用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣天主教小學好定石鐘山好呢?
樓主: wpunw
go

荃灣天主教小學好定石鐘山好呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:wai_chai_2000 的帖子

係,其實家長要認同電子教學與傳統的書本可以相輔相乘的理念。如果家長不認同此理念,在錯配下只會心生不滿,影響家長與學校的關係。而我和我的先生都認同電子教學。而我小朋友亦是頗適合採用電子模式學習。

引用:回覆+開心小花+的帖子 我們喜歡石鍾山小學

原帖由 wai_chai_2000 於 15-07-13 發表
回覆 開心小花 的帖子

我們喜歡石鍾山小學, 而教學方式我同先生亦十分喜愛, 亦同時感謝葉校長的無私幫忙!! ...
可分享多些嗎?

父母與同子女一同再陪訓 ! 

引用:父母與同子女一同再陪訓+!

原帖由 subb 於 15-07-13 發表
父母與同子女一同再陪訓 ! 
無錯:有很多功課必須家長和小孩一同完成,如果全級頭50名,吸收能力好,會應付得好好,學校也會很關顅你,而能力稍差的,很多課本根本冇時間教,吸收不了,要自己回家溫習的,至於常識,開始用中文教,中途英文教,學生聽唔聽得明,就見人見至了。而荃天了解不多,冇法評論,總結,要按自己小孩去挑選適合學校。

利申,叩門收offer,但放棄了

醒目開學勳章

回覆:荃灣天主教小學好定石鐘山好呢?

其實,不要睇小咗小朋友的能力。我小朋友幼稚園是教英文數,亦有用英文教常識,佢地都吸收得幾好。小朋友的潛力是不可低估的。

兩任葉校長,兩種不同模式,上任校長時,學生讀得較輕鬆! 宜家既校長睇得出係要谷英語同學術水平, 其實無可厚非! 睇住升英中派位由以前30幾%>40幾%,到近年去到接近50%, 老實講,這不是家長想要的?!
宜家讀書除左學校, 學生,家長都要配合, 清楚學校理念同小朋友本身性格去選擇一間合適既學校先係最重要!

calipama 發表於 15-7-13 15:29
兩任葉校長,兩種不同模式,上任校長時,學生讀得較輕鬆! 宜家既校長睇得出係要谷英語同學術水平, 其實無可厚 ...
睇住升英中派位由以前30幾%>40幾%,到近年去到接近50%~~~ 想問可以由那裡睇到 ??!!!

現在校長接任年期不過6年, 未有一手一腳湊大的升中生喎 !  

引用:兩任葉校長,兩種不同模式,上任校長時,學生

原帖由 calipama 於 15-07-13 發表
兩任葉校長,兩種不同模式,上任校長時,學生讀得較輕鬆! 宜家既校長睇得出係要谷英語同學術水平, 其實無可厚 ...
說得對,好成績是家長期望的,但荃灣區只有浸聯及馬基50%,其他差不多(除3寶外),而且石鐘山網上只公報幾%,沒有像其他學校白紙黑字寫明有幾個去邊間,在那里可以清楚看到?thanks.

醒目開學勳章

石鐘山的現任校長是2011年接任 (實則無6年架, 4年到咋)。
雖然未有一屆畢業生是由小一開始教起,但學校的教學理念及教學方式的影響並不止於小一生,而是每個年級都有影響,不可因此而抹殺校長及學校的努力。
有些非石鐘山的家長對石鐘山真是十分關注。一見到石鐘山就會表達意見。如果被校長知道,一定覺得受寵若驚。

無法要了解62區學校, 加上該校長咁野火點唔多唔小都識他 !

回覆 開心小花 的帖子

係呀, 真係好攪笑!!  現在大部份小學都是谷, 到佢真係開心小學, 好多家長又唔想入了.

小小車厘子 發表於 15-7-13 15:52
說得對,好成績是家長期望的,但荃灣區只有浸聯及馬基50%,其他差不多(除3寶外),而且石鐘山網上只公報幾% ...
呢幾年升中人數一年比一年少, 派位成績一年比一年好係應有既期望吧!

如果升中人數少, 派位成績差咗, 咁真係要小心
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:dearmm 的帖子

説來話長,阿囡畢業典禮呢係喺7月8號下午舉行,撞正打風果日,而地點係荃灣大會堂,而幼稚園只好盡快及減少部分環節,希望在5點前完成,點知到4點50分,在一個沒有溝通的情況下,大會堂工作人員突然開了大光燈及進行清場,亦有大量手持Walkie Talkie 的人員在台上,清除台上台下的障礙物,無奈典禮被腰軒了,由於突然清埸而N班的BB有部份嚇到喊,最後我們全體師生家長被迫要從後門離開!

校長只能説擇日再表演,但係每一個家長都十分之沮喪,到第二日我哋幼稚園校長打電話比石鐘山的葉校長,佢願意去星期六將禮堂借出,我們的K3畢業典禮才得以完成!

