付出很大。

回覆 fishchow 的帖子

你女兒今年上K3是嗎?? 其實幼稚園老師都要求家長必需陪子女做功課...

HK-MAN 發表於 15-9-2 11:49

你女兒今年上K3是嗎?? 其實幼稚園老師都要求家長必需陪子女做功課...

唔係瓜.....幫佢check功課就有.....睇下做成點 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

聽聞K3工課需要文字解題去做...K3學生真係懂得嗎??

HK-MAN 發表於 15-9-2 12:06

呢樣又無乜研究噃...當年....我小朋友間KG只係教適齡野...唔會教深又好OK無問題...佢食完午餐就自己搞定D功課

又試想想....返上午....父母外出工作....咪要小朋友每晚8-9點先做功課??

BTW...只係個人口多多奇怪問下而已 ~~~

又咁講....小朋友能否受谷....睇下佢係咪主動做晒KG要做既野....都睇到 DD ~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

HK-MAN 發表於 15-9-2 12:06

老師在學校應該會先講一次
恐龍家

mcl203 發表於 15-9-2 12:30
呢樣又無乜研究噃...當年....我小朋友間KG只係教適齡野...唔會教深又好OK無問題...佢食完午餐就自己搞定D ...
我相信真係好多父母放工後同子女一齊做功課...

mayyylai  我肯  發表於 15-9-2 23:20

HK-MAN 發表於 15-9-2 12:37
我相信真係好多父母放工後同子女一齊做功課...
現實上應該都係 ~~~

9點....差不多去瞓覺了

小曳人 發表於 15-9-2 12:34
老師在學校應該會先講一次
這個一定會.

mcl203 發表於 15-9-2 12:39
現實上應該都係 ~~~

9點....差不多去瞓覺了
其實所謂做功課,半小時內應該乜都做晒....只不過剩餘時間係用黎同佢玩還是溫下書啫,又或者用玩既方法去溫書.

回覆:希望有經驗之家長分享~如何分別幼稚園子女是否受谷....

我個女不嬲唔洗我叫做功課,自己攪掂!係做曬會望下!其實佢受唔受谷你自己應該最清楚!如果間幼稚園hea,就算個小朋友受谷都冇乜用,因為hea慣

mayyylai  絶對同意  發表於 15-9-2 23:21

引用:回覆+fishchow+的帖子 你女兒今年上K3是嗎

原帖由 HK-MAN 於 15-09-02 發表

阿女學校係叫家長唔好陪小朋友做功課,要訓練獨立喎,點解你阿女果間相反嘅?

要懂文字題,首先父母應該從小朋友好細就做好伴讀,訓練睇書,咁到K3有d已經可以self reading了。

lingan 發表於 15-9-2 20:09
阿女學校係叫家長唔好陪小朋友做功課,要訓練獨立喎,點解你阿女果間相反嘅?

要懂文字題,首先父母應該從 ...

你呢類父母咪勁囉,人仔細細就訓練到佢Self reading. 伴讀我都有做,但冇太強迫....老師校長都話兒童唔夠專注,陪佢做功課,了解佢困難之處跟住可對症下藥....

mayyylai  yes  發表於 15-9-2 23:21

Amymichelle 發表於 15-9-2 18:30
我個女不嬲唔洗我叫做功課,自己攪掂!係做曬會望下!其實佢受唔受谷你自己應該最清楚!如果間幼稚園hea,就算 ...
冇錯.

其實我相信每個小朋友都受谷,只要妳唔好同佢講 - 點解啲功課咁深又或者點解課書咁深 就可以,佢哋係一張白紙,唔好比咗個預設答案佢哋,慢慢佢哋就會接受。

香港教育就係咁,有錢咪走去國際學校號囉,否則一定要遵守遊戲規則

Yanamami  同意  發表於 15-9-3 14:43

回覆:lingan 的帖子

起初我有陪小朋友做功課,要指導佢自己睇題目,要佢一路讀題目一路用手指指住啲字。之後佢就唔等我,自己做功課,唔識就等我返嚟教佢。再之後佢會打電話問我。上到小學,就沒有懶睇題目的毛病了。

和小朋友一齊定制時間表,完成功課才能看電視,但一定要嚴格執行,才能變成定律!

各施各法!幼稚園冇叫跟住做功課,小學直接叫家長唔好要佢哋改功課改到啱先交,慶幸一直遇到嘅學校有相同理念

回覆 karen55407 的帖子

做法正確
‹ 上一主題|下一主題