用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 亞氏小朋友適唔適合有細佬妹?
go

亞氏小朋友適唔適合有細佬妹? [複製鏈接]

囡囡就快升K3,最近check到她屬於高功能自閉。
學術我唔需擔心的太多,但性格真是好自我好固執。

原本打算再生多個,但現在需要再考慮清楚。

想請問亞氏的小朋友适合有細佬妹嗎?同細佬妹相處會不會都有問題。
亦或有細佬妹會她有幫助,可以幫助改善他們的交際?

另外亞氏小朋友都需要更多關顧,唔知夠唔夠精力再湊多個。。。

0    0    0    0

根據美加2011年硏究指出,自閉症兒童有兄姊同樣有自閉症的比率比其他”正常”(neuro-typical)的兒童高18.7%。

硏究指出遺傳可能是其中一個因素(不是直接遺傳)。
研究不是鼓勵父母不再生育,而是若有自閉兄姊的幼孩,被發現有自閉傾向就必須多加留意,預早檢查及接受治療訓練。

話說回來,大吉利是講句,若下個也跟囡囡差不多,你們接受到嗎?

回覆:亞氏小朋友適唔適合有細佬妹?

不知道你囡囡亞氏是否比較嚴重,還是只輕微,我姨甥女都係呢類小朋友,但不算嚴重的,係有焦慮同固執,有弟弟絶對能幫到佢社交,兩姊弟雖然都成日打鬧,但又真係好愛對方,btw, 細佬一樣有焦慮同有感統,家姐好叻,細佬就。。。

醒目開學勳章 貢獻勳章

你諗下,點解你想生多個先?

我就好簡單,想佢一生人都有個伴,多個親人,特別當我覺得大仔好自我,社交能力弱,我就更堅決要生多個!
恐龍家

回覆:亞氏小朋友適唔適合有細佬妹?

我個亞氏有一弟一妹。
佢係怪怪地,但細佬妹巳接受佢係咁。

相處不太差,我覺得有細佬妹對佢有幫助,因始終屋企有堆有係了解佢。

一個無亞氏,一個有啲啲傾向。

回覆:aazz 的帖子

我那大衰鬼有一妹妹~佢會厭妹妹太嬌嗲,會帶妹妹去圖書館.但回家後虚脫咁滯.間唔中會同妹玩幻想遊戲.相處好時係親人,佢心情唔靚變仇人.妹放學去中學部探佢,諗住送D錢買野食,妹怕佢肚餓.但反而俾佢趕走.好在妹脾氣好,了解佢咋.不解妹妹溫柔都有嘅.真係正衰鬼.家庭表現唔錯咁啦,家務煮野捉蛇蟲鼠蟻佢包辦.所以,有細佬妹都學到野架.加油!教養係好有趣的~見佢地有時D對白好搞笑,前排爭緊做狼狽.大衰鬼已14歲.都有男人款嘅~

快樂的甜芋快樂的甜芋

多謝大家的意見,原來遺傳機會都算高的。我就是最怕再生一個都會有相同問題,touchwood,我諗我真係搞唔掂。

引用:+本帖最後由+aazz+於+15-8-27+15:00+編輯+\

原帖由 aazz 於 15-08-27 發表

都係搏一搏,因為有機會第二個也有亞氏,亦有機會兩個相處得好/不好。見過電視訪問一個媽媽,生了三個仔,兩個自閉,最後個發展遲緩,比其他人可能會癲左。

引用:+本帖最後由+aazz+於+15-8-27+15:00+編輯+\

原帖由 aazz 於 15-08-27 發表

其實5崴才被發現和证實是亞氏係咪即是非常非常之咁輕微。??

好多小孩2,3歲就已好明顯。

如果係好輕微,又不用別的therspy,咁我覺得生多果好D。

我又唔識分是不是嚴重,囡囡一路都讀主流學校。K1時老師就話佢好聰明但不守紀律,講野好寸冇禮貌。但到K2時換左個老師之後就成日打電話來投訴,話佢游雲,上堂唔專心,同小朋友相處亦好差,非常之自我,要我們帶她去健康院。。
最近終于排到期,見左心理學家之後給我們的報告是屬於亞氏,轉介去兒童精神科,但又同我們講左一句問題不大,唔知咩意思。。
另外我有爬文見到I位,S位之類。。請問什麽叫I位,S位?是講自閉症的嚴重程度嗎?

睇你搏唔搏... 生小朋友唔係為大b 而生, 主要睇你地想唔想.

我大仔有時太堅持同固執, 細佬妹或朋友唔聽佢果套時佢會好嬲, 嬲完喊完之後佢又冇野. 佢地有時會玩得好埋又好夾.

回覆:aazz 的帖子

早幾個月係TVB睇RTHK《鏗鏘集》入面有一個家庭,阿媽係台灣嫁過來香港嘅。大仔係自閉症,之後生多個都係自閉症,佢俾咗好多心機去湊兩個仔。之後佢同佢老公商量仲要唔要生番個,結論係要,佢哋話如果再生多個都係自閉症都唔緊要,已經有曬經驗知道點樣去照顧喇。點知細仔生出來就果然唔係自閉症,而係發育遲緩。佢有一句說話我記得好清楚,佢話「覺得係上天知道我有呢個能力(去照顧),所以先俾咗呢個任務我」。
講呢個係想講,生唔生多個都好,無論有咩事,最緊要think positive。

‹ 上一主題|下一主題