在我們的一班家長來說這個是很大的幫忙,而葉校長亦沒有在場出現去推介! 這就是我説無私的幫忙!

而且曾經在幼稚園師兄師姐,而就讀石小的學生亦有都出嚟做義工!

在我們家長中的眼中,校長是絕對有理由唔不借出禮堂給我們的!

可能有部份的家長會覺得說小恩小惠,但對我們來講是絕大的恩惠!

説來話長,阿囡畢業典禮呢係喺7月8號下午舉行,撞正打風果日,而地點係荃灣大會堂,而幼稚園只好盡快及減少部分環節,希望在5點前完成,點知到4點50分,在一個沒有溝通的情況下,大會堂工作人員突然開了大光燈及進行清場,亦有大量手持Walkie Talkie 的人員在台上,清除台上台下的障礙物,無奈典禮被腰軒了,由於突然清埸而N班的BB有部份嚇到喊,最後我們全體師生家長被迫要從後門離開!

校長只能説擇日再表演,但係每一個家長都十分之沮喪,到第二日我哋幼稚園校長打電話比石鐘山的葉校長,佢願意去星期六將禮堂借出,我們的K3畢業典禮才得以完成!

在我們的一班家長來說這個是很大的幫忙,而葉校長亦沒有在場出現去推介! 這就是我説無私的幫忙!

而且曾經在幼稚園師兄師姐,而就讀石小的學生亦有都出嚟做義工!

在我們家長中的眼中,校長是絕對有理由唔不借出禮堂給我們的!

可能有部份的家長會覺得說小恩小惠,但對我們來講是絕大的恩惠!

😁😅

引用:回覆+開心小花+的帖子 係呀,+真係好攪笑!!

原帖由 wai_chai_2000 於 15-07-13 發表
回覆 開心小花 的帖子

係呀, 真係好攪笑!!  現在大部份小學都是谷, 到佢真係開心小學, 好多家長又唔想入了 ...
無辨法,大勢是谷和深,而家真係好多小學越來越深和谷,太happy家長又擔心中學跟唔上。石小的功課,測驗,考試唔算多,通常回家已完成一半,所以真係唔知算唔算谷。

url=http://www.TickerFactory.com/]

我在這個討論區已經看了一段的日子,亦看見不少就讀於石小的家長回覆,而佢哋都說正面,反而有一些家長根本不是在該上學上課的,純粹只係聽人講,就不停說該些少好谷好谷,其實大家留意一點來來去去都只係果幾個人!  (如有得罪,不喜勿插, 僅此致歉)

我認為揀學校要有共同理念,親身去過見過才好選擇,千萬不要誤信周圍的人!

引用:+本帖最後由+wai_chai_2000+於+15-7-14+08:

原帖由 wai_chai_2000 於 15-07-14 發表

我在這個討論區已經看了一段的日子,亦看見不少就讀於 ...
絕對無意冒犯,如有冒犯,十分抱歉!請問你是已經在讀或是即將九月入讀的家長?何以知道別人就是道聽塗說?而你如果是上述後者,也現時不是真正的用家吧!如果你是後者,則恭喜你,你小孩適應得好好,必有成就!

每間學校都有好和不好的地方,何謂好與不好,要小朋友讀下去才知道.好谷好谷不是惡意批評吧,相反,有人非常buy吧!(神級學校(天神)也讓人說好谷的。我是荃灣區長大,見證石小的興建,鄰居小孩及親友及親友小孩大多入讀伍季明/天佑/海官/荃天,後期有石小/思源,而我亦從事補習社相關的工作,對於他們他很了解,所以才有這些能接受教學方式就ok的言論,有時候,空穴來風,未必無因、如果這些對於石小家長引起困擾,大家也不必再討論該校了,再次至歉。

subb    發表於 15-7-14 10:45

小小車厘子 發表於 15-7-13 14:16
無錯:有很多功課必須家長和小孩一同完成,如果全級頭50名,吸收能力好,會應付得好好,學校也會很關顅你, ...
前兩年朋友囝囝石小畢業, 佢話全級排50已經係BAND 2, 結果佢囝囝真係派左BAND 2學校, 好彩扣門入左王少清. 其實石小轉校長後係比以前程度深左, 英文有Proof reading, 對初小學生真係幾難.
荃天就著重英文閱讀理解, 一放假就做好多篇, 兩間程度相差唔遠, 數學都係用同一套書.  但論校舍就石小優勝. 兩間小學都有學生補緊, 所以對佢地課程較了解.

引用:Quote:小小車厘子+發表於+15-7-13+14:16+無

引用:説來話長,阿囡畢業典禮呢係喺7月8號下午舉

説來話長,阿囡畢業典禮呢係喺7月8號下午舉行,撞正打風果日,而地點係荃灣大會堂,而幼稚園只好盡快及減少 ...
你小朋友慧中學生??兩校校長都熟!咁借校唔出其!

‹ 上一主題|下一主題