用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學phonics應分辨k和c音嗎?
go

學phonics應分辨k和c音嗎? [複製鏈接]

回覆:LuckyFish 的帖子

Most of the time 'c' sounds /k/ just like 'k'. But in some occasion, especially before 'i', 'e' and 'y', 'c' sounds /s/. As phonic rules are only general rules, there may have exceptions.

其實小朋友已經學緊phonics, 陪佢睇多D書應比馬上又學IPA好。佢宜家需要學識apply phonics rules and really use it. 學IPA 要查字典找到個字的IPA 讀音才會讀,同phonics 用general rules 去估一個字的讀音不同。用phonics 是用前文后理加圖畫和讀音去估,令小朋友唔使成日停低查字典,有助培養閱讀興趣。大D先學IPA都唔遲。

此外,有好多好經常用的字係apply唔到phonic rules 㗎,i.e. Was, once, the, know, etc. 呢D字通常係sight word, 即係唔好去拼,要睇一眼就認到。呢D字睇多D書,可以容易D記到。phonic + sight words 兩樣合埋先幫到小朋友reading.

回覆:sophie1997 的帖子

大家確實不用盲目地學phonic. Phonic 并不是學英文的唯一途徑,但不失為一個好的工具。以我個人經驗,我仔學phonic時,我有去了解過phonic的用處同局限性。phonic 其實主要係英語國家推動幼兒閱讀時推廣的一種方法。對英語為母語的小朋友來說好多詞語都耳熟能詳,但剛開始學習閱讀而未能match 到文字。所以用phonic 拼音確能幫助佢地match 同開始閱讀。又由於phonic 並不是英文造字法規,而只是一些歸類出來方便小朋友使用的方法,自然缺少嚴謹性。所以,如不能配合讓小朋友多聽英語節目加多閱讀,學phonic 自然意義不大。

回覆:sophie1997 的帖子

等小朋友大些覺得phonic已經不能幫助閱讀時才開始學IPA 也可以。我覺得phonic 和IPA都只是工具,各有優劣。主要是了解其優劣後,睇下邊個適合自己的小朋友。

回覆:MrBeast 的帖子

英文是一種語言,要聽要說要閱讀。如果太著重方法技巧(無論是phonic or IPA)而忽略應用和興趣,都是本末倒置的。小朋友覺得一種語言枯糙無味,不能從中得到樂趣,是很難學得好的。

MrBeast  Agree  發表於 15-7-11 17:27

如果仔仔覺得phonic 幫到佢睇書的,又已經學左一段時間,我覺得暫時可以唔使去學IPA住。最緊要保持現在的興趣。

如果有時間的話,家長學IPA 應該係幾好的做法。

MrBeast  家長學phonics效果更好,當然學埋ipa都冇問題  發表於 15-7-12 05:30

回覆:ylmanhk 的帖子

又唔使咁講。phonic 係教幼兒閱讀用的技巧,本身并唔係用來學pronunciation的。同IPA 的purpose 真係不同的,硬是用來比較,意義實在不太大。所以學phonic 要配合小朋友多聽,一D音我地分唔到是因為我地的耳自細訓練唔夠,所以要用IPA去幫我地。但小朋友自細聽多D,係會分辨到架。我仔對英文的音就比我sensitive 好多。

回覆:ylmanhk 的帖子

Phonic 係俾幼兒用的,自然要遷就易學易用的程度,而要犧牲一定的嚴謹度。正如大家唔會用評判文學作品的嚴格去評論小學或幼稚園語文課本吧?

‹ 上一主題|下一主題