用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校欺凌
樓主: dearmm
go

學校欺凌   [複製鏈接]

simonwan 發表於 15-7-22 23:43
男仔打架系好正常,系成長的必經階段,衹是而家D老師學校家長覺得十惡不赦,所以而家香港D男仔好柔弱,無 ...

唔好話男仔, 女仔都有要出手既時候, 我同個女講, 遇到暴力, 諗過晒冇其他辦法既情況下可以出手, 出手原因唔係報復性還手, 係保護自己, 之後既事一家人一齊面對
有d小朋友好乖, 或者係太乖, 父母絕對禁止出手, 死個刻都唔會出手, 係學校畀人打畀人蝦, 同老師講完之後一定可以完美處理件事? 咁真係好彩, 唔好彩既咪對方見你可以蝦, 又唔當老師處罰係一回事, 地獄就會開始降臨, 結局有兩種, 一係小朋友被逼瘋, 一係報警處理

anixon    發表於 15-7-25 10:40
MichaelFungm  無錯  發表於 15-7-25 00:31
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 15-7-27 13:33
其實, 個個都成日賴個指引, 雖然有指引係好應該, 但係有D嘢我諗都要用common sense。好似有一次我買買下餸, ...
今次我撐妳唔撐妳老公
Learning to Read, Reading to Learn.

sexymami 發表於 15-7-28 12:42
有時候欺凌,唔一定係肉體上,即係「打」人。
學校就係社會的縮影,咩人都有。
好似我囡,班上有幾個同學好 ...
由幼稚園開始,我會問個女學校有冇d小朋友冇人同佢地玩,佢話有,我就叫佢多d同呢類小朋友玩,因為佢地需要朋友 (當然有d小朋友係鍾意自己玩咁就冇謂煩人啦),另一方面,如果有d同學要求我女做乜乜乜先肯同佢玩,咁呢種人唔同佢玩都唔係損失,我教個女知道,對方咁既要求唔係當你係朋友,自己要知道做乜野係對定錯,決定權唔係人地度

little_yolky 發表於 15-7-28 14:53
回覆 sexymami 的帖子

根本可能佢地都冇想過會咁傷害人
TVB劇情咁喎

alyk 發表於 15-7-28 16:57
死火, 乜我個大女咁似你口中的伶俐女? 好彩後面的內容唔似.
在K時她是太受歡迎, 煩腦是如何避開其他同學,  ...
水能載舟亦能覆舟,天生有領袖魅力,如果佢能善用呢種能力,可以幫學校解決好多欺凌事件
我女未至於有烏蠅"嬲"蜜糖既情況,只係返學途中不停聽到有人叫佢個名,我會叫阿女多d同少朋友既同學玩,都可以幫佢地同其他同學玩多d

checkylam 發表於 15-7-28 17:16
幼稚園已經咁多煩惱, 唔怪得小學仲多, 做人父母真係難, 都唔知點教
話難唔難,話易唔易,欺凌事件既加害者你係改變唔到,如果佢父母唔理既話,只可以教自己小朋友唔蝦人既同時唔好畀人蝦,有條件既話嘗試改變身邊既朋友,每人做少少其實個社會可以唔同晒

ylmanhk 發表於 15-7-28 22:38
沒有完善的規定及執法,欺凌由此出現⋯
請問點先算完善規定?
社會執法者選擇性執法你又出左聲未?

ylmanhk 發表於 15-7-28 23:02
完善與否,社會人士自有公論!
你一方面自我定斷, 另一方面交畀社會人士公論, 咁你玩晒架喇喎

alyk 發表於 15-7-29 12:27
我覺得你細女可愛D:)
老師點會吹佢唔脹... 我女無論幼稚園定小學,做晒自己野,老師都會叫佢幫其他同學手,有餘力就幫人,唔好畀佢得閒搞搞震同時培養同理心和協助人既能力

little_yolky 發表於 15-7-29 12:47
你女女都好強, 擦晒人D字頭, 唔驚俾人打嗎

我細女都係止於動口不動手, 今日小一模擬觀課, 佢又厚 ...
老師觀察力好強架,我大女group in幼稚園個陣,坐隔離個男仔扭計喊睏地乜都齊,我女跟老師唱唱下歌走去想扶起個男仔,點知唔夠力兩個跌低晒,我個陣心諗,老師唔知乜事既話一定以為佢地搞搞震,但後來又有am offer,我諗老師group in唱歌同時觀察到每個小朋友一舉一動

alyk 發表於 15-7-29 13:06
老師點次得佢脹呢? 佢米做緊你所講的協助同學囉! 只是手法的問題. 在家她媽便是這樣做, 寫得衰, 擦!
...
咁媽媽都要學習同理心先得

alyk    發表於 15-7-29 14:20
little_yolky    發表於 15-7-29 13:16
‹ 上一主題|下一主題