用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助? ...
go

參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助?   [複製鏈接]

參加校隊就可以參加学界比賽;參加泳会泳隊就可以參加分齡賽……通常会两个都参加哂~至於对升中有無幫助,唔係因參加左边个隊,而係游出咩紀錄同攞过乜獎。

ha8mo 發表於 15-7-19 19:59
我唔係有咩料爆,冇特別既野
只係想用游水來升中的話
比起其他運動項目係更極度燒時間

每周六日每日两小時走唔甩,的確係投資与收成不成正比,事关唔係禁操法就保證有收穫~不过男仔游水身型好靚~

mcl203 發表於 15-7-21 14:39
11-12歲已有港隊?...當真?

BTW....我都知有小朋友憑游水入B1b直資中學,成績未係全港最頂級果批,但都 ...

如果讀書ok, 已屬band1, 真係有時揾样野操下,好过係屋企上網、打机……反正唔操,真係唔信会攞哂d時间去温書、阅讀囉~操水起碼病痛都少d~尤是男仔,成曰打机上到中学就弊,有样运动occupy下佢d時间都係好事~有時情願佢做波牛好过日以継夜打机。

YuenBaBa  , 绝對同意  發表於 15-7-21 23:08

mcl203 發表於 15-7-21 15:18
所以,相信你囝囝仲未去到某階段,操水除可以強身健體,仲可以鍛煉刻苦,鬥志,信心,處事態度,咪吓吓由功 ...

係囉~~小学係可以逼到,到高小初中青春期—到,都係果句:你逼唔到佢去做佢唔想做既野,你更加阻止唔到佢去做佢要做既野~~
有幾日泳池維修,个細女竟然身痕話無得游周身唔聚財~~其实可以當係有d人曰曰去gym,慣左胺多氛booster, —日唔做gym就唔舒服—样~~

大个仔大个女点逼到吖~~我大女就係—升上F1就話唔游水果d~~

alan280204 發表於 15-7-21 15:37
我都識好多操水既小朋友, 得5.6.7 歲開始有D更細, 初初學游水係好開心, 到了家長要佢操水, 可以不情願嗎 ?? ...
禁你預設操親水每个小朋友都係痛苦既……無可否認,有一群拉牛上树,父母夢想佢地仔女頸上掛满獎牌,但你唔可以—竹篙打哂一船人,確有好多年青人日操夜練(其实並唔局限係泳池!排球場上、跑道上、劍擊場上、篮球上滿係汗水、周身伤既年青运动員……),無人逼佢地,皆因佢地有自己目標。

celialing  其實有好多家長自己小朋友唔會就覺得人地一定係迫先有咁多獎,真係好費解  發表於 15-9-25 17:56
妹妹頭  非常同意, 我個女就係其中一個自己要操既, 因為游水係佢唯一興趣  發表於 15-7-21 16:00

ha8mo 發表於 15-7-21 15:44
阿媽你吹水咩
就算去九龍仔同摩士都離你不遠呀
你有所不知~我女操水真係為吹水!成team人一齐佢先有㽼,你估佢眞係無水不欢?佢鈡意去social咋~

alan280204 發表於 15-7-21 15:52
係喎, 最恐怖係D家長個個都話自己個仔女, 好想學架, 係好想特訓, 係自願架
得果3,4 歲開始就要做呢D野, 小 ...
其实比賽有乜问題,為何反感?

little_yolky 發表於 15-7-21 15:58
其實我想問下, 我女女運動好差, 今年暑假學游水, 一星期兩日, 佢又游得好開心喎, 仲要學得快過我添。咁9月 ...
去健康院做学童保健~医生问有無每星期做三日运动,每次半个至—个鈡?禁你話係咪keep住游好d? 游水本身唔係好浪費時间,但加埋來回泳池同冲凉時间都唔少野~你要强身健体加减肥,梗係要regular exercise啦~

妹妹頭    發表於 15-7-21 16:07

alan280204 發表於 15-7-21 16:02
絕對應同有咁既小朋友,呢D應該係小部係, 不過我唔相信大部份小朋友都喜歡咁樣所謂操水, 比賽, 操水,比賽
。 ...
我明你意思~~
我亦曾犯錯~大女(細女都係)四歲学游水(本為求生技能早d識好)。好快学哂四式~上到小学要—体一艺吧~~反正已学識咪入泳隊游囉~大女一周游三次,游完累到飯都唔想食……曾幾何時我都有發夢佢攞獎,後來嘛……有醒既—日,佢根本唔係游水材料,罷了~上到小五六又呈分又忙,cut到游两日健康水。升中个女話唔游, fine~咪唔游~~呢段期间係辛苦㗎~貼錢買难受!不过唯有得益係:佢好少病,就算病,食两粒退燒葯就自己好。

不过阿妺呢~就係完全相反既故事。當我無心插柳時呢……柳成蔭。

QUINCY121HK 發表於 15-7-21 16:48
回覆 alan280204 的帖子

好多時係因為不捨,一班差唔多同齡嘅朋友仔齊齊打拼,實際上泳池已經成為佢地嘅聚腳 ...
係呀!係呀!講中呀~~成team人friend过打band!

