用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 葉氏兒童音樂實踐中心
樓主: sun329shine
go

葉氏兒童音樂實踐中心 [複製鏈接]

引用:我小朋友剛上左10堂,2.5歲班,感覺唔錯,

原帖由 sushimama 於 16-09-18 發表
我小朋友剛上左10堂,2.5歲班,感覺唔錯,學費的確唔平,但我覺得他們不只是唱歌的,例如會教 do re mi fa  ...
乜有分班考試費咩? 你係咪指報名時要同時交的“報名費”? 乜原來係分班考試費。。

引用:回覆+Dordormummum+的帖子 不用擔心,yips

原帖由 j830syp 於 16-09-08 發表
回覆 Dordormummum 的帖子

不用擔心,yips 其實教得好好。我仔活躍加專注力弱,佢都上年一月(三歲)由Low ...
其實每次話的升班考試,有冇小朋友會吾pass㗎?
你有冇跟手同小朋友溫習上堂學咗的嘢?

回覆:sun329shine 的帖子

好似叫什麼面試費/分班咁,佢地話目的係睇下小朋友程度在班內分組,把相近程度放左一起,但其實佢地咁細個,一班都係十幾人,所以我覺得分組冇乜特別意思,家長唔駛太在意果面試分班

我本來對呢間音樂中心好有期望⋯點知好商業化,一報名面試就已經俾晒手冊揀團服(即係黎見嘅都收)⋯同家長講解嗰陣話一定要買套音樂學習套裝(蘋果pad專用)..最後我地冇報到!不喜勿插*

回覆 sun329shine 的帖子

其實好小會唔pass, 隨非小朋友唔唱歌又跟唔到。老師會同佢地溫同話番俾你聽邊方面唔熟,我通常考之前溫吓。我知有d 家長冇同佢地溫都ok.

回覆樓主:

小朋友現4歳,比較坐唔定,適合上音樂啟蒙班嗎?還是直接學樂器比較好?

Dordormummum 發表於 16-9-7 00:35
同感。雖然我都報左😭

認同, 講真雖則小朋友3歲學緊到現在, 但唔會推薦比人.
1) 當時又話試堂, 家長都無得睇, 根本唔知佢做咪. 2) 講到要考入學試, 但根本就"有教無類", 太商業化. 3) 佢果盒卡完全用唔到, 混水. 4)可能我無音樂底, 佢地派回家既工作紙, 又無解釋, 根本就唔知點溫.

大埔之友 發表於 16-9-26 22:23
認同, 講真雖則小朋友3歲學緊到現在, 但唔會推薦比人.
1) 當時又話試堂, 家長都無得睇, 根本唔知佢做咪.  ...

想知點解你仲學緊?我聽日開始上lower 2,都驚嘥錢嘥時間

我感覺最唔好係面試前上去填表果刻開始,我查詢課程,都傾左15-20分鐘,後來職員話可登記左試堂先,我填曬成份表,叔叔先話交試堂費$450 (但到頭來只係面試20分鐘,稱不上係試堂),貴過本身一堂學費,我覺得要收成四百幾應在填表前講明,唔係一百幾十手續費。

點解我仍然會報,因為有朋友話學得唔錯,咁報一兩期試下先囉。

pekovian 發表於 16-9-30 22:55
想知點解你仲學緊?我聽日開始上lower 2,都驚嘥錢嘥時間

我感覺最唔好係面試前上去填表果刻開 ...

我印象中都有見過印刷品有寫$450試堂費, 當然係好大大隻字. 葉氏真係好守財, 人地試堂平比你, 佢收你仲貴過之前.

我好簡單, 仲比錢因為個小朋友去得開心, 亦近算屋企. 若當初開始另一類課程亦玩得開心, 我未必會報葉氏. 我肯定不是因為什麼證書, 什麼對未來音樂發展有什麼幫助之類.  
‹ 上一主題|下一主題