用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?
樓主: baba987
go

請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?   [複製鏈接]

十個孩子,只有一升系資質聰穎,一成資質較差,中等質地佔八成,只要孩子加父母一起努力,想成為b 1生不難,但要做b1a就不易。

回覆 Yanamami 的帖子

狀元已不是普通b1生了,真系要有些資優才可 。普通小學b1生我都覺系操返來,只要多做練習b1c也不難。

系,所以b1a系要天資加練習,b1bc系練習佔多數,除非特別平庸

Yanamami  唔係~~band1a唔洗操,要操就唔係1A材料~  發表於 15-7-20 04:25

只要家長不斷重覆教,記性差也可成b1學生,我教大仔真系教完隔一二個月又吾記得又重覆教過,今日學完時鐘,明天學貨幣,已忘記了時鐘點計,真系要不斷比回舊加新佢做。當時我嘅信念系不要放棄,做吾到頭個班,努力做中間或中間上些。

B1a眼見也要補習,五百蚊一堂中文,數研學數加上門英文,這是我見考級第一的付出。另外我去某間補習英文,見到個舊朋友,他女兒全級第二也來補習,相信淨靠聰穎考b1a較小數。好多話冇補習,實際父母每天和小朋友看書,做練習,溫書這不是等於全職補習嗎?我絕不相信不勞而獲。

BennkiChu  我绝對沒有做你講的事情, 我小朋友功課我從沒理過, 做完任巨打機, 考試都5溫書, 巨成績好真係天聰,   發表於 15-7-20 22:01

回覆 ha8mo 的帖子

系囉,這批人學校會送去資優學堂,吾使錢,這又算不算補習呢?
去學flyer又算吾算補習,好多家長話冇補習,佢地覺得功課班日日去才叫補習。個個補習定義不一樣。

Yanamami  禁我女都真係無以上“補习”!  發表於 15-7-20 13:40

回覆 ha8mo 的帖子

系,好多人話冇補習,去學緊superkids又話吾算補習。補習定義太擴了。

Yan,你就好

TwinWong    發表於 15-7-21 09:40
Yanamami  所以我先夠胆係度講,唔到你唔信,真系有無補习而名列前茅嘅学生~無呃人~   發表於 15-7-20 15:51

回覆 patpat234 的帖子

努力必有成果

回覆 aminafy 的帖子

吾合群點計?我細仔獨行俠,自已玩,但考試頭個一成鬆小小。

回覆 patpat234 的帖子

B1生上課首要專心,吾系點都救吾到!

回覆 johnnywalker 的帖子

我明白,像我細仔,冇補習時考級25,去補下最弱嘅英文,變左級16,吾補都得,補左會心安理得。

bbforever    發表於 15-8-12 02:48
‹ 上一主題|下一主題