Band5 發表於 15-7-21 17:33
游水之嘛,識游咪得囉,為乜要操水要比賽!
行路之嘛,識行咪得囉,為乜要練跑要田徑!
打波之嘛,識打咪得 ...
你漏左~
學樂器不一定要考級,不一定要入樂團,不一定要比賽。

其實一切都喺俾自己一個目標o者~~~禁辛苦練,都想同人切磋一下,睇下自己到乜水平既~

alan280204 發表於 15-7-21 18:16
有無家長諗過,每日游果兩個鐘唔係操水,而係你本身親見陪佢一齊游,邊樣好d????你做得到嗎???
其實唔想用 ...

睇个家長乜野心态啦~~如果佢當个仔女好似賽馬禁為佢去比賽,贏左就臉上貼金可向人炫耀一番,輸左就黑哂面要加操加操再加操……禁就。不过現实好多都唔係禁~~

再講,阿女学樂器,我亦唔会陪学(我本身对音樂全無兴趣),都-样係俾左錢就算。佢話要学就要花唔少既時间練,亦唔会清高到同阿女講:学音樂為陶冶性情,唔洗考級亦唔需要參加樂团,更無必要參加音樂節,你照学好了,閒來彈两曲俾我听下就夠~

little_yolky 發表於 15-7-22 09:47
認真的!請叫你女女月事時千萬不要游水, 因為月事時子宮特別弱, 不可以冷親, 日後有什麼婦科病, 生育困難就 ...
所有游水女仔都係禁㗎啦,都唔止係佢女女呀~游水真係—年365日的事啊!

little_yolky 發表於 15-7-22 10:07
男女大不同, 女孩子對自己既身體係要更小心的。我們也不可以不相信中國醫學的經驗, 始終, 已經有幾千年的積 ...
不过游水呢家野,停—个星期就会跌watt, 唔可以唔keep住練~~唔知peggy女玩多項運动,月事日子会否受影响?其实好多女运动員真係唔会禁滋陰……个个月停練—周真係好唔掂~

little_yolky 發表於 15-7-22 10:19
咁就要衡量下身體重要定成績重要了。唔落水, 都可以做一D無咁重既體能練習的。通常要年紀長一些毛病才出來, ...
我諗能夠捱到禁操法既,体質体能已非—般,弱果批已早放棄或淘汰左~就好似鬼婆生完成第二日就番屋企(我自己都照冲凉洗头~开刀生坐月唔補得添)。你話怕冬天上水冷親,佢地个个操到乞嚏都無个呢~

little_yolky  唔係感冒既冷親,係冷親個子宮  發表於 15-7-22 10:45

ABC-DAD 發表於 15-7-22 10:30
去比賽發揮唔到自己應有水平,會扁咀,會黑臉…會有情緒,好自然,平靜落嚟,下次又會去過,嚴重嘅…揾專家 ...

运动員嘛~~輸就當食生菜~~不过我真係有見过喊既“小”朋友,好明顯參賽經驗少,未磨出不屈不朽既心态,比多幾次賽就慣。

little_yolky  唔係感冒既冷親,係冷親個子宮

我明你意思~

好少女仔坚持游到18 歲果組~~9~10歲有7、8heat, 到18歲就得番1heat。我估我女都应該係F3或以前退役~~玩下第二d野都好。

Kathy_bo 發表於 15-7-22 15:00
哇,原來要花這麼多時間
同其他野無異:台上—分鈡,台下十年功~

YuenBaBa    發表於 15-7-22 20:08
little_yolky    發表於 15-7-22 16:46
妹妹頭    發表於 15-7-22 16:06

anna59 發表於 15-7-22 19:37
學業成績比體藝更重要,我個仔冇體藝,都可以憑成绩入到B1直資,就算體育好但學科吾惦未一樣冇用 ...

呢度个个运动又入band1a学校~放心!No problem~~唔会本末倒置。
‹ 上一主題|下一主題