用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖家( kowloon tong ) VS 荔天 .......未成
go

聖家( kowloon tong ) VS 荔天 .......未成 [複製鏈接]

Holy family ( waiting )
荔天 ,己派入

其實 ok 滿意荔天
但校网 ( 中學) 系咪 holy family 好 d 呢 ?

萬一 Holy family ( waiting )  收,應不應該轉呢 ?

Thanks

1    0    0    0

荔天

引用:Holy+family+(+waiting+)+荔天+,己派入其實

原帖由 mimi005 於 15-07-20 發表
荔天 ,己派入
荔天

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

HFKT
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-7-20 15:40
HFKT
其實系咪校网原因呢

我見大家都系 56 % 上 BAND 1 中學

THANKS

多謝你意見

我自己就好中意天主女校 GE
只叩 ST ROSE, HOLY FAMILY
當然 st rose 失敗左了

奥脫福  天主教女校。。。   發表於 15-7-20 16:23

如 hkpapa 經過,可否也比下意見
thanks

mimi005 發表於 15-7-20 15:45

其實系咪校网原因呢

我見大家都系 56 % 上 BAND 1 中學

個人傾向HFKT有以下原因:

一)有直屬中學,始終都係叫做多一個保障,進可攻退可守。
二)女校。

反而校網的因素在樓主的情況又未必係咁重要。B1女仔固然係在KL2
會好d,但若以B2計,在KL3又或者可以偷到雞「升呢」。

奥脫福 發表於 15-7-20 16:23
個人傾向HFKT有以下原因:

一)有直屬中學,始終都係叫做多一個保障,進可攻退可守。
原來我同你的想法真系好近

不過 ( waiting ) 都有好多人

機會是很小的

引用:Holy+family+(+waiting+)+荔天+,己派入其實

原帖由 mimi005 於 15-07-20 發表
荔天 ,己派入
收先算,甘快唸嚟做乜

TwinWong    發表於 15-7-21 12:26

mimi005 發表於 15-7-20 16:07
如 hkpapa 經過,可否也比下意見
thanks

今次我會揀荔天, 點解?

1. 聖家雖然有直屬中學, 但由小學可直上中學既機會呢.... 其實唔係好高:
小學名稱

類別

小學一年級學生人數

直屬中學

中一全級學生人數

自行學位

直屬學位

直屬位可覆蓋小學學生比例

自行+直屬位可覆蓋小學學生比例

嘉諾撒聖家學校

津貼

嘉諾撒聖家書院144437937.62%58.10%
嘉諾撒聖家學校(九龍塘)

津貼

直屬位只夠分俾1/3左右既學生, 所以升中係咪咁有保障呢?

2. 根據其它聖家既畢業生/家長透露, 聖家一向不將學生名次同Banding向學生/家長透露, 升中時只能靠估同埋聽老師既"專業意見"

3. 聽聞聖家既催谷程度同功課量拍得住天神, 但升中保障差咁遠, 值唔值?

你可能會話, 聖家係九龍城網, 升中好D喎! 要升中好, 其實好簡單, 小五/小六搬過九龍城網住, 轉用住址網抽, 一樣得.

而且, SSP升中利女仔多D, B1女仔留住SSP升中, 唔會差得過係九龍城 (B2就會差D).

不過, 如果聖家書院已經係你既dream school, 咁又無理由放棄去讀一間可以令你個女獲得最大機會入到dream school既學校

下次想問我可PM我, 我真係未必會路過嫁

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 sissysze 的帖子

有 d 后補位只比 30 mins 你決定
你吾要佢又比其它人

而且萬 一真是收,也要 8 月尾

吾快想定點得

到時萬一真有 call, 我可立即 reply 學校

hkpapa852 發表於 15-7-21 09:13

1. 聖家雖然有直屬中學, 但由小學可直上中學既機會呢.... 其實唔係好高:
非常感激你詳細的分晰

非常有幫助

hkpapa852 發表於 15-7-21 09:13

吾知池 d 可否向你 請教下升中資訊
ssp band 2 ( 大女 ), thanks

hkpapa852  無睇嚟, 不過唔知幫唔幫到你  發表於 15-7-21 10:26

mimi005 發表於 15-7-21 10:24

要穩陣可以自行、甲一乙一選德雅;進取的就自行搏多間1C學校,乙一搏B1學校。
但我唔清楚乙二選德雅仲有無機會!所以呢個「乙一」要慎用。

mimi005 發表於 15-7-21 10:24
吾知池 d 可否向你 請教下升中資訊
今日成日打錯字, 我係話"無問題"....

你今年大女升中選校嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 15-7-21 10:53
要穩陣可以自行、甲一乙一選德雅;進取的就自行搏多間1C學校,乙一搏B1學校。
但我唔清楚乙二選德雅仲 ...
在此也非常多謝你先 ( 小女小學之 reply )

E+講返大女先
本想 自行選 1. 唐乃勤. 2 匯基    ( ssp 區的 )

但我女 p.5 呈分試, eng , math 不合格

香島( kowloon tong ), 體藝  open day 去過,我好 like ,但 大女d成績..............................
德雅我都 like...............但吾敢高攀

有冇什么直資或 band 2 可介紹下

不求戌績,只求校風好,不學壞

hkpapa852 發表於 15-7-21 11:01
今日成日打錯字, 我係話"無問題"....

你今年大女升中選校嗎?
系呀
最幣她女懶,又不愛讀書

其實係咪 12 月要選自行 ?
1 d 印象都冇

引用:Quote:奥脫福+發表於+15-7-21+10:53+要穩陣

原帖由 mimi005 於 15-07-21 發表
可試深水涉祟真!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mimi005 發表於 15-7-21 11:04
英數唔合格, 隨時變B3喎..... 咁真係要好小心..... 等我研究下
‹ 上一主題|下一主題