用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇小國際vs九龍塘聖家
go

崇小國際vs九龍塘聖家 [複製鏈接]

家姐囡囡,隨左錢,請問主要考慮係咩?家姐一舊雲。

1    0    0    0

回覆:崇小國際vs九龍塘聖家

個人覺得,計升中,比起聖家,崇真國際唔係話差,只是唔值果個價錢。

juemilia 發表於 15-7-29 08:45
家姐囡囡,隨左錢,請問主要考慮係咩?家姐一舊雲。
崇小國際, 畢業生target係升去國際學校為主, 如想入番本地傳統中學, 聖家會啱D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

覺得崇小國際有d兩頭唔到岸嘅感覺。

如果預左揀傳統的路線,會在港升中考DSE, 揀聖家好D!

崇真國際只是語境好,但是不覺得對升中、考DSE有很大好處,而且仲要成差不多$7000/月,實在不值這個價錢。
當然,打算將來不在港考DSE, 預左早早送去外國讀書/ 去國際學校讀書就唔同講法。

我又不覺得兩頭唔到岸,崇真國際部除中文科普通話其餘全英語教授,語言已很有保證,而且有日文及法文,課程60%本地 40%IB,應該是進可攻退可守吧,中學可讀本地或國際學校或外地升學都得。聖家是天主教女校,也較嚴較谷,兩間學校很不同,睇小朋友適應哪個學習環境吧。

marie12345 發表於 15-7-30 16:01
我又不覺得兩頭唔到岸,崇真國際部除中文科普通話其餘全英語教授,語言已很有保證,而且有日文及法文,課程 ...
中文科普通話其餘英文.... 其實呢樣先大件事.

請問有幾多間B1中學, 中文係用普通話教?

重英輕中, 小學中文打唔好基礎, 去到中學仲難追, 日後DSE隨時又死係中文手上
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我㨂聖家

hkpapa852 發表於 15-7-30 16:49

前排唔得掂話未來既目標係中小全面推行普教中喎, 我聽完愁咗幾耐。

little_yolky 發表於 15-7-30 17:09
前排唔得掂話未來既目標係中小全面推行普教中喎, 我聽完愁咗幾耐。
佢有冇未來都未知...... 佢真係夠膽攪先算啦!

MrBeast  要炒上個禮拜已炒左la  發表於 15-7-31 07:27

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-7-30+16:49+中

原帖由 little_yolky 於 15-07-30 發表
好驚

有幾成真呀?

全港普教中有乜咁奇,大部分學校都普教中,現在趨勢都 這樣。香港漸漸跟大陸融合了,崇小有中文拔尖班的,而且中文課程都跟本地班相同,況且要中文好也不能只靠學校吧。

引用:Quote:marie12345+發表於+15-7-30+16:01+我

原帖由 hkpapa852 於 15-07-30 發表

完全同意。

除中文科全部用英文教,仲要中文普教中。仲要收咁貴學費。

將來如果aim at 考DSE, 又非視錢財如糞土,絕對揀聖家棄祟小國際。

引用:全港普教中有乜咁奇,大部分學校都普教中,

原帖由 marie12345 於 15-07-30 發表
全港普教中有乜咁奇,大部分學校都普教中,現在趨勢都 這樣。香港漸漸跟大陸融合了,崇小有中文拔尖班的, ...
不感苟同。

有一日香港本地方言變了普通話,即嬰兒一出生你已經同普通話溝通,再來同我講什麼中、小學用普通話教中文係唔出奇嘅正常正確現象。

普通話係要學的語言。但用非本地方言教本地語文,直頭不知所謂。

現在已經大部分是普教中啦,就算你不同意都改變不了的。

引用:現在已經大部分是普教中啦,就算你不同意都

原帖由 marie12345 於 15-07-30 發表

所以選校時一早已經screen out普教中。

山不轉路轉。

自己找辦法。

一日教局未逼全部中學普教中。

我都會避之則吉。

剛發現自己離了題。

Sorry 無謂騎刦樓主嘅topic, 普教中的討論到此為止。

MrBeast  咁即是升中派位好定唔好?  發表於 15-7-31 07:35

如果大家 target band one EMI 中學,都係得中文一科係用中文教,點解小學用英文教又唔好呢?

MrBeast  Its a trick question   發表於 15-7-31 07:39
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:Quote:我覺得英文talk得好緊要。升中interv

原帖由 evacalbee 於 15-07-31 發表
我覺得英文talk得好緊要。升中interview都係英文talk得著數啦。崇真國際派得幾好㗎喎,搞乜咁多人講得佢咁 ...

marie12345 發表於 15-7-30 22:02
現在只係大部份小學普教中, 中學並無咁既情況。唔得掂話中小學全面推行普教中, 依家廣教中DSE中文都係死亡之卷, 咁普教中之後唔知仲會死成點

hkpapa852  叫吳得掂身先士卒去考番次先囉!  發表於 15-7-31 12:02
‹ 上一主題|下一主題