用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Galilee International School
go

Galilee International School [複製鏈接]

有冇用家可分享下?
   6    0    0    0

回覆:kittybuzzy 的帖子

下個月返pn preparation class,而家返緊GIS playgroup

回覆:koey329 的帖子

Thank you! Playgroup覺得怎樣?老師好嗎?

koeyplayground 表於 15-8-5 14:31
下個月返pn preparation class,而家返緊GIS playgroup
GIS playgroup 好?

回覆:Rickylars 的帖子

校長老師都好有愛心,playgroup都可以,但可能學校比較新,個人覺得playgroup有好大既改善空間,佢唔係唔好,而係個playgroup結構比較鬆散,而且GIS重視小朋友自己explore,我個人認為無人去引導,小朋友既進度反而會慢左。有比較之下,九龍塘名幼既playgroup個結構真係比較好D。但論師資,我覺得GIS真係非常值回票價,佢既語境真係非常好,無得彈。之前聽佢個pn入學briefing,覺得佢硬件上做得好好,有個platform類似facebook咁比家長,好重視家長同學校之間既溝通。另一樣野要讚既係GIS用既教材係好靚,大部分係learning resources,唔係淘寶野,連畫畫張紙都厚D靚D,每個月$300雜費抵比佢。如果佢教學內容同結構可以再做好D,呢間學校前途真係非常好,期待佢可以步學之園後塵。

回覆:Galilee International School

開學前收到班主任寄來的postcard同自我介紹,好貼心

引用:開學前收到班主任寄來的postcard同自我介紹

原帖由 96478680 於 15-08-21 發表
開學前收到班主任寄來的postcard同自我介紹,好貼心
好好呀!好有心機

請問係學校寄還是老師自己寄架?

之前聽佢介紹會,PN 是沒有課本的,咁會用咩教材呀?

引用:之前聽佢介紹會,PN+是沒有課本的,咁會用

原帖由 HoFaYee 於 15-08-21 發表
之前聽佢介紹會,PN 是沒有課本的,咁會用咩教材呀?
之前聽校長講佢地有自己教材

回覆:safeway 的帖子

係學校寄來的,內有一張班主任親手寫的postcard同一封print出來的班主任自我介紹的信,信上仲有佢張相。

好有heart. 不過因為佢IB,擔心太free

引用:好有heart.+不過因為佢IB,擔心太free

原帖由 HoFaYee 於 15-08-22 發表
好有heart. 不過因為佢IB,擔心太free
me too,我都好擔心佢太free

回覆:Galilee International School

呢間學校好好,我女讀完PN而家讀k1了!因為小班所以照顧好充足,比較適合有自己思想的小朋友,可以學得多同埋發揮。德育方面佢地都會注意,主要係用宗教同老師耐性潛移默化。

佢地好似facebook的平台可以睇每星期的newsletter同小朋友學習時既相,又可以俾comment, 寫message俾老師,唔似其他學校剩係老師單方面話你聽,你睇完相會好放心!

回覆 liliankaykay 的帖子

Thx for sharing. 你英普or 英中班?佢IB, 有否擔心如上local 小學難catch up?

我個仔返咗大半個月PN,我覺得GIS幾好,家校溝通做足100分,個基本上一定知個仔做過咩學過咩,而且原來佢每一個老師都係大學生,硬件冇得輸,唯一既問題係,我都驚學校太free,
所以我有叫老師可以對我個仔嚴小小

可惜今年唔收細B

引用:回覆+liliankaykay+的帖子 Thx+for+sharin

原帖由 HoFaYee 於 15-09-12 發表

Thx for sharing. 你英普or 英中班?佢IB, 有否擔心如上local 小學難catch up? ...
我PN英普,k1英粵,因為PN比較過兩班,覺得英粵會對母語係粵語既小朋友發揮得好d,相同主題,粵語中文無左語言障礙,課程仲有趣同深入d。

其實我小朋友原本唔係讀呢間k1, 就係驚上唔到傳統、諸如此類的原因,但過左一個月我就申請調番黎。我可以話有好多野剩係GIS俾到。我小朋友而家只上左K1約一星期,但從佢堂上習作所睇到我即刻放心哂。我一d都唔擔心佢競爭力。

同埋我可以話最緊要小朋友開心,先會有自主學習的能力。我小朋友連生活習慣都有進步,又乖左。

我報左英中,但完全無普通話又令我有d郤步

引用:回覆+liliankaykay+的帖子 我報左英中,但

原帖由 HoFaYee 於 15-09-13 發表

我報左英中,但完全無普通話又令我有d郤步
普通話對我黎講暫時唔係咁重要,我情願打好母語根基+英文語境,費事溝亂。覺得重要的話,可以自己教或者出去上興趣班。佢都有額外俾錢既普通話班。

引用:Quote:原帖由+HoFaYee+於+15-09-13+發表回

原帖由 liliankaykay 於 15-09-13 發表
普通話對我黎講暫時唔係咁重要,我情願打好母語根基+英文語境,費事溝亂。覺得重要的話,可以自己教或者出 ...
Thanks for your sharing!

想請問下你話小班,一班有幾多人?每級有幾班?同學都係香港人多?真係會有「國際」同學嗎?會否難入?還是新校無乜人報算易入?唔好意思,問題比較多,因為我對GIS好有興趣,報左16-17年K1, 希望有機會成為你們的一份子!

‹ 上一主題|下一